Ukrajinská rodáčka založila iniciatívu "Áno mieru s Ruskom"
09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Volajú ju posmešne "Putinov fanúšik". Volá sa Elenea Kolbasnikovová a pochádza z Ukrajiny, žije v Nemecku. Už v minulosti viedla kampaň za mier a zmierenie s Ruskom v Kolíne nad Rýnom, organizovala kolónu áut a mierové zhromaždenia. O jej iniciatíve píše nemecký web Politically Incorrect, pi-news. net.

Bol to Konrad Adenauer, ktorý v roku 1955, uprostred studenej vojny, priletel do Moskvy a nadviazal prvé vážnejšie kontakty medzi mladou, čiastočne suverénnou Spolkovou republikou a Sovietskym zväzom. Posledných nemeckých vojnových zajatcov potom prepustili a vrátili sa do vlasti. To ešte nebolo nemecko-ruské priateľstvo. Svet bol rozdelený na dva vysoko vyzbrojené bloky a frontová línia nepriateľa prebiehala práve cez Nemecko.

Až vládli Kohl a Gorbačov

Ani Ostpolitik Willyho Brandta neviedla k mieru, v lepšom prípade k niekoľkým humanitárnym úľavám. Až dvojité rozhodnutie o dodatočnej úprave pod vedením Helmuta Schmidta nakoniec vydláždilo cestu k znovuzjednoteniu Nemecka. Helmut Kohl a Michail Gorbačov, ktorí zavŕšili jednotu, potom postavili nemecko-ruské vzťahy na novú, priateľskú úroveň.

Stalo sa však, čo sa stalo

"Mohlo to tak zostať. Varšavská zmluva už neexistovala a krajiny strednej a východnej Európy opäť získali slobodu. NATO ako pozostatok studenej vojny stratilo svoj raison d'être a mohlo byť rozpustené. To sa nestalo. Práve naopak! NATO sa rozširuje na východ a je vyslovene zamerané na Rusko. V rozpore so Zakladajúcim aktom NATO-Rusko z roku 1997 sa vzťah medzi Ruskom a väčšinou krajín NATO nezlepšil, ale postupne sa dostal na pokraj vojny." Pripomína nami citovaný nemecký web.

Mierové hnutia zaspali

„Vytváranie mieru bez zbraní“ bolo mottom mierových hnutí v 80. a 90. rokoch. Čo by na tom malo byť zlé v dnešnej dobe, v súčasnej situácii, nie je bežnému občanovi zrejmé. Každému by malo byť jasné, že nekonečné dodávky zbraní na Ukrajinu budú mať za následok viac úmrtí, nie menej. Je tiež zrejmé, že štátom nariadená nenávisť voči Rusom, Rusom-Nemcom a vôbec všetkému ruskému nepomáha ani Ukrajincom, ani Rusom a už vôbec nie Nemcom. Napriek tomu vojnoví štváči zo semaforu nie sú pripravení ani pomyslieť na vyhliadky na mier. Aj v iných európskych krajinách to vyzerá s mierovými iniciatívami biedne. Zdá sa, že okrem Viktora Orbána a pápeža nikto nechce mier v Európe. Tvrdí web pi-news.net.

"Prebúdzanie mieru, solidarity, spravodlivosti"

Pomôcť chce teraz novozaložená mierová iniciatíva. Ukrajinská rodáčka Elenea Kolbasnikovová už v minulosti viedla kampaň za mier a zmierenie s Ruskom v Kolíne nad Rýnom. Teraz pokračuje, s podporou leverkusenského politika a právnika Markusa Beisichta a bývalého predsedu spolkovej krajiny zo Saska-Anhaltska Andrého Poggenburga. 

Z tlačovej správy iniciatívy za mier s Ruskom podľa pi-news net

„Vzhľadom na vývoj v Nemecku a Európe považujeme za našu povinnosť obhajovať urovnanie sporu s Ruskom a postaviť sa proti americkej agende a privlastňovaniu. Za týmto účelom kriticky zasiahneme do verejnej diskusie o vojne na Ukrajine a dodávkach zbraní, o sankciách proti Rusku a transatlantickej heteronómii a máme v úmysle zúčastniť sa aj európskych volieb.

Pre nás je výzvou, aby sme v Nemecku vytvorili mierový front zľava doprava a za naše základné pozície zjednotili všetkých ľudí bez ohľadu na ich pôvod a iné svetonázory. Pre nás neexistuje žiadne dištancovanie a žiadne umelo generované táborové myslenie.  Úlohou Nemecka musí byť konečne úloha suverénneho, neutrálneho nemeckého štátu. Nemôžeme a nesmieme sa už nechať vtiahnuť do konfliktov iných mocností, ale musíme proti týmto konfliktom konštruktívne vystupovať.

Je dobré, aby sa čo najviac ľudí vyslovilo za mier, čo sa vláde určite nebude páčiť."

NATO nelení a hliadkuje
NATO zvýšilo pripravenosť svojej misie „leteckej polície“ nad Čiernym morom. NATO zvýšilo pripravenosť v súvislosti so sprevádzaním poľského vojenského lietadla ruskou stíhačkou nad morom. Informovala o tom agentúra Reuters . Zbystrili... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme