Politológ: Prezidentka vyberá už len z možností - ZLEJ A EŠTE HORŠEJ
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

V súčasnej situácii už prezidentka Zuzana Čaputová vyberá iba z možností, ktoré sú pre ňu zlé. Vo všetkých scenároch preberá výrazný podiel na tom, ako bude do predčasných parlamentných volieb vyzerať vládnutie. Pre TASR to skonštatoval politológ z Univerzity Komenského v Bratislave Erik Láštic.

Čaputová to pos... už začiatkom roka

V prvom rade treba podľa Láštica kritizovať rozhodnutie prezidentky nechať v úrade dočasne poverenú vládu Eduarda Hegera a netlačiť na skorší termín volieb.

Ak by sa Čaputová rozhodla poveriť zostavením vlády niekoho iného, čiže by šla do scenára úradníckej vlády, zodpovednosť za jej fungovanie prenáša podľa Láštica plne na seba s rizikom, že táto vláda nezíska dôveru v NR SR a nebude mať žiadnu kontrolu nad tým, čo sa deje v parlamente.

HLAS: Prezidentka musí okamžite riešiť ústavnú krízu, aj na úkor účasti na korunovácii!
Slovensko sa nachádza v hlbokej ústavnej kríze a prezidentka republiky ju musí riešiť okamžite. Odísť na korunováciu do Veľkej Británie a nechať hniť ústavnú krízu niekoľko dní je veľká chyba. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Podpora klesá

"Ale súčasne existuje aspoň možnosť, že sa vládnutie upokojí natoľko, že prezidentka v tomto scenári nestratí podporu medzi voličmi a nezníži si šance na znovuzvolenie," uviedol pre TASR.        

Politológ si myslí, že v prípade Hegerovho zotrvania na čele vlády sa síce zodpovednosť za vládnutie rozdeľuje medzi prezidentku a vládu, no poukázal na riziko, že tento spôsob vládnutia a postupný personálny rozklad vlády napokon môže politicky výrazne uškodiť aj prezidentke a jej šanciam na znovuzvolenie.

FICO: Čaputovej vizitka! Totálny chaos a rozklad štátu. Hlboká ústavná a politická kríza
Žneme úrodu, ktorú zasiala prezidentka Zuzana Čaputová, keď sa rozhodla neschopnú a odvolanú vládu nechať pri moci až do 30. septembra 2023. Úroda sa dá pomenovať stručne – totálny chaos a rozklad štátu. Hlboká ústavná a politická kríza. Znižovanie... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Prejav v RTVS - Hegerova politická samovražda

Politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied tvrdí, že hlavnou chybou prezidentky v minulosti bolo, že príliš dlho zastávala voči súčasnej vláde ústretový postoj. "Napokon aj pri rokovaniach o predčasných voľbách, keď akceptovala termín 30. septembra," priblížil pre TASR.

Po tohtotýždňovom prejave Hegera v RTVS si Marušiak nevie predstaviť, že by sa ho prezidentka snažila ešte stále udržať vo funkcii.

Situácia je stále zúfalejšia

Politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave rozumie tomu, že prezidentka sa nechcela stať práve tou inštitúciou, ktorej by sa vláda mala zodpovedať.

"Navyše možno bolo ťažké nájsť v krátkom čase odborníkov, ktorí by prevzali zodpovednosť za fungovanie ministerstiev," skonštatovala pre TASR. Situácia je však podľa nej stále zúfalejšia, takže je potreba jasného rozhodnutia.

Prezidentka sa rozhodla zatiaľ držať BOBRÍKA MLČANIA
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vie, ako bude postupovať v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou krízou. Verejnosti však svoje kroky chce predstaviť až po tom, ako s nimi oboznámi dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera a predsedu... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik