V Prahe to OPÄŤ VRIE! (VIDEO)
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Stovky ľudí na Václaváku a búrka na pódiu! Na Vrabelovej sobotňajšej demonštrácii vystúpil aj Jiří Paroubek. Situáciu v Českej republike označil za veľmi vážnu, inflácia podľa neho ešte porastie. Vláda sa nestará o záujmy širokých vrstiev českých občanov a len „blúzni“ o ukrajinskej ofenzíve. Bez financovania Európou a USA by Ukrajina neprežila ani týždeň, povedal Paroubek. O obrannej zmluve s USA sa malo nechať hlasovať pomocou referenda. V rozprave vystúpil Ján Kavan z iniciatívy Mier a spravodlivosť. Čím viac zbraní sa pošle na Ukrajinu, tým viac bude krviprelievania. O téme informujú české Parlamentní Listy.

 

Od 14.00 hod. sa na Václavskom námestí konala protivládna demonštrácia s názvom Plán Česká republika na 1. mieste. Demonštráciu zorganizoval usporiadateľ protivládnych demonštrácií Ladislav Vrabel. Vystúpili aj profesor Petr Staněk, bývalý predseda vlády Jiří Paroubek, bývalý český politik Ján Kavan, europoslankyňa a predsedkyňa KSČM Kateřina Konečná aj bývalý poslanec Ľubomír Volný a ďalší. Už v predvečer demonštrácie Vrabel na Facebooku avizoval, že hlavnou témou demonštrácie bude mier a sloboda slova.

„Ďakujeme veľmi, že ste všetci prišli!“ pozdravil dav Ladislav Vrabel šesť minút po druhej hodine popoludní. Na pódiu vedľa neho stoja spolu moderátori demonštrácie pani Katarína Boková, zakladateľka skupiny Matky pre mier na Slovensku, a majiteľ internetovej televízie TV Bureš - Petr Bureš. 
Situácia sa vyhrocuje
Vrabel si zaspomínal na prvú demonštráciu, ktorú pred rokom spoločne so svojou manželkou organizoval na Námestí republiky. Vtedy sa podľa jeho slov všetci báli hovoriť a vyhrážali sa im väzením, ak by vo vojne podporovali Rusko. Situáciu pri súčasnom druhom ročníku demonštrácie považuje za ťaživejšiu. 
 
„Situácia v spoločnosti je oveľa horšia, než bola pred rokom. Situácia je taká, že stovka ľudí je dnes trestne stíhaná za svoje politické názory. Za ten čas sme usporiadali niekoľko demonštrácií, na čo režim reagoval tak, že Ministerstvo vnútra založilo špeciálnu skupinu KRIT (Krízový informačný tím). Študovaní psychológovia vymysleli, ako dehonestovať ako moju osobu, tak aj ľudí okolo. Akým spôsobom o nás majú zle písať médiá a akým spôsobom o nás majú zle hovoriť politici,“ povedal Vrabel.
 
Darček na viac použití
Prezident Českej republiky daroval Zelenskému legendárnu českú pištoľ CZ 75. Český prezident Petr Pavel daroval Vladimírovi Zelenskému legendárnu pištoľ CZ 75 s výrobným číslom 22. Na Twitteri to oznámil prezident Českej republiky. Informuje... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Milan Laca
 

"Je tu snaha o zastrašovanie a dehonestáciu ľudí, ktorí sa ozývajú,“ vyhlásil Vrabel a pripomenul aj svoje nedávne odsúdenie. „Bol som odsúdený za to, že som varoval pred vojnou. Štátna zástupkyňa ma obžalovala z niečoho, čo som nepovedal, a sudca ma odsúdil za niečo iné, čo som tiež nepovedal,“ vysvetlil a považuje to za príhodnú ukážku fungovania súčasného režimu Českej republiky. Publikum začalo skandovať: „Hanba! Hanba! Hanba!“

„Chcem ukázať a povedať, že ten súčasný režim v dnešnej dobe je oveľa horší, než bol ten minulý predtým, než sa rozpadol. Ľudia majú strach,“ pokračoval Vrabel vo vystúpení. Dav, ktorý prišiel protestovať proti vstupu cudzích vojsk na české územie, Ladislav Vrabel označil za elitu národa a ďakuje im. „Ste pre mňa najväčší hrdinovia tohto národa,“ skladá im poklonu.

Paroubek: Situácia v republike je veľmi vážna

Na demonštrácii vystúpil avizovaný Jiří Paroubek. „Situácia v republike je veľmi vážna. Životná úroveň sa za minulý a tento rok prepadne v priemere až o štvrtinu a najmenej o štvrtinu klesne hodnota úspor našich občanov,“ začal zhrnutím situácie, ktorú následne prirovnal k roku 1953 a Menovej reforme Emila Zápotockého, kedy ľuďom podľa jeho slov tiež klesla životná úroveň a hodnota úspor, ale aj reálne mzdy.

Po navýšení sadzieb DPH a spotrebných daní v rámci konsolidačného balíčka vlády Paroubek predpovedá ďalší rast inflácie. „Inflácia nebude klesať, ešte znova porastie. Česká národná banka odhadla rast inflácie v tomto roku na 11 % a ešte do toho zjavne nezapočítala zvýšenie cien v dôsledku rastu sadzieb DPH a spotrebných daní, ku ktorému sa vláda chystá v týchto dňoch,“ povedal s tým, že sa to dá pozorovať aj v obchodoch s potravinami, kde ceny vzrástli o viac ako len 11 percent. Infláciu 11 percent tak Paroubek označuje za „povinný optimizmus centrálnej banky“.

„Tejto vláde sa vôbec nedarí. Vôbec sa nestará o to, ako ochrániť záujmy širokých vrstiev českých občanov,“ vyhlásil a poukázal na susedný štát Českej republiky Poľsko, ktorému sa vedie lepšie, a preto aj „úplne dezorientovaný“ ekonomický poradca predsedu vlády nákupy v Poľsku odporúča. Paroubek pripustil, že do Poľska si síce môže zájsť ten, kto má auto a peniaze na benzín, ale pripomenul dôchodcov, na ktorých podľa jeho slov dopadá „hrôza inflačnej špirály“ najviac. Aj o nich sa Fialova vláda opomenula postarať a dôchodcovia sa tak musia ešte viac uskromniť. "A tu Fialova vláda urobila všetko pre to, aby si dôchodcovia, po jej rozhodnutí o zmrzačení valorizačného vzorca na výpočet navýšenia dôchodku k 1. júnu v dôsledku inflácie museli utiahnuť remene a opasky a žiť ešte skromnejšie, než žijú doteraz," uviedol.

Blúznia o ukrajinskej ofenzíve

Spomenul vo vystúpení aj konflikt na Ukrajine. Členovia vlády podľa Paroubka iba „blúznia o ukrajinskej ofenzíve, ktorá zaženie ruské vojská najlepšie až ku Kremľu“. „Triezvejšie mozgy dokonca aj na západe hovoria o tom, že Rusko má a bude mať dosť peňazí na vedenie vojny. Dodajme, že Ukrajina by bez európskych a amerických peňazí neprežila ani týždeň,“ uviedol a vyčítal, že Ukrajine na vykonanie efektívnej ofenzívy chýbajú munícia aj vojaci. Česká vláda by preto podľa Paroubka mala podporiť mierové rokovania - aj pokojne s účasťou Číny.

"Akonáhle skončí táto neblahá vojna, začnú sa ceny surovín, poľnohospodárskych produktov a priemyselných kovov vracať na predvojnovú a predcovidovú úroveň," predpovedal Paroubek. Prejavilo by sa to aj poklesom cien na českom trhu.

Eurokomisia šokuje! Slovensko je na POKRAJI BANKROTU
Slovensko sa ocitlo na pokraji bankrotu! Slovensko v posledných dňoch zápasí s mimoriadne vážnou situáciou. Padá vláda, zúri ústavná kríza, prezidentka je v zahraničí. A aby toho nebolo málo, podľa portálu Trend nám hrozí ďalší závažný problém. Ak... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Obranná zmluva medzi Českou republikou a USA

Obranná zmluva medzi Českou republikou a USA nie je podľa Paroubka ničím iným ako vojenskou zmluvou, z ktorej vyplýva to, že Američania budú môcť používať štyri české letiská. „Je zrejmé, že akonáhle budú na české letiská umiestnené nové lietadlá s možnosťou vyzbrojenia útočnými raketami, zamerajú Rusi na tieto letiská svoje rakety s jadrovými hlavicami,“ varoval obecenstvo s tým, že sa obranná zmluva o Českej republike v dlhodobom hľadisku neoplatí a je úplne zbytočná. Pripomenul aj skutočnosť, že téma tejto zmluvy pred voľbami do Snemovne nebola žiadnou z koaličných strán komunikovaná. „Žiadna politická strana tak k tomuto rozhodnutiu nemá mandát v Snemovni. Spravodlivé by bolo jedine všeobecné referendum v tejto otázke,“ nechal by Paroubek vyjadriť všetkých občanov Českej republiky.

Ďalej vystúpil na pódiu Ján Kavan, člen organizačného výboru iniciatívy Mier a spravodlivosť. Zdôraznil, že všetkých rečníkov, ktorí dnes pri príležitosti demonštrácie vystúpili, spája túžba po slobode slova a mieru. Úroveň slobody slova a tlače je podľa neho horšia, než Česká republika zažila počas Pražskej jari v roku 1968. Dodal, že dnes nesmie byť iniciatíva Mier a spravodlivosť zverejňovaná v televízii a novinách. Nedá sa podľa Kavana ani verejne presadzovať zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu a zabezpečenie obojstranného prímeria. „Zdôrazňujem obojstranné prímerie. Teda nie nejakú kapituláciu Ukrajiny, ako je nám občas podsúvané. Chceme prímerie, ktoré by vytvorilo priestor pre diplomatov, aby začali rokovať o tom, ako dosiahnuť spravodlivý mier,“ požadoval. „Namiesto toho dnes narážame na cenzúru,“ zhrnul.

„Vôbec mi nevadí, keď ma nazývajú mierovým štváčom a chcimírom. Áno, chcem mier! A vy určite tiež,“ vyhlásil smerom k publiku. To začalo v tej chvíli skandovať slová: „My chceme mier!“

Kavan sa odmietavo postavil k prezidentovi Petrovi Pavlovi a ministerke obrany Jane Černochovej, ktorí síce tiež tvrdia, že chcú mier, ale aj naďalej chcú posielať smrteľné zbrane na Ukrajinu. „To je nebezpečný nezmysel, pretože čím viac zbraní tam budeme posielať, tým väčšie krviprelievanie spôsobíme a tým viac ľudí pošleme na cintoríny,“ povedal.

NATO sa obáva jadrového útoku
Bloomberg: NATO uskutočnilo cvičenia uprostred obáv z ruského úderu na infraštruktúru Európy a Spojených štátov. Štáty NATO dokončujú cvičenia na zvýšenie dohľadu nad ponorkami po tom, čo aliancia varovala, že Moskva „monitoruje najdôležitejšie... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik