Jana Jányová: Na sociálne slabších sa (zase raz) zabudlo
12 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Nová posila Smeru-SSD Janka Jányová tvrdí, že na Slovensku sa opäť raz zabudlo na sociálne slabšie rodiny. Tentokrát pri dotáciách na obnovu rodinných domov. Plán obnovy je podľa nej čierna diera, z ktorej sa dotácií ľudia zatiaľ nedočkali.

Jányová z celej situácie viní Ministerstvo životného prostredia, ktoré na jednej strane nezvládlo situáciu technicky, ale problémom je aj obrovská a drahá byrokracia, ktorá ľudí odrádza od toho, aby vôbec požiadali o príspevok na zvýšenie energetickej úspornosti bývania. Priznaných podľa Jányovej boli len tri desatiny percenta z celkového počtu žiadostí. O obnovu si pritom môže požiadať len niekto, kto nemá problém so spolufinancovaním a situáciu prirovnáva k Česku. Ani získanie úveru už nebude také jednoduché.

Čierna diera

„Hlavným vinníkom je Hegerova vláda, ktorá si z Plánu obnovy spravila zdrap papiera,“hovorí Jányová a svoje tvrdenie dokladá príkladom rodiny, ktorá si žiadala príspevok 19-tisíc eur, na zateplenie domu z výzvy vyhlásenej ministerstvom životného prostredia (MŽP). Stránka, na ktorej sa dalo podať žiadosť, ten nápor nezvládla, až záujem ľudí upadal.

Čo ich odrádzalo?

„Majiteľov domov odrádzali vysoké vstupné poplatky a rôzne agentúry, ktoré sa chodili núkať, že im so žiadosťou pomôžu. K tomu byrokracia – pätnásťstranová žiadosť, plus ďalšie prílohy. Bez pomoci odborne zdatného človeka by to bežný občan nikdy nezvládol vyplniť,“konštatuje Jányová. Súčasťou celého procesu je aj časovo limitované stavebné povolenie. Rodina, ktorá sa na Jányovú obrátila, za všetky posudky a certifikáty zaplatila niekoľko stovák eur a stanovisko z MŽP stále nemajú. Napriek tomu, že žiadali tesne po vyhlásení prvej výzvy, ktorá bola vyhlásená v novembri 2022.

Miro Heredoš: Prezidentku usvedčuje jej vlastná minulosť
Aby sme pochopili postreh Miroslava Heredoša, musíme sa vrátiť o 7 rokov dozadu. Zuzana Čaputová vtedy získala „ekologickú nobelovku“ – Goldmanovu environmentálnu cenu. Čaputová bola jednou zo šiestich ocenených z celého sveta, ktorí si v USA... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Mizivé percento

Jányová tvrdí, že z vyše tri a pol tisíca žiadostí podpísal envirorezort zmluvy len so 102 žiadateľmi.

„Zo sľúbených 40 miliónov rozdelil omrvinku – 1,2 milióna eur. Čo bude so žiadosťami vyplnenými v prvej výzve? Dočkajú sa ľudia svojich dotácií?,“pýta sa Jányová hlavne s ohľadom na to, že stále viac ľudí má čoraz hlbšie do vrecka. Pripomína tiež, že po vlne kritiky Budajov rezort výzvu zrušil, aby vyhlásil novú.

V Česku to majú jednoduchšie

„Je v nej potrebných menej dokladov, ako v tej predošlej. Ale zásadný problém je spolufinancovanie obnovy domov, kde musia ľudia investovať vlastné peniaze, alebo si o ne požiadať v komerčnej banke. Opäť sa zabudlo na nízkopríjmové skupiny, ktoré si spolufinancovanie nemôžu dovoliť,“konštatuje Jányová, pričom tvrdí, že v Česku. Tam po splnení jednoduchých podmienok môže nízkopríjmová domácnosť dostať prostriedky vo výške sto percent oprávnených výdavkov, vopred.

Ako je to s úvermi?

„Aktuálne banky umožňujú hľadať si so schváleným úverom nehnuteľnosť 12 mesiacov a uzavrieť novú úverovú zmluvu pri refixácii s predstihom až 18 mesiacov. Týmto krokom si ľudia zaistia dnešné sadzby,“ upozorňuje analytik, podľa ktorého sa očakáva zvýšenie úrokových sadzieb. Radí preto refinancovanie už existujúcich úverov už v predstihu, pretože ak sa nezníži inflácia, sadzby úverov ešte porastú. Navyše sa znižujú vklady, čo môže byť tiež problém. Zdá sa, že je koniec "lacných peňazí" a čaká nás obdobie povestného uťahovania si opaskov.

Éra "lacných peňazí" je definitívne minulosťou, hovoria banky
Európska centrálna banka zvyšuje úrokové sadzby. V priebehu tohto roka by mali stúpnuť o jeden percentuálny bod. „Preložené do ľudskej reči“ – porastú úrokové sadzby hypoték. Podľa finančného analytika sa očakáva zvýšenie úrokových sadzieb. Radí... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme