Nemáme zbrane! Velenie americkej armády bije na poplach
09 | 05 | 2023 I Milan Laca

Pentagon informoval o kritických problémoch.

Velenie amerického námorníctva bije na poplach. V skladoch nemajú dostatok zbraní ani pre seba, o Ukrajine ani nehovoriac. Spojené štáty americké však nie sú pripravené obmedziť vojenskú aktivitu.  
 
Zlyhávajú zbrojári
 
"Nemôžem blahosklonne zatvárať oči pred vojensko-priemyselným komplexom. Nemôžem si odpustiť, že nám neposkytujú potrebnú muníciu. Všetky tieto príbehy o covide a logistike ma neznepokojujú. Záleží mi na včasných dodávkach", cituje americký portál Defense News slová náčelníka veliteľstva námorných síl USA Daryla Caudla, ktorý má na starosti sily v Atlantickom oceáne. Podľa neho Amerika potrebuje 75 vojnových lodí v plnej pohotovosti. Nie sú však spôsobilé pre oneskorenia výrobcov zbraní. Celkovo má Washington 164 lodí.
Panika v USA: Bankrot a pád všetkého
Už prvého júna môžu mať Spojené štáty problém s financovaním. Dosiahnu totiž dlhový strop a zatiaľ sa zákonodarcovia nie a nie zhodnú o navýšení. Biely dom už varuje, čo by sa stalo, keby k platobnej neschopnosti USA došlo. Išlo by v zásade o... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ivan Mihale
Kde sú ponorky?
Situácia s ponorkami nie je o nič lepšia. "Za päť rokov som namiesto desiatich ponoriek dostal šesť. Kde sú ďalšie štyri?" Problém však, podľa neho nie je len s novými ponorkami,  ale aj s opravami starých. V súčasnosti prebieha generálna oprava alebo na ňu čaká 19 ponoriek. Veliteľ námorných operácií Michael Gilday sa tiež sťažuje: vojensko-priemyselný komplex to nezvláda. "Ukrajina ukázala, že náklady na high-tech zbrane môžu byť vyššie, ako sme odhadovali," zdôraznil Gilday.
Hrozba  súperov
USA zostávajú najimpozantnejšou vojenskou silou na mori, ale Rusko a Čína zintenzívňujú aktivitu. Washington sa s tým nechce zmieriť. Námestník generálneho tajomníka NATO pre spravodajstvo a bezpečnosť David Kuttler oznámil hrozbu sabotáže v Atlantickom, Severnom a Baltskom mori, ktorú by mohol pripraviť Kremeľ. Napríklad na plynovodoch a internetových kábloch. Celkovo ide o približne 400 káblov, ktoré prenášajú 95 % svetovej internetovej prevádzky. Dvesto z nich je kritických. „Každý deň nimi prechádzajú finančné transakcie v hodnote asi desať biliónov dolárov“, vysvetlil Kuttler. Tvrdí, že teraz ruskí námorníci zostavujú mapy kľúčových infraštruktúrnych zariadení krajín aliancie na dne mora aj na súši. Neobmedzuje sa to však len na Atlantik. Situácia v Severnom ľadovom oceáne vyvoláva vo Washingtone ešte väčšie obavy. Podľa predstaviteľa aliancie Moskva za posledné desaťročie výrazne zvýšila svoje vojenské kapacity v Arktíde. Peking tiež nespí .
 
Hľadá sa riešenie
Na nápravu situácie vypracovali nový plán. Prvým je zmena v načasovaní tvorby rozpočtu. Teraz je Pentagon orientovaný na päťročné obdobia. Ale, ako poznamenal Caudle, to obmedzuje možnosti. 15 rokov by podľa neho dalo flotile väčší manévrovací priestor. Druhým je koncept One Atlantic, ktorý zabezpečuje núdzový presun síl cez Atlantický oceán. Ale tímy a samotné lode musia byť dobre pripravené. Treba zreformovať aj vzdelávanie. Personál sa školí len na začiatku kariéry a program je rovnaký. Vhodnejšie je trénovať najskôr na súši, pomocou virtuálnej reality. A až potom poslať ľudí na palubu lode.
Všetci ste hlupáci, len ja som... Biden
Na USA sa valí pohroma za pohromou – vďaka prezidentskému systému to má vo veľkej miere na svedomí práve 80-ročný Joe Biden. Ani jeho vek, ani všetko dianie mu však nebránia, aby sa opätovne uchádzal o prezidentský úrad. Hoci má Biden cez 80, sám... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik