VOROBELOVÁ: Právo, spravodlivosť a demokracia "liberálnym fašistom" akosi nevonia!
11 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik
Poslankyňa Národnej rady SR Slavěna Vorobelová sa na sociálnej sieti, ako aj priamo v parlamente vyjadrila k návrhu novely Trestného poriadku z dielne Tomáša Tarabu.
Žilinka je zárukou právneho štátu

Poslanci Národnej rady rokovali o návrhu novely Trestného poriadku z dielne poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený, Život-NS). Návrh novely zakazuje podať obžalobu pred rozhodnutím generálneho prokurátora o návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Poslanec tiež v novele navrhuje, aby počas konania podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nebolo možné skončiť prípravné konanie a podať obžalobu. Ak by bola obžaloba podaná, musela by byť súdom odmietnutá.

V súvislosti s týmto návrhom vystúpila v Národnej rade aj poslankyňa Slavěna Vorobelová (nezaradená), ktorá svoj postoj zdôvodnila aj na sociálnej sieti.

Tu píše, že generálny prokurátor Maroš Žilinka je „zárukou právneho štátu a spravodlivosti pre všetkých“. Práve pomocou paragrafu 363 podľa poslankyne preukázateľne a zákonne ruší pochybenia špeciálnej prokuratúry, ktorá je pod kontrolou neprokurátora Daniela Lipšica. Vorobelová otvorene hovorí, že špeciálna prokuratúra je podľa nej dnes zneužívaná na politický boj a kriminalizáciu pre súčasný režim nepohodlných politikov.

Poslankyňa pripomína, že prokuratúra je autoritatívna inštitúcia, na čele ktorej stojí generálny prokurátor. V právnom štáte je podľa nej nepredstaviteľné, aby vysoký predstaviteľ podriadenej prokuratúry odôvodňoval nepredloženie spisovej dokumentácie potrebnej na vykonanie zákonnej právomoci generálnej prokuratúry tým, že potrebujú čas na spracovanie stanoviska k návrhu obvineného, keď nakoniec podriadená prokuratúra aj tak podá obžalobu bez toho, aby vôbec predložila spisy aj s uvedeným návrhom obvineného a stanoviskom generálnej prokuratúre, hoci to bolo jej povinnosťou.

Vorobelová ďalej uvádza, že okrem praktiky zadržiavania spisov podľa nej špeciálna prokuratúra uplatňuje aj praktiku odďaľovania rozhodovania o sťažnostiach obvinených voči uzneseniu o vznesení obvinenia, ktoré rozhodnutie v známom prípade prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odosielal až po podaní obžaloby, čím zmaril procesné práva obvineného, a navyše postavil obvineného pred súd bez toho, aby bolo riadne skončené vyšetrovanie.

Vo svojom „P.S.“ na konci príspevku poslankyňa konštatuje: „Právo, spravodlivosť a demokracia liberálnym fašistom akosi nevonia.“

Generálny prokurátor nekoná politicky

Súčasťou facebookového príspevku poslankyne je aj video s jej vystúpením v parlamente. Vorobelová tu hovorí, že je smutné, že sa v parlamente hovorí o konkrétnych menách, teda o Žilinkovi a Lipšicovi. Poslankyňa apelovala, aby sa zákonodarcovia radšej rozprávali o inštitúciách, teda o Generálnej prokuratúre, resp. o Úrade špeciálnej prokuratúry, a nie o konkrétnych osobách, pretože tie tu nebudú večne. Poslankyňa konštatovala, že koaličným a liberálnym poslancom sa jednoducho nepáči konanie Maroša Žilinku, pretože nekoná politicky, ako by sa to týmto politikom páčilo. Preto považujú za zlý aj aktuálne predložený návrh novely Trestného poriadku. Podľa Vorobelovej, ak by v pozícii generálneho prokurátora bol práve Daniel Lipšic, ktorý Úrad špeciálnej prokuratúry riadi čisto politicky, tak tento zákon podporia všetci poslanci, ktorí boli súčasťou koalície. Podľa Vorobelovej týmto politikom jednoducho právo, spravodlivosť a demokracia nevonia.

ŠUTAJ EŠTOK: Denník N ticho toleruje zneužívanie moci
Poslanec Národnej rady SR a člen strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok sa vo svojom videu na Facebooku vyjadril k tomu, ako Denník N spracúva tému takzvanej vojny policajtov. Podľa poslanca denník v tejto téme pravdu nikdy nehľadal, ale rovno sa... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik