"Zakopaný" Istanbulský dohovor oprášila Nicholsonová
12 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová má krajinu, z ktorej pochádza, evidentne riadne v zuboch. Zase raz na Slovensku nenechala ani nitku suchú, tentokrát kvôli Istanbulskému dohovoru, ktorý europoslanci schválili 10. mája.

Liberálka Slovensku vyčíta, že u nás je ochrana žien pred násilím na druhej koľaji, veď ženy sme mohli chrániť aj bez tohto dokumentu. Neprijali sme patričnú legislatívu, lebo veď radšej stojíme na mieste a neriešime násilie, ale „džender“. Europoslankyňa tiež menuje pár faktov, ktoré by nám monitorovací tím mohol vytknúť, preto ona sama aktívne pracuje na smernici, ktorú aj naša vláda bude povinná poslúchať. Ďuriš Nicholsonová už pritom kritiku za svoj názor na „tyranské tradície Slovákov“ už zožala kritiku.

Po šiestich rokoch schválený

Poslanci hlasovali o dvoch oddelených otázkach: o povinnosti inštitúcií EÚ a verejnej správy (472 poslancov za, 62 proti a 73 sa zdržalo hlasovania) a o justičnej spolupráci v trestných veciach, azyle a zásade nevracania (464 poslancov za, 81 bolo proti a 45 sa zdržalo), informuje Denník N.

Európsky parlament vyzýva Bulharsko, Česko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko, aby dohovor bezodkladne ratifikovali, čo umožní ženy chrániť v plnom rozsahu zamýšľanej pôsobnosti dohovoru.

Monika Beňová: Špeciálne by som chcela napísať pár viet k tomu, ako prezidentka použila city a strach o deti
"Som v politike 24 rokov. Počas celého obdobia čelí moja strana “kritike” vačšinou veľmi skreslenej a neobjektívnej, zo strany viacerých médií. Nesťažujem sa, konštatujem to. Nie je mi to ani ľúto. Pár krát som sa v minulosti snažila požiadať “o... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Slovenskí dezinformátori

„EÚ dala Instanbulskému dohovoru definitívne zelenú. Na Slovensku sme ho zakopali. Európa dala signál, že k násiliu na ženách má nulovú toleranciu. Slovensko ukazuje, že táto téma je na druhej koľaji. U nás je tento dohovor stále strašiakom, lebo jeho podstata sa stratila v množstve dezinformácií,“myslí si Ďuriš Nicholsonová.

„Šampiónom v ochrane žien, na ktorých je páchané násilie, sme mohli byť aj bez Intanbulského dohovoru. Slovensko malo roky na to, aby samo začalo seriózne riešiť tento druh násilia. Mohli sme napríklad začať zbierať potrebné dáta, vyhodnocovať ich, nastaviť potrebné politiky, prijať novú definíciu znásilnenia. Ale nie, my radšej stojíme na mieste, ubezpečujeme sa, že to nie je také zlé, a viac ako násilie riešime džender,“ hrá sa europoslankyňa na mravokárcu.

Nicholsonovej obavy

Zástupkyni Slovenska v Štrassburgu sa nepáči, že sa situácia nezlepšuje a ak ju niekto na Slovensko príde monitorovať, nebude môcť napísať lichotivú správu. Podľa nej sa do nej dostane hneď niekoľko výčitiek.

„Dlhodobo vieme o tom, že Slovensko má nerovnomerne rozložené služby na pomoc obetiam násilia a veľmi obmedzenú kapacitu krízových centier. Máme nedostatočný stav znaleckého posudzovania domáceho násilia v poručníckych sporoch v rámci rozhodovania o porozvodovej starostlivosti o dieťa. Nemáme vybudované podporné služby nielen pre týrané ženy, ale hlavne pre deti, ktoré sú svedkami násilia. Štát na ne kašle, supluje ho zopár mimovládnych organizácií, ktoré však štát nedostatočne finančne podporuje a tak nie sú schopné pokryť všetky regióny,“vyratúva europoslankyňa.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala 17 nových sudcov.
Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala 17 nových sudcov. V príhovore zdôraznila, že najdôležitejšou podmienkou k dobrému výkonu ich povolania je nezávislosť. "Predstavujete nádej a povzbudenie pre sudcovský stav i pre uplatňovanie... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

...A budete ma poslúchať!

„Teším sa aspoň z toho, že niektoré z problémov násilia na ženách môže zlepšiť nová smernica, na ktorej aktívne pracujem. Smernicu budú musieť vlády previesť do národných zákonov,“uzatvára Ďuriš Nicholsonová.

Na Slovensku sme ID neprijali, lebo radi týrame ženy?!

"Viete, prečo sme neratifikovali Istanbulský dohovor?" Pýta sa Ďuriš Nicholsonová a slovenské veľkonočné tradície "s hrôzou v očiach" popisuje, ako ťažké násilie na ženách.

"Viete, ako to na Slovensku vyzerá? Muži bijú ženy a polievajú ich vodou, aby boli zdravé a krásne. Toto je naša tradícia. Báli sme sa, že by sme o túto oslavu legálneho násilia na ženách prišli,“ rozhorčovala sa  na jeseň Nicholsonová v kratučkom videu za čo jej aj diskutéri na sociálnych sieťach „vyčistili žalúdok“ a vysmiali ju aj kolegovia z radov politikov.

Nicholsonová v Bruseli pošpinila Slovensko! Odkazy z domova si veru do vitríny nedá (VIDEO)
Slovenská europoslankyňa v EP vysvetlila, prečo Slovensko neratifikovalo Istanbulský dohovor. Je to podľa nej legálne týranie žien. Ľudia doma nechápu - ako môže takto kydať na vlastné korene? Lucia Ď. Nicholsonová to rozbalila naplno "Viete,... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik