Útok na Kremeľ - NOVÉ informácie. Divadlo? VRAJ NIE!
04 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Rusi tvrdia, že sa Ukrajinci pokúsili spáchať dronový atentát na kremeľského vládcu Vladimíra Putina. Tento pokus bol podľa Rusov zmarený a Rusi dali najavo, že odpovedať po svojom. Ukrajinci tvrdia, že v Kremli sa toho deje asi naozaj veľa, ale bez ich pričinenia. V Česku k tomu pár slov napísala doktorka Džamila Stehlíková. Putina označila za úbožiaka a útok za divadlo. Lenže televízia BBC tvrdí: ÚTOK TO BOL! A pre Putina je to trápne. Aj český expert Jiří Just hovorí, že Putin nemá potrebné vymýšľať si útoky na seba, píšu české Parlamentní Listy.

BBC: Pre Kremeľ veľmi trápny incident

Z Ruska zaznieva, že sa Ukrajinci pokúsili o atentát na Vladimíra Putina. S pomocou dronov prelietavajúcich nad Kremľom. BBC tvrdí, že drony boli dva, že ich Rusi zneškodnili bez strát na životoch, ale aj tak je podľa britskej verejnoprávnej stanice táto situácia pre Moskvu nepríjemná.

„Potom sa objavil rad videí. Zdá sa, že je na nich vidieť najmenej jeden dron letiaci smerom ku Kremľu, po ktorom nasleduje výbuch. Na ďalšom je zrejme vidieť dym stúpajúci z kremeľskej budovy a požiar. BBC sa nepodarilo overiť, či išlo o dron, a nie je jasné, čo sa skutočne stalo. Ak je však pravda to, čo tvrdí Kremeľ, a jednalo sa o skutočný pokus o atentát na prezidenta, potom by to bol pre Kremeľ veľmi trápny incident,“ napísala BBC.
 
„Podľa všetkého sa zdá, že Putin je jedným z najprísnejšie strážených vodcov na svete. Na jeho akciách v Moskve, na ktorých sa zúčastnili novinári BBC, boli zavedené mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, vrátane rozsiahlych kontrol a dlhých kolón vozidiel, s uzavretým vzdušným priestorom a zastavanou dopravou. Teraz sa budú klásť otázky, ako dobre je ruský vodca chránený – a aká je účinnosť ruskej protivzdušnej obrany,“ pokračovala britská verejnoprávna stanica.
Bezpečnosť sa zvyšuje

V okolí dôležitých budov v Moskve sa na strechy umiestňujú protiletecké systémy.

Pokiaľ by skutočne išlo o ukrajinský dronový útok, bol by to ďalší z radu incidentov na ruskom území. V pondelok a v utorok explodovali na ruskom území blízko ukrajinských hraníc dva vlaky, v stredu explodoval sklad v Krasnodarskom kraji a nedávno tiež došlo k útoku na sklad pohonných hmôt na Kryme.

Na záver svojho textu si BBC položila otázku: „Má však Rusko kapacity na vykonanie nejakých zmysluplných odvetných úderov? Uvidíme, či tento incident povedie k nejakej výraznej eskalácii na bojisku.“

Server katarskej televízie Al-Džazíra upozornil, že v čase údajného útoku Vladimír Putin nebol v Kremli.

"Kremeľ tieto akcie vyhodnotil ako plánovaný teroristický čin a pokus o atentát na prezidenta v predvečer Dňa víťazstva, teda prehliadky 9. mája," uviedla štátna tlačová agentúra RIA a dodala, že Putin nezmenil svoj program a pracoval vo svojej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve.

Dmitrij Medvedev / TASR

Exprezident Dmitrij Medvedev vyzval na „odstránenie“ Zelenského

A tím to neskončilo. „Budeme požadovať použitie zbraní schopných zastaviť a zničiť kyjevský teroristický režim,“ povedal Vjačeslav Volodin, predseda ruskej dumy.

Vyšetrovací výbor Ruska, ktorý vyšetruje závažné trestné činy, vo svojom vyhlásení uviedol, že začal „trestné konanie vo veci terorizmu“.

Zelenskyj zapiera

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinenia odmietol s tým, že jeho krajina na Moskvu ani na jej prezidenta nezaútočila. „Neútočíme na Putina ani na Moskvu, bojujeme na svojom území,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii vo fínskych Helsinkách. „Bránime naše dediny a mestá.“

Spolupracovník ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak tiež agentúre Reuters povedal, že Kyjev nemá s údajným incidentom nič spoločné. Vo svojom tweete naznačil, že tvrdenie Ruska je falošnou vlajkou, a uviedol: „Rusko zjavne pripravuje rozsiahly teroristický útok.“

Bidenov tím sa OBÁVA následkov NEVYDARENEJ UKRAJINSKEJ PROTIOFENZÍVY
Administratíva sa za zatvorenými dverami obáva, čo môže Ukrajina dosiahnuť alebo skôr nedosiahnuť. Bidenova administratíva sa v tichosti pripravuje na možnosť, že ak jarná protiofenzíva Ukrajiny nesplní očakávania, kritici doma a spojenci v... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

USA sú znepokojené stratou kontroly nad ukrajinskými údermi hlboko do Ruska.

Spojené štáty sa obávajú, že zvýšené údery Ukrajiny hlboko do Ruska by mohli viesť k nebezpečnej eskalácii, píše komentátor Mark Galeotti v komentári pre The Spectator. "Washington vynakladá maximálne úsilie, aby zabránil Ukrajincom eskalovať akcie, ale nie vždy s úplným úspechom," povedal.

Podľa novinára Biely dom opakovane vyjadril znepokojenie nad ambíciami ukrajinských špeciálnych služieb. Neochota dodávať určité druhy zbraní je čiastočne motivovaná pokusmi obmedziť schopnosť Kyjeva vykonávať takéto útoky hlboko do Ruska, vysvetlil.

Autor zároveň varuje, že títo „jastrabi“ sa môžu časom stať vážnym problémom pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a vyvolať prehĺbenie krízy.

Zdroj: reprofoto YouTube | Volodymyr Zelenskyj

Dokáže Zelenskyj zadržať svojich jastrabov?

Rovnako ani augustový atentát na Dariu Duginovú, dcéru ideológa Alexandra Dugina, nebol nikdy riadne vyšetrený, ale Washington odvtedy vydal prísne varovania pred podobnými útokmi v budúcnosti. Napriek tomu pokračovali útoky bezpilotných lietadiel cez hranicu – niečo, čo Moskva aj Washington, ako sa zdá, začali akceptovať ako legitímne – ale na ruskej pôde došlo aj k ďalším atentátom. Minulý mesiac bol nacionalistický bloger Vladlen Tatarsky zabitý bombovým útokom v Petrohrade, o ktorom mnohí tvrdia, že ho zorganizovala Ukrajina. 

Vo Washingtone nateraz pochybujú, že veci sa naozaj stali tak, ako tvrdí Rusko. „Všetko, čo prichádza z Kremľa, by som bral s veľkou rezervou,“ poznamenal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Pavol Felgenhauer, ruský obranný analytik, ktorý pôsobil ako vedúci výskumný pracovník v Sovietskej akadémii vied, povedal televízii Al-Džazíra, že ak by obvinenia Kremľa boli pravdivé, bolo by ťažké „povedať, aký druh dronov bol použitý“.

Felgenhauer uviedol, že v rámci odvety je možné, že Rusko nariadi svojim jednotkám na Ukrajine zaútočiť na prezidentské kancelárie v centre Kyjeva.

Spojené štáty bijú na POPLACH: Strácajú kontrolu na KYJEVSKÝMI JASTRABMI!
USA sú znepokojené stratou kontroly nad ukrajinskými údermi hlboko do Ruska. Spojené štáty sa obávajú, že zvýšené údery Ukrajiny hlboko do Ruska by mohli viesť k nebezpečnej eskalácii, píše komentátor Mark Galeotti v komentári pre The Spectator.... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Ruskí partizáni?

Anton Geraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra, uviedol, že za údajným útokom pravdepodobne stoja ruskí partizáni.

„Objavili sa informácie, že dron na Kremeľ odpálili ruskí partizáni z Moskovskej oblasti,“ napísal na twitteri.

Zákonodarca zastupujúci Krym v Moskve Michail Šeremet podľa serveru Al-Džazíra povedal ruským štátnym médiám, že Kremeľ by mal v odvete za údajný stredajší incident nariadiť raketový útok na Zelenského rezidenciu v Kyjeve.

V Českej republike sa k incidentu s dronom vyjadrila napr. lekárka Džamila Stehlíková, ktorá v minulosti hodnotila zdravie exprezidenta Miloša Zemana, ale aj Vladimíra Putina len z toho, čo videla na televíznych obrazovkách.

„Putin je nielen magor, ale aj strašný posera. Smiešne divadlo pod názvom ,útok na Kremeľ' objednal, aby získal ospravedlnenie z osobnej účasti na vojenskej prehliadke na Červenom námestí 9. mája 2023. Posiela na smrť stovky tisíc ľudí, ale bojí sa vyliezť na tribúnu mauzólea. Putin je úbožiak,“ napísala Stehlíková.

Džamila Stehlíková hovorí

Politológ a expert na Rusko Jiří Just v rozhovore pre CNN Prima News poznamenal, že Putin nemá potrebné vymýšľať si fiktívne útoky na svoju osobu.

„Išlo o útok na mimoriadne citlivé a dôležité miesto. Preto si nedokážem predstaviť, že by išlo o akciu ruského vedenia. Neviem, za akým účelom by sa Vladimír Putin nechal ponížiť vlastnými tajnými službami či propagandou. Rusko aj tak už viac ako rok útočí bombami na Kyjev a ruské tajné služby sa pokúša odprevadiť zo sveta Volodymyra Zelenského,“ povedal Just vo vysielaní CNN Prima NEWS.

Putin, foto: Getty Images

Oslavy Dňa víťazstva

Rusko v stredu oznámilo, že v celej Moskve sa zvýši bezpečnosť a oslavy Dňa víťazstva sa obmedzili pre možnosť útokov údajných ukrajinských sabotérov, píše Breitbart.

Deň víťazstva, 9. máj, je ruský štátny sviatok, ktorý oslavuje víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Zvyčajne je to príležitosť pre nacionalistické zhromaždenia a ukážky vojenskej sily. 

Kremeľ v pondelok uviedol, že vláda nasadí dodatočné bezpečnostné sily, aby zabezpečila Červené námestie pre vojenskú prehliadku na Deň víťazstva, hoci podujatie bude tento rok pre civilných divákov uzavreté.

Rusko sa pomstí západu?
Rusko môže zaútočiť na podmorské káble ako odvetu za podporu Ukrajiny. Rozviedka NATO sa obáva, že existuje zvýšené riziko, že Rusko by mohlo poškodiť podmorské káble, aby potrestalo západné krajiny za podporu Ukrajiny. Zvýšené obavy Riaditeľ... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik