EP "nesklamal": Obilie z Ukrajiny bude bez cla dovážať naďalej
09 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Europoslanci podľa očakávania o rok predĺžili opatrenia na podporu obchodu s Ukrajinou. Veľkou prevahou hlasov schválili ďalšie pozastavenie dovozných ciel na ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov. Chcú tak pomôcť krajine napadnutej Ruskom, pretože vojna Ukrajine bráni v obchodovaní so zvyškom sveta. Platnosť terajších opatrení skončí 5. júna.

Narozdiel od doterajších opatrení, predĺženie sa bude týkať potravín, vrátanie ovocia a zeleniny. Niektorí europoslanci aj z V4-ky sa pripojili k hlasovaniu za predĺženie, kým slovenská europoslankyňa už dávnejšie avizovala, že bude hlasovať proti. Najbližšie budú poslanci EP rokovať o tom, aby sa ukrajinské produkty dostali skôr do krajín tretieho sveta a nie aby ostávali v EÚ.

Čoho sa opatrenie bude týkať

Opatrenie sa dotkne potravinárskych produktov aj ovocia a zeleniny, na rozdiel od doterajších pravidiel nezahŕňa priemyselné produkty. Na tie sa od 1. januára 2023 vzťahujú nulové clá podľa dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, informuje server České noviny.

"Pomoc" až za hrob. Ten vlastný (VIDEO)
Nápis „Nepečieme z ukrajinského obilia“ na jednej z rodinných pekární v Krnove rozvíril verejnú mienku v susednom Česku. Majiteľka ním pritom nechcela povedať nič iné, ako to, že pečú z múky, ktorá je vyrobená z obilia vypestovaného v Českej... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Podpora od „ľudovcov“

"Jednoznačne podporujem obnovenie obchodno-liberalizačných opatrení, ktoré v súčasnosti pomáhajú zabezpečiť pokračovanie ukrajinského obchodu uprostred brutálnej vojny vyvolanej Ruskom. Tieto opatrenia majú zásadný význam pre posilnenie odolnosti Ukrajiny, pretože sa usilujeme o postupnú integráciu Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ,"uviedla spravodajkyňa návrhu Sandra Kalnieteová z frakcie Európska ľudová strana (EPP).

Zahlasovali aj z Česka

"Súčasná liberalizácia obchodu už mala na ukrajinskú ekonomiku preukázateľný pozitívny dopad a som plne presvedčená, že jej predĺženie je správnym krokom vpred. Symbolizuje totiž našu neustávajúcu podporu," uviedla v tlačovej správe Markéta Gregorová, česká europoslankyňa za Pirátsku stranu (frakcia Zelených), v tlačovej správe.

Facebook KRN | Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD)

Neveďalová hlasovala proti

Keď bol návrh pred dvoma týždňami „na stole“ výboru pre medzinárodný obchod, slovenská europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová informovala, že ona a niekoľkí ďalší europoslanci budú hlasovať proti predĺženiu opatrenia, ktoré povoľuje bezcolný dovoz produktov z Ukrajiny.

Roth Neveďalová: Brusel bojuje za prílev produktov z Ukrajiny (VIDEO)
Slovenská europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová informuje o hlasovaní vo Výbore pre medzinárodný obchod, ktorého je členkou. Ten sa v uplynulých dňoch zaoberal predĺžením liberalizácie a bezcolného a bezkvótového dovozu poľnohospodárskych a... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Ďalšie rokovania v najbližších dňoch

V stredu (10. 5.) budú europoslanci rokovať o nových opatreniach, ktoré Európska komisia prijala na zmiernenie vplyvu ukrajinského dovozu na poľnohospodárov v štátoch susediacich s Ukrajinou.

Europoslankyňa Michaela Šojdrová (EPP) uviedla, že tieto opatrenia sú "zásadné pre udržanie potravinovej bezpečnosti v krajinách mimo EÚ".

"Európska komisia aj členské štáty musia zabezpečiť, aby ukrajinské obilie a potraviny nezostávali na vnútornom trhu, pretože to nie je cieľom týchto opatrení. EÚ nepotrebuje lacnejšie obilie a potraviny dovážané z Ukrajiny, potrebuje ich tretí svet,"myslí si Šojdrová.

Vzájomný obrat agrárneho zahraničného obchodu EÚ s Ukrajinou presiahol v roku 2021 desať miliárd eur. Vývoz poľnohospodárskych výrobkov z EÚ na Ukrajinu z tohto objemu predstavoval zhruba tretinu. V tom istom roku bola EÚ pre Ukrajinu najvýznamnejším obchodným partnerom, uzatvárajú České noviny.

EÚ JEDNOZNAČNE: Ukrajinské obilie potečie aj naďalej bez cla
Očakáva sa, že EÚ bude v piatok súhlasiť s tým, že ponechá svoje trhy otvorené pre ukrajinské obilie bez cla na ďalší rok. A to napriek námietkam krajín strednej a východnej Európy zasiahnutých klesajúcimi cenami poľnohospodárskych produktov,... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik