WHO vyhlasuje koniec globálnej zdravotnej pohotovosti COVID-19
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Rozhodnutie prichádza po 3 rokoch od prvého vydania vyhlásenia, informuje POLITICO.

COVID-19 už nie je medzinárodnou núdzovou situáciou v oblasti verejného zdravia, rozhodla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia. To predstavuje významný zlom v globálnej reakcii na krízu, ktorá zabila takmer 7 miliónov ľudí a spôsobila približne 65 miliónov prípadov dlhého ochorenia COVID . 

Odstránenie najvyššej úrovne výstrahy z globálneho zdravotníckeho orgánu prichádza viac ako tri roky od prvého vyhlásenia 30. januára 2020, keď sa COVID-19 rozšíril za hranice Číny a predstavitelia verejného zdravotníctva na celom svete začali čoraz viac panikáriť. 

V tom čase bol oficiálny počet obetí len 171. Teraz WHO odhaduje viac ako 6,9 milióna úmrtí – viac ako celkový počet obyvateľov Dánska. Európa predstavuje asi tretinu z nich, pričom na COVID-19 v regióne zomrelo približne 2,2 milióna ľudí.

Piatkové rozhodnutie generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa prichádza po odporúčaní výboru globálnych zdravotníckych expertov, ktorý zistil, že situácia už nespĺňa kritériá na to, aby bola klasifikovaná ako núdzová situácia v oblasti verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC). 

Zatiaľ čo neexistuje žiadna formálne dohodnutá definícia pandémie, núdzová situácia v oblasti verejného zdravia medzinárodného významu je oficiálnym označením, ktoré spúšťa určité opatrenia a odporúčania podľa medzinárodných zdravotných predpisov o dohľade, podávaní správ a reakcii. Vyhlásenie sa robí pre udalosti, ktoré sú náhle, majú dôsledky pre verejné zdravie mimo jednej krajiny a vyžadujú si okamžitú medzinárodnú akciu.

"Už viac ako rok má pandémia klesajúci trend, pričom imunita populácie sa zvyšuje v dôsledku očkovania a infekcie," povedal Tedros.

Varoval však, že najhoršia vec, ktorú môže ktorákoľvek krajina urobiť, je sklamať ostražitosť alebo poslať svojim občanom správu, že COVID-19 sa „nemusí báť“.

Covid-19, foto: Pixabay

Klesajúci trend

V posledných týždňoch celosvetové prípady a úmrtia na COVID-19 väčšinou klesajú a sú len malým zlomkom toho, čo boli počas najhorších vĺn pandémie.  

Ale aj keď počet prípadov a úmrtí klesal, WHO sa zdráhala odstrániť označenie núdzovej situácie, pričom výbor na januárovom stretnutí zistil, že stále existuje vysoký počet úmrtí na COVID-19 v porovnaní s inými infekčnými respiračnými chorobami a neistota v súvislosti s objavovaním sa variánt  ochorenia. 

Keďže mnohé krajiny už na vírus rutinne netestujú, je ťažšie odhadnúť celkový počet prípadov, no celosvetovo bolo zaznamenaných viac ako 765 miliónov prípadov COVID-19, pričom Európa zaznamenala viac ako ktorýkoľvek iný región WHO s 276 miliónmi. 

Darček na viac použití
Prezident Českej republiky daroval Zelenskému legendárnu českú pištoľ CZ 75. Český prezident Petr Pavel daroval Vladimírovi Zelenskému legendárnu pištoľ CZ 75 s výrobným číslom 22. Na Twitteri to oznámil prezident Českej republiky. Informuje... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Milan Laca

Zníženie testovania znamená, že dohľad nad vírusom je výrazne znížený. To je časť dôvodu nového plánu pripravenosti a reakcie od WHO, ktorý bol zverejnený 3. mája. Stanovujú sa v ňom ciele pre krajiny, aby prešli od reakcie na krízu k dlhodobejšiemu riadeniu COVID-19 vzhľadom na to, že s najväčšou pravdepodobnosťou zdravotné systémy budú musieť s vírusom zápasiť v nasledujúcich rokoch. 

„COVID-19 je oveľa viac než len zdravotná kríza,“ povedal Tedros. "Spôsobila vážne ekonomické otrasy, vymazala bilióny z HDP, narušila cestovanie a obchod, zablokovala podniky a milióny ľudí uvrhla do chudoby."

Tedros uviedol, že najchudobnejšie a najzraniteľnejšie komunity boli najviac zasiahnuté a „posledné, ktoré získali prístup k vakcínam a nástrojom“.

WHO teraz zriaďuje hodnotiacu komisiu, ktorá má vypracovať dlhodobé odporúčania pre krajiny, ako priebežne zvládať COVID-19.

NECH ŽIJE KRÁĽ! Karol III. zložil korunovačnú prísahu na Svätú Bibliu a stal sa kráľom
Na bohoslužbe v starobylom Westminsterskom opátstve v Londýne kráľ Karol III. zložil svoju korunovačnú prísahu na Svätú Bibliu a bol pomazaný posvätným olejom požehnaným v Jeruzaleme, informuje Breitbart. „Bože súcitu a milosrdenstva, ktorého Syn... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik