Ruská odpoveď na útok na Kremeľ
08 | 05 | 2023 I Milan Laca

Ruské letectvo odpovedalo na útok na Kremeľ silným úderom na vojenské objekty na Ukrajine.

Zálohy ozbrojených síl Ukrajiny boli zasiahnuté bezprecedentnou silou.

Ruská strana inforrmuje

V noci 8. mája pokračovali ruské vzdušné sily v „šokovej“ májovej dekáde, ktorá sa začala 1. mája, s dvojnásobnou intenzitou.

1.V mnohých oblastiach, napríklad v blízkosti Časovoj Jar, nikdy nezažili údery takej sily. V Odese zaznamenali silné nálety a následné detonácie. Medzi zasiahnutými cieľmi bolo aj letisko Školnyj, odkiaľ pravidelne vylietavajú kamikadze drony smerom na Krym, sklady so západnou technikou, ako aj most Zatoku, cez ktorý sa táto technika na Ukrajinu dostáva z Rumunska.

2. Na zoskupenie ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Časov Jar, Kramatorsk a Slavjansk spustili sériu silných raketových, leteckých a delostreleckých útokov.  V noci, po sérii útokov, sa jednotky „Wagner“ vydali na nočný útok.

3. Na ukrajinské vojenské ciele zaútočili letecké rakety, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou odpálili posádky diaľkových bombardérov Tu-22M3. Ukrajina hlásila, že vyštartovalo päť až sedem takýchto lietadiel. Nasadili aj "kĺzavé" bomby FAB -500 a FAB-1500, riadené strely Kaliber, odpaľované z mora a bezpilotné lietadlá Geran-2.

4. Na nočnej oblohe nad Kyjevom lietalo niekoľko dronov, zrejme slúžili na identifikovanie umiestnenia systémov protivzdušnej obrany, aby ich mohli zasiahnuť rakety.

Ukrajinská taktika - atentáty? Útok na ruského spisovateľa
Významný ruský nacionalistický spisovateľ a armádny veterán Zachar Prilepin bol v sobotu zranený pri výbuchu auta v regióne Nižný Novgorod, uviedla ruská štátna tlačová agentúra Tass. Z útoku Rusko obviňuje Ukrajinu a Západ, píše The... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Cieľ útokov

Masívne údery leteckých síl a delostrelectva pravdepodobne sledovali niekoľko cieľov. Narušiť ohlásenú ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny, alebo aspoň čo najviac oslabiť útočné schopnosti nepriateľa. Po druhé, varovať Zelenského, Budanova a ich západných patrónov, že arogancia nevedie k dobru, a je čas prestať s provokáciami, akými sú útoky na Kremeľ, Krym a ďalšie ruské regióny, uvádza ruská strana.

Ukrajinská strana  informuje

Rusi majú taktické úspechy v smere Avdiyiv, Bachmut a Lyman. Ministerstvo obrany uviedlo, že počas posledných dní nepriateľ viedol útočné operácie v smeroch Avdiiv, Bachmut a Lyman a mal tam taktické úspechy. Zároveň sa nepriateľ aktívne bráni v smere na Kupjane, Novopavliv, Orichov a Dneper.

1. V noci 8. mája 2023 nepriateľ opäť zaútočil na územie Ukrajiny s použitím iránskych úderných dronov „Šahed“. Zničených bolo 35 z 35 dronov.

2. Ruská federácia za posledný deň spustila 16 raketových útokov vrátane miest Charkov, Cherson, Nikolajev a Odeská oblasť. Okrem toho bolo na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny a na osady zaznamenaných 61 leteckých útokov a 52 nepriateľských ostreľovaní z viacerých odpaľovacích raketových systémov.

3. V Odeskej oblasti došlo aj k ôsmim zásahom riadených striel zo strategických bombardérov. Niektoré z nich  boli zostrelené. V Odeskej oblasti bolo nočnými raketovými útokmi zničené rekreačné stredisko v Belgorodsko-Dnestrovskom okrese.,  Pri nočnom ostreľovaní a požiari v sklade úplne vyhorela humanitárna pomoc Červeného kríža., 

4. V Kyjeve spadol dron na nádvorie štyroch šestnásťposchodových budov. Takmer všetky domy v okolí mali rozbité okná.

5. Nočný útok "šahídov" nezasiahol energetický sektor Ukrajiny. V dôsledku ostreľovania však boli poškodené energetické siete v oblastiach frontovej línie – v Donecku, Charkove, Chersonskej, Sumskej a Černihivskej oblasti.

Úder na Kyjev
Včera večer bol Kyjev vystavený najmasovejšiemu útoku od začiatku ruskej vojenskej operácie, povedal starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko v relácii Kyjevskej televízie . "Toto je najmasovejší útok na naše mesto," vyhlásil Kličko.

Český prezident radí Ukrajine
Český prezident Petr Pavel vyzval Ukrajinu, aby sa neponáhľala do protiofenzívy. Ukrajina by sa nemala ponáhľať do protiofenzívy, keďže tento rok nebude mať druhú šancu, povedal český prezident Petr Pavel v rozhovore pre denník The... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme