Škandál v Čechách! Výrobky z Ukrajiny sa vraj tajne prebaľujú?
11 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Tomáš Prouza nedávno ocenil, že sa darí prostredníctvom privátnych značiek supermarketov dostávať do celého sveta české výrobky a uviedol, že najväčším vývozcom českých privátnych značiek je supermarket Lidl. Poukázal pritom aj na české mlieko Pilos. Agrárna komora SR jeho slová vztiahla aj na ostatné výrobky tejto privátnej značky Lidlu a pozrela sa, či sú aj z českého mlieka. „Jogurt: Poľsko. Smotana: Nemecko. Kefír: Nemecko. Maslo: Nemecko. Eidam: Poľsko,“ dočítali sa agrárnici. Prúza ich obvinil z klamstva. Počas hádky na povrch vyplávali triky s jedlom z Ukrajiny. To sa vraj tajne prebaľuje a podľa Prouzy o tom členovia Agrárnej komory SR dobre vedia.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Českej republiky Tomáš Prouza hovoril o značkách privátnych supermarketov v apríli, keď ocenil spoluprácu so supermarketom Lidl, ktorý rovnako ako Kaufland patrí nemeckej skupine Schwarz-Gruppe, informujú české Parlamentní listy.

"Dobrých správ nie je nikdy dosť, takže som rád, že sa o jednu môžem podeliť. Vďaka množstvu skvelých českých výrobcov potravín sa české potraviny v privátnych značkách dostávajú do celého sveta," oznámil Prouza na svojich sociálnych sieťach s tým, že Lidl je najväčším exportérom českých privátnych značiek. V priloženej grafike následne uviedol, že v roku 2021 bol expertom na české výrobky v zahraničí vo výške 11,2 miliardy Kč a nasledujúci rok už vzrástol o 28 % na 14,3 miliardy Kč.

Na tomto exporte sa malo podieľať 186 dodávateľov a výrobky z Českej republiky putovali do 29 krajín Európy a Spojených štátov.

Prouzove oslavné slová si všimla Agrárna komora Českej republiky a nazvala ho "lobistom supermarketov" a na oslavu päťdesiatych narodenín mu poslala darčekový kôš plný výrobkov Pilos, "aby vedel, za čím stojí".

"Nedávno blúznil o tejto privátnej značke obchodného reťazca, že aká je skvelá pre českých dodávateľov, že veľká časť mliečnych výrobkov Pilos sa vyrába mimo Českej republiky. Pravdepodobne z lásky k Českej republike. Pán Prouza, úprimne Vám želáme všetko dobré k päťdesiatym narodeninám, veľa zdravia a tiež viac zdravého rozumu a menej vymýšľania rozprávok a neprávd proti českým poľnohospodárom a výrobcom potravín. Hoci... Chápeme, určite ste za to dobre zaplatení," dodali agrárnici.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Českej republiky reagoval vlastným spôsobom a ocenil, že Agrárna komora Českej republiky uhádla jeho vkus zaslaným darčekom. "Keď chce niekto niekomu zaželať všetko dobré, zvyčajne si ako darček vyberie niečo, na čo je hrdý. Preto musím zablahoželať kolegom z Lidl, že Agrárna komora Českej republiky považuje ich privátne Pilos za najlepšie jedlo v Českej republike," postrčil agrárnu organizáciu.
 
 
Neskôr dodal, že darček by bol "zábavný, keby len kolegovia z Agrárnej komory neklamali". "Pôvodne sme hovorili o mlieku Pilos, ktoré bolo vždy české. A teraz Agrárna komora zrazu hovorí o "mliečnych výrobkoch" namiesto toho, aby sa ospravedlnila za svoju lož. Škoda. Toto nie je spôsob, ako viesť zmysluplnú diskusiu," vysvetlil s tým, že v debatách o českom pôvode mal na mysli len mlieko Pilos, nie všetky mliečne výrobky tejto privátnej značky Lidl.
 

Na odporúčanie Agrárnej komory Českej republiky, aby ľudia uprednostňovali české výrobky a vyhýbali sa tým, ktoré sa vyrábajú mimo Európskej únie, vrátane tých na Ukrajine, ktorá uviedla, že dochádza k "prebaľovaniu tovaru" a tým vzniká fiktívna krajina pôvodu, dodal, že ide o udalosť, o ktorej "mnohí členovia Agrárnej komory niečo vedia". "Som len prekvapený, že takto verejne útočia na svojich členov..." bol prekvapený, že o falšovaní informovala samotná Agrárna komora Českej republiky, ktorej členovia sú podľa Prouzu oboznámení s opísanou praxou.
 

Agrárna komora Českej republiky opäť vytiahla značku Pilos a opäť aplikovala všetko na všetky výrobky tejto značky. "Lobista supermarketov Tomáš Prouza nedávno povedal, že mlieko pod privátnou značkou Pilos jedného z obchodných reťazcov bolo a je vyrobené z českého mlieka a že obchod vždy dával českým dojičom istotu, že ho budú užívať za dobré ceny. Podľa nášho názoru lobista Prouza žije mimo reality. Jedinou istotou je, že veľká časť mliečnych výrobkov Pilos sa vyrába mimo Českej republiky," opísala organizácia, hoci Prouza predtým spresnil, že mal na mysli len mlieko a nie iné mliečne výrobky.

Podľa Agrárnej komory Českej republiky môžu byť české aj iné výrobky. "Naše mliekarne sú schopné dodávať výrobky najvyššej kvality, ktoré sú vysoko kvalitné. Reťazec však často vyberá len lacnejšie české výrobky s nižšou pridanou hodnotou. Jasne to ukazuje, že obchodné reťazce sú plné rečí o českom pôvode ponúkaných produktov, ale realita je často úplne iná," uviedli agrárnici a pripojili fotografie z Lidla, zachytávajúce lokálne mliečne výrobky a ich pôvod.

Syr Edam značky Pilos tak zo svojej etikety ukázal, že ide o poľský výrobok, salámový syr rovnakej značky pochádza aj od našich severných susedov a rovnako aj kráľovský syr Pilos. Do Českej republiky pricestoval z poľského mesta Radzyń Podlaski, ktoré sa nachádza 60 kilometrov od Lublinu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik