Rusko vypovedá zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe
10 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Podľa dekrétu, ktorý v stredu podpísal prezident Vladimir Putin, môže Rusko formálne „vypovedať“ zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe, od ktorej odstúpilo v roku 2015, informuje The Guardian.

Agentúra Reuters uvádza, že dekrét formálne menuje námestníka ministra zahraničných vecí Sergeja Rjabkova, aby zastupoval Putina počas parlamentných rokovaní o vypovedaní zmluvy, ktorej cieľom bolo regulovať počet síl nasadených krajinami Varšavskej zmluvy a NATO.

Rusko v roku 2015 oznámilo, že úplne zastavuje svoju účasť na zmluve, keďže spoluprácu prerušilo už v roku 2007.

Rusko tvrdí, že zmluva, ktorej cieľom bolo vyvážiť konvenčné sily ku koncu studenej vojny, bola de facto porušením, pretože bývalé sovietske republiky ako Estónsko, Lotyšsko, Litva a štáty Varšavskej zmluvy ako Bulharsko sa stali členmi NATO už na začiatku roku 2000.

Francúzsko vyzýva EÚ: Označme Wagnerovcov za teroristickú organizáciu
Francúzsky parlament vyzval EÚ, aby formálne označila ruskú žoldniersku skupinu Wagner za teroristov. Spojené kráľovstvo sa údajne pripravuje urobiť to isté, informuje The Guardian. Francúzsky parlament jednomyseľne schválil nezáväznú rezolúciu,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik