Ak bude GYIMESI na kandidátke Aliancie, niektorí členovia odídu
06 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Pokiaľ ide o možnú účasť poslanca Národnej rady SR Györgya Gyimesi na kandidátke strany Aliancia, Gyimesi potvrdil, že rokovania o tom stále prebiehajú. Jeho účasť sa nepozdáva časti členov Aliancie, ktorí deklarujú, že v prípade kandidatúry Gyimesiho na ich kandidátke mienia odísť. Informuje o tom RTVS.

Bezbrehý populizmus

Gyimesi potvrdil, že ak bude kandidovať za Alianciu, tak to bude zo 150. miesta. Na jeho rozhodnutí podľa jeho slov nič nezmení ani fakt, že ak by sa na kandidátku dostal, viacerí členovia platformy Most-Híd z Aliancie odídu. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí by Alianciu opustilo.

Všetci tí, ktorí chcú, aby mali Maďari zastúpenie v parlamente po voľbách, tak na tej kandidátke budú,“ vyjadril sa Gyimesi.

Predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó si myslí, že Gyimesi reprezentuje „bezbrehý populizmus“, ktorý nemá nič spoločné so slušnou politikou. „Je mnoho takýchto prípadov, kde on má by som povedal až nenávistné vyhlásenia proti rôznym národnostným skupinám,“ skonštatoval Rigó.

Vstúpia do Maďarského fóra?

Ak časť členov z Aliancie odíde, je možné, že vstúpia do strany Maďarské fórum. Predseda Maďarského fóra Zsolt Simon vyhlásil, že pokiaľ z Aliancie odídu ľudia, ktorí zdieľajú ich hodnoty, sú v strane otvorení tomu, aby si spolu sadli za jeden stôl a hľadal spoločný priestor na spoluprácu.

Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že žabo-myšie vojny medzi zástupcami maďarských strán ich môžu stáť kreslá v parlamente. „To čo deje okolo pána Gyimesiho, je skutočne hlavný predpoklad na to aby v budúcom parlamente opäť nesedeli budúci zástupcovia maďarskej menšiny,“ povedal Štefančík.

György Gyimesi povedal, že ak sa nedohodne na kandidatúre so stranou Aliancia, je ochotný rokovať aj s inými stranami. Zatiaľ však nechcel tieto strany špecifikovať.

Zsolt Simon: Heger priznal, že nevie vládnuť, treba menovať úradnícku vládu
Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa priznal, že nevie vládnuť a že nesie zodpovednosť za chaos v krajine. Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mala menovať úradnícku vládu. Vyhlásili to líder mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon a... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik