Hirman okomentoval Sulíkov nezaplatený MILIÓN za EXPO: Je to jeden VEĽKÝ BORDEL!
12 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Hirman začal vyťahovať zo skrine Sulíkových kostlivcov! Jedlo, pitie, apartmány. Neuhradené účty presahujú milión eur! Reč je o výstave EXPO v Dubaji pod taktovkou vtedajšieho ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Karel Hirman (Demokrati) hovorí o vážnych podozreniach. Faktúry prichádzajú napríklad za konzumáciu jedla a nápojov za vyše 54-tisíc eur. Tiež nie je vyrovnané ubytovanie v apartmánoch.

„Dokopy tam bolo 8 apartmánov. Z nich len tri máme vydokladované, že boli obsadzované pracovníkmi ministerstva hospodárstva. Zvyšné apartmány využívali osoby, ktoré neboli zamestnancami ministerstva hospodárstva na základe nám nedokladovaných skutočností. Len táto suma pohľadávky presahuje 180-tisíc eur a takto by som mohol pokračovať,“ prezradil detaily pre denník Pravda Hirman.

Audit ešte stále prebieha a podávajú sa súdne žaloby

Zodpovedný za výstavu bol práve Sulíkov tím. Šéf saskárov sa ale bráni, že ide len o Hirmanovu predvolebnú kampaň.

„V prípade, že má podnety na súdne žaloby, mal by určite konať. Politická kampaň sa robí dobrým programom a kvalitnými výsledkami, nie takto,“ uviedol Sulík. 

PRIESKUM: Hegerovi zostali len oči pre plač
Najnovší volebný priesku agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ veľa prekvapení nepripravil. Najvyššie preferencie má aj naďalej Smer - SSD. Nasledujú Hlas a Progresívne Slovensko. Demokrati ledva prekonali tri percentá a do parlamentu by sa... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Hirman upozorňuje, že celkové pohľadávky aj záväzky z podujatia presahujú spolu jeden milión eur. To, čo požaduje zaplatiť rezort hospodárstva, je pol milióna eur. Niečo viac ako 400-tisíc od ministerstva žiadajú zaplatiť subjekty za údajné neplnenie záväzkov.

„Zatiaľ môžem konštatovať, že nám tu ostal jeden veľký bordel v dokladoch. Nevydokladované výdaje a použitie štátneho majetku v sumách stoviek tisíc eur. Na druhej strane sú tu údajné pohľadávky za údajne poskytnuté služby a neviem, čo všetko v rádoch desiatkach a stovkách tisíc eur,“ pokračuje Hirman.

„Bohužiaľ, pán Sulík Tím Dubaj, ktorý tu bol, rozpustil, keď bol vo funkcii bez toho, aby boli urobené záverečné kroky ako napríklad uzavretie celej výstavy. Napríklad iba pred pár týždňami sa nám podarilo stiahnuť až po veľkých peripetiách peniaze z účtu v banke v Dubaji,“ dodal Hirman.

Na snímke vstup do slovenského pavilónu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 / FOTO TASR - Jakub Kotian *** Local Caption *** slovenský pavilón slávnostná prezentácia auto vodíkový pohon

Jedna čierna diera

Podľa ministra nie je vôbec jasné, kto využíval účet ministerstva. Inak povedané, štátne peniaze mohli utrácať aj tí, ktorí na to nemali nárok. „Je to čierna diera a ďalšie cifry nabiehajú,“ povedal Hirman. „V každom prípade to máme na stole a uplatňujú si to voči nám a moji nástupcovia to budú musieť riešiť tak, aby daňový poplatník za tieto výlety a služby neplatil alebo aspoň platil čo najmenej,“ dodal dosluhujúci šéf rezortu.

Hirman už skôr uviedol, že v súvislosti s medzinárodnou výstavou sa objavujú neustále závažné nedostatky. Financovanie zo štátnych zdrojov sa podľa neho zmenilo aj na rodinné výlety a výlety kamarátov.

FB/RF | Geissen - Sulík

Rodinné výlety do Dubaja vládnym špeciálom

Narážal tým aj na v minulosti medializovanú kauzu Sulíka, ktorý za štátne peniaze zobral do Dubaja svoju dcéru. Výstava bola otvorená 1. októbra 2021 a trvala až do konca marca 2022. Sulík sa na nej zúčastnil osobne niekoľkokrát. V novembri sa prevalila kauza, že tam letel aj so svojou dcérou na náklady štátu. Šéf SaS neskôr priznal, že cesta jeho dcéry na svetovú výstavu Expo v Dubaji bola zlyhaním.

Jedným z mnohých prešľapov spojených s výstavou bolo aj zverejnenie osobných údajov slovenskej delegácie, ktorá do Dubaja pricestovala. Tie sa objavili na internete v nezaheslovanom súbore aj so všetkými citlivými osobnými údajmi členov delegácie. 

„Neviem, ako sa to stalo, sám som tým bol zaskočený. Otázka je, či to bol cielený útok hackerov alebo ľahostajnosť niektorého zo zamestnancov. Zisťujeme to. Podľa najnovších informácií to vyzerá, že zamestnanci ministerstva hospodárstva nepochybili,“ uviedol Sulík v novembri 2021.

Facebook | Richard Sulík v Dubaji

Sulík sa bráni

Richard Sulík obvinenia odmieta a obviňuje Hirmana z robenia si politickej kampane. „Najnovšie sa po ôsmich mesiacoch dozvedáme aj o nejakých nezrovnalostiach v súvislosti s Expo v Dubaji. Ak Hirman nebol doteraz schopný zorientovať sa v problematike, nedokazuje to príliš veľa o jeho manažérskych kvalitách. V prípade, že má podnety na súdne žaloby, mal by určite konať. Politická kampaň sa robí dobrým programom a kvalitnými výsledkami, nie takto,“ reaguje Sulík.

Šutaj Eštok: SULÍKOVI HROZÍ SÚD ZA SPRENEVERENÉ MILIÓNY!
"SULÍKOVI HROZÍ SÚD ZA SPRENEVERENÉ MILIÓNY," píše na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok (Hlas - SD), poslanec NR SR. Šutaj Eštok v príspevku na sociálnej sieti tvrdí, že na ministerstve chýbajú podklady k faktúram za milióny eur. Stanovisko... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik