Politológ VARUJE: Hegerových Demokratov čaká nepekný koniec!
10 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Po odstúpení odvolaného Samuela Vlčana z postu ministra pôdohospodárstva a zložení funkcie ministra zahraničných vecí Rastislavom Káčerom, prezidentke vrátil premiérske poverenie Eduard Heger. V budúcom týždni nás čaká predstavenie tzv. úradníckej vlády prezidentkou, Zuzanou Čaputovou. Politológ však upokojenie situácie neočakáva.

Hoci predstavenie členov úradníckej vlády nás čaká až v týždni od 15. mája, niektoré mená už na verejnosť prenikli. Niektoré rezorty by mali viesť doterajší štátni tajomníci, otázne však je, či takto zložená vláda dostane dôveru parlamentu. Tam vidí politológ Tomáš Koziak problém, keďže poslanci opozície rozhodne nebudú spokojní.

Politológ tiež upozorňuje, že nespokojní budú aj občania, pretože takáto vláda nebude mať takmer žiadne právomoci a jediné, čo môže, je priviesť krajinu k predčasným voľbám. Kritike sa však nevyhne ani Zuzana Čaputová. Politológ však vidí nepekný koniec aj pre Hegerových Demokratov.

Vládu povedie ekonóm

Úradnícku vládu by podľa dostupných informácií mal poviesť viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS), Ľudovít Ódor. Prezidentka nových ministrov podľa vlastných slov vyberala na základe apolitickosti a odbornosti. Pôjde o ľudí, ktorí nebudú kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Nová vláda bude predstavená v týždni, ktorý sa začne 15. mája.

Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore / Foto: archív T.Koziaka

Ministrom zahraničných vecí by sa mal stať diplomat a poradca dosluhujúceho premiéra Eduarda Hegera Miroslav Wlachovský. Ten pôsobil v minulosti ako veľvyslanec v Dánsku a v Spojenom kráľovstve. Zdravotníctvo by mal poviesť súčasný štátny tajomník rezortu, patológ Michal Palkovič. Šéfkou ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie by sa zase mala stať Livía Vašáková, ktorá je generálnou riaditeľkou sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády SR. Hlavný ekonóm NBS Michal Horváth by sa mal ujať ministerstva financií a do kresla ministra hospodárstva by sa mal posadiť súčasný štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Podľa iných zdrojov by však tento post mohol zastávať aj exšéf Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš.

Kto bude v úradníckej vláde? Mená členov NOVÉHO KABINETU sa dostali na verejnosť
Denník Plus jeden deň informoval o menách členov budúcej úradníckej vlády, ktoré prenikli do médií. Úradnícku vládu povedie Ódor Dočasne poverená vláda na čele s Eduardom Hegerom končí a nahradí ju úradnícka vláda, na čele ktorej by mal stáť... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Ako by mohli vyzerať ďalšie posty

V relácii O päť minúť 12 Robert Fico (Smer-SSD) vyhlásil, že ministerkou spravodlivosti by sa mala postaviť bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Tá  bola vo voľbách 2020 na kandidátke  koalície PS/Spolu. Na post ministra vnútra údajne prezidentka oslovila Ivana Šimka, momentálne radového člena KDH. Vláda bude musieť predstúpiť pred parlament aj so žiadosťou o dôveru.

Reprofoto z YouTube | Ľudovít Ódor

Dalo sa to očakávať

„V situácii, keď Eduardovi Hegerovi odišlo niekoľko ministrov, kumuloval na seba niekoľko funkcií, a keď mu odišiel aj kľúčový minister – Rastislav Káčer, bolo jasné, že nemá iné východisko, len odovzdať svoje poverenie na riadenie vlády prezidentke,“hovorí Tomáš Koziak z Prešovskej univerzity.

„Úradnícka vláda má zmysel v kontexte toho, že niekto musí na čele vlády byť a musí aspoň formálne fungovať. Som však presvedčený, že úradnícka vláda nezastaví chaos a problémy, ktoré tu sú. Skôr naopak, je možné, že ten chaos bude nielenže pokračovať, ale bude ešte väčší. Už teraz politické strany avizujú, že nedajú podporu tejto vláde v parlamente, respektíve, že neschvália jej programové vyhlásenie. Bude teda vládnuť bez odobrenia Národnej rady a budú mať minimálnu schopnosť niečo ovplyvniť,“ vysvetľuje Koziak.

Budú môcť „kúriť a svietiť“

Podľa politológa preto úradnícka vláda nebude môcť prijímať žiadne zásadné opatrenia ani v sociálnej oblasti, no ani v zásadných veciach domácej, či zahraničnej politiky. Nebude schopná prijímať nijaké zásadné rozhodnutia, čo chaos v spoločnosti len prehĺbi.

Slovenská potravinová inflácia je o takmer polovicu vyššia ako priemer EÚ
Potraviny, predávané na Slovensku sú zasiahnuté obrovskou cenovou infláciou. Predseda parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo jaroslav karahuta informuje na sociálnej sieti, že "ceny potravín na Slovensku narástli o 29 percent a potravinová... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Dobré rozhodnutie

Analytik Richard Kollá si myslí, že Slovensko bude mať prvý raz v histórii premiéra, na ktorého budeme môcť byť hrdí.

„Je to určite mimoriadne schopný manažér a odborník. Verím, že v rámci svojich možností, ktoré však budú veľmi obmedzené, bude tento post zastávať veľmi dôstojným spôsobom,“myslí si o Ódorovi Tomáš Koziak.

„Politici väčšinou takúto vládu nechcú, príliš na nej vidno, ako katastrofálne dokážu sami spravovať štát. Nová vláda však urobí aspoň trochu v niektorých veciach a inštitúciách poriadok. A práve to je asi jej najdôležitejšia úloha,“ konštatuje Richard Kollár.

Strašidlo opozície

Podľa Koziaka však ministri takejto vlády budú „čeliť tlakom“ Smeru, Hlasu, či Republiky. Poslancom týchto strán sa nebude páčiť, že voľby sa neuskutočnia skôr.

„Novým faktorom bude, že doteraz to bolo opozično-koaličné ostreľovanie sa, ale teraz do tohto súboja bude vtiahnutá aj prezidentka Čaputová, lebo ona bude zodpovedná za nominantov úradníckej vlády. Aj preto sa útoky zintenzívnia,“ domnieva sa politológ, ktorý očakáva aj útoky od občanov. Tí majú priveľké očakávania, ktoré sa nenaplnia.

Eduard Heger a Zuzana Čaputová, foto: FB/Eduard Chmelár

Prezidentka je v tom nevinne

“Všetci tí, ktorí tvrdili, že úradnícka vláda môže byť východiskom z nestability a chaosu, teraz uvidia, že to takto určite nie je. Aj preto pani prezidentka otáľala s jeho menovaním, lebo si uvedomovala, že podporu v parlamente zrejme nedostane, a ten chaos bude pokračovať ďalej. V danej situácii ju však Eduard Heger postavil pred hotovú vec, keď nebol schopný udržať vlastnú vládu a funkciu musel zložiť. Prezidentka tým bola zatlačená do kúta,”presviedča nás Koziak. Ten si tiež myslí, že veľkolepý projekt Demokrati môže práve preto Heger ukončiť. Heger nedokázal udržať vládu, čo je jeho veľká prehra.

S hlavou v piesku a siláckymi rečami ďaleko nezájdete
"Eduard Heger mohol dovládnuť do roku 2024. V pohode, bez chaosu a s ústavnou väčšinou." Stačilo málo - podľa toho, čo píše Richard Sulík na sociálnej sieti. "Stačilo, keby v lete otvoril oči a vnímal realitu. Hovorili sme mu, že s Igorom... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme