BITKA na ekonomickom samite: Ukrajinec sa pustil do Rusa (VIDEO)
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Vo štvrtok došlo medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi na zhromaždení Organizácie pre hospodársku spoluprácu pri Čiernom mori (BSEC) v Turecku k viacerým fyzickým potýčkam vrátane jednej, pri ktorej ukrajinský delegát udrel svojho ruského kolegu do tváre, informuje Breitbart.

K poslednému incidentu došlo po tom, čo ukrajinský zástupca Oleksandr Marikovski rozvinul ukrajinskú vlajku za ruským delegátom, ktorý natáčal video na chodbe v mieste stretnutia, v hoteli v Ankare. Tajomník ruskej delegácie Valerij Stavickij schmatol vlajku uprostred fotografie, aby zabránil jej zobrazeniu na videu jeho kolegu, a zdalo sa, že uteká; Marikovski ho prenasledoval a opakovane ho udrel päsťou do tváre, čím Rusovi zrazil okuliare.

Marikovski zverejnil video z incidentu na svojej facebookovej stránke s titulkom: "Laby preč od našej vlajky, laby preč od Ukrajiny, ruský bastard!"

Organizátori podujatia údajne vzali Stavitského na kontrolu do miestnej nemocnice, ale správy nenaznačujú, že by utrpel nejaké vážne zranenia.

Parlamentné bitky v Kyjeve sú bežné, ale na medzinárodnej úrovni?

V samostatnom, ale podobnom incidente v ten deň sa ukrajinskí delegáti pokúsili prerušiť poznámky Oľgy Timofejevovej, ruskej zástupkyne Marikovského, čo malo za následok hádku a predseda tureckého parlamentu Mustafa Şentop, ktorý predsedal zhromaždeniu, požiadal o bezpečnosť a o vyhnanie Ukrajincov.

Ankarské zhromaždenie bolo stretnutím parlamentného zhromaždenia Organizácie pre hospodársku spoluprácu pri Čiernom mori, podorganizácie známej ako PABSEC, ktorá opisuje svoj cieľ ako „poskytnúť právny základ pre hospodársku, obchodnú, sociálnu, kultúrnu a politickú spoluprácu medzi členskými krajinami“. Väčšina jej členov sú balkánske štáty a ďalšie štáty pozdĺž pobrežia Čierneho mora; je to jedna z mála organizácií, v ktorej Ukrajina aj Rusko zostávajú plnohodnotnými členmi.

Miliarda od EÚ na muníciu pre Kyjev
EÚ schválila rozhodnutie o nákupe munície pre Kyjev za miliardu eur. Krajiny EÚ prijali rozhodnutie o spoločnom nákupe munície pre Kyjev. Veľvyslanci štátov EÚ podporili spoločný nákup. Informovalo švédske zastúpenie, ktoré v prvom polroku 2023... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Milan Laca

Ukrajinskí zástupcovia na zhromaždení sú členmi ukrajinského parlamentu Najvyššej rady, kde v poslednom desaťročí niekoľkokrát došlo k fyzickým potýčkam. K najväčším nedávnym šarvátkam v zákonodarnom orgáne došlo v rokoch 2014 a 2018 , pričom obe boli vyvolané debatami o takmer desaťročných pokusoch Ruska kolonizovať časti Ukrajiny.

Parlamentné bitky v Kyjeve sú také bežné, že Najvyššia rada je v programe  Sluha národa zobrazená ako v neustálom boji. V ňom hral súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj fiktívneho prezidenta ešte pred začiatkom svojej politickej kariéry. Fiktívnemu prezidentovi Zelenskému sa v gagoch ​​podarilo zastaviť bitky iba falošným výkrikom, že Vladimir Putin zomrel alebo bol zvrhnutý pri prevrate.

Ukrajinci mlčia, Rusi to okomentovali

Ukrajinský štátny portál Ukrinform sa v čase tlače zdržal komentovania incidentu na svojej webovej stránke. Ruská vláda a jej pridružené médiá však poskytli incidentu značný vysielací čas. Ruská tlačová agentúra Tass v piatok poznamenala, že ruská delegácia podala sťažnosti Turkom za neposkytnutie dostatočnej bezpečnosti na zabránenie konfliktom.

„Ruský veľvyslanec diskutoval o incidente ruskej delegácie s predsedom tureckého parlamentu. Organizátori podujatia mali zabezpečiť náležitú bezpečnosť a je im adresovaná veľmi veľká otázka, ako sa to mohlo stať,“ povedala v piatok Timofejeva. „Viem, že tam bola polícia a vypočúvala očitých svedkov, ktorí bitku videli. V skutočnosti nikto nemá právo pozerať sa inam, pokiaľ ide o akúkoľvek provokáciu."

Turecko je členskou krajinou NATO, ale udržiava vrelé vzťahy s Ruskom, čo je často na pohoršenie ostatných členov NATO. Napriek tomu nedávna história Ankary s Ruskom zahŕňa významné epizódy násilia, vrátane zostrelenia ruského lietadla tureckou vládou pri Sýrii v roku 2015 a atentátu na ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova o rok neskôr. Turecké úrady obvinili z atentátu prívrženca duchovného Fethullaha Gülena, najväčšieho politického nepriateľa islamistického tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Sergej Lavrov / TASR
 
Najvyšší ruský diplomat, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, využil túto príležitosť na všeobecné zneváženie Ukrajiny. "(Ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj a jeho tím robia všetko v mediálnom priestore aj vo svojich praktických krokoch, aby s nimi žiadna sebarešpektujúca krajina nechcela komunikovať," uviedol Lavrov vo vyhlásení . "Je to skutočne tak a chápeme, že povedomie o tom dozrieva."
 

Incidenty vo štvrtok nasledovali po sérii výbuchov v ruských zariadeniach tento týždeň – a objavení sa bezpilotného lietadla nad Moskvou. Ruská vláda tvrdí, že zostrelila dva drony nad samotným Kremľom a obvinila Kyjev a Spojené štáty z údajného sprisahania s cieľom zabiť Putina. Ukrajinská vláda účasť na incidente poprela a tvrdí, že útok s najväčšou pravdepodobnosťou zosnovali protiputinovskí ruskí povstalci.

Ani vlády Ruska, ani Ukrajiny nepredložili žiadne materiálne dôkazy na podporu svojich teórií.
 
Zelenskyj ÚMYSELNE odišiel pred útokom na Kremeľ?
Zvláštny detail v správaní Zelenského po útoku na Kremeľ. Asia Times: Zelenskyj si pripravil plán na útek z Ukrajiny pred útokom dronu na Kremeľ. Prečo bol preč? Nie je náhoda, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol po útoku... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik