Šéf Wagnerovcov: Macronovi vytrhneme tie zhnité zuby!
11 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Jevgenij Prigožin opäť zúri. A vyhráža sa francúzskemu prezidentovi. Francúzsky parlament totiž označil jeho Wagnerovu skupinu žoldnierov za teroristickú organizáciu. A k rovnakému postupu vyzýva celú Európsku úniu, píše POLITICO.

Prigožin sa priamo vyhráža Macronovi

V odpovedi na otázku ruských novinárov Prigožin tvrdil, že Wagner zachraňoval ľudí v strednej Afrike – kde Wagner získal silnú oporu a vytlačil francúzsku prítomnosť v regióne – pred francúzskymi vojakmi, ktorí sa im „len vysmievali“.

"Z tých zlých úst môžeme kliešťami vytrhnúť zhnité zuby,"  dodal Prigozhin.  „Môžeme vytrhnúť zuby Macronovi a vo všeobecnosti každému, kto rozleje patogénnu špinu (o Wagnerovcoch)."

Francúzski zákonodarcovia v utorok vyzvali EÚ, aby zaregistrovala Wagnerovu skupinu na zoznam teroristických skupín bloku a presadila ďalšie právne nástroje, ktoré znemožnia Wagnerovu finančnú aktivitu v Európe. EÚ uvalila sankcie na samotného Prigozhina v apríli minulého roka.

Francúzsko vyzýva EÚ: Označme Wagnerovcov za teroristickú organizáciu
Francúzsky parlament vyzval EÚ, aby formálne označila ruskú žoldniersku skupinu Wagner za teroristov. Spojené kráľovstvo sa údajne pripravuje urobiť to isté, informuje The Guardian. Francúzsky parlament jednomyseľne schválil nezáväznú rezolúciu,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

"Nie sú to len žoldnieri, je tu vôľa masakrovať civilistov pre politický zisk... s cieľom destabilizovať inštitúcie," povedal  pred utorkovým hlasovaním pre POLITICO Benjamin Haddad, poslanec patriaci do Macronovej strany Renesancia. 

Zdroj: FB | Jevgenij Prigožin

Aktívna úloha Wagnerovcov

Wagnerovi žoldnieri prevzali aktívnu úlohu v úplnej invázii Kremľa na Ukrajinu napriek pokračujúcemu verejnému politickému konfliktu medzi Prigožinom a predstaviteľmi ruskej obrany.

Polovojenská skupina je väčšinou zapojená do bitky o Bachmut, ktorá sa medzi ruskými a ukrajinskými silami zmenila na pochmúrnu patovú situáciu. 

V novembri 2022 však Prigožin poslal do Európskeho parlamentu kladivo  v reakcii na to, že niektorí členovia sa rozhodli označiť Wagnera za teroristickú organizáciu.

Slovensko navštívi Macron koncom mája

Na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej pricestuje 31. mája na oficiálnu návštevu Slovenska francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Program prezidenta zatiaľ nie je známy. Kancelária prezidenta SR avizovala, že o ňom bude informovať čoskoro. My iba veríme, že na oficiálnu návštevu nebude prezident potrebovať novú zubnú protézu.

NATO prekračuje Rubikon
Holandská vláda zvažuje možnosť poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 a rokuje s partnermi. Píše aktuálne ukrajinský web ukrinform.ua. Informuje o tom s odvolaním sa na agentúru Reuters . "Intenzívne diskutujeme o F-16 s Dánskom, Veľkou Britániou,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik