Zdravas kráľovná Ursula!
09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Zdravas kráľovná Ursula!" Tak znie titulok, ktorý nasadil nad svoj článok web o európskej politike politico.eu. A o "kráľovnej" píše práve v takom svetle, ktoré by ju malo dojímať tak, ako Karola na nedávnej korunovácii v Británii.

Pravdepodobná kandidatúra predsedníčky Európskej komisie na druhé funkčné obdobie vyzerá skôr ako korunovácia než ako demokratické rokovanie. Píše Politico.

Leyenovej stačí už len málo

Von der Leyenová by potrebovala získať už len jednoduchú väčšinu v parlamente, aby bola potvrdená na druhé funkčné obdobie.

Presťahuj sa, kráľ Karol III. (medzititulok Politico)

Európska únia sa pripravuje korunovať svoju vlastnú panovníčku: Ursulu von der Leyenovú. Ale na moci, ktorou disponuje, nie je nič symbolické. Ako predsedníčka výkonnej zložky bloku má von der Leyenová pôsobiť do roku 2024, keď EÚ zvolí nový Európsky parlament. Hlasovanie má pomôcť určiť, aspoň teoreticky, kto sa stane jej nástupcom v mocnej úlohe.

Ale po voľbách o viac ako rok sa hviezdy už spájajú okolo druhého volebného obdobia pre von der Leyenovú – ktorá ešte nepotvrdila, že má vôbec záujem pokračovať v tejto práci. 

Má to takmer isté

Stredopravá Európska ľudová strana, ktorá ovláda najväčšiu frakciu v Európskom parlamente, vrhla svoju energiu za nemeckú političku, rovnako ako nemecké konzervatívne strany . Vládna koalícia kancelára Olafa Scholza v Berlíne vysiela pozitívne signály . A aj keď francúzsky prezident Emmanuel Macron ešte musí verejne povedať, či podporuje von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie, bolo to najmä vďaka nemu, keď túto prácu získala v roku 2019. 

Dá sa ešte o niečom debatovať?

"Uskutoční sa vôbec kampaň?" Šeptom sa pýtal jeden zo zasvätených členov Európskej ľudovej strany počas stretnutia konzervatívcov EÚ v Mníchove minulý týždeň. "Ak je pred ňou nejaká vážna frontálna výzva, je pravdepodobné, že príde od krajnej ľavice a krajnej pravice," povedala táto osoba a požiadala o to, aby nebola menovaná. Pretože s toľkou politickou palebnou silou, ktorá podporuje von der Leyenovú, sa jej návrat do najvyššej funkcie začína podobať skôr na korunováciu než na demokratickú voľbu. Konštatuje Politico.

Zelenskyj dostal sám seba do pasce
Zelenskij zjavne do pasce ulovil sám seba. Ukrajina totiž nie je pripravená na protiofenzívu, ale nemá inú možnosť. Takto západné médiá opisujú situáciu ukrajinských ozbrojených síl a Vladimira Zelenského pred pravdepodobným útokom v oblastiach... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik