Ukrajinská rozcvička
04 | 05 | 2023 I Milan Laca

"Rozcvička" pred ofenzívou. Čo znamenajú útoky dronov na palivové zariadenia v Rusku.

V posledných dňoch sa na území Ruska  a Krymu neustále uskutočňujú útoky bezpilotných lietadiel . Hoci je pozornosť všetkých upriamená na útok na Kremeľ, hlavným objektom úderov sú sklady paliva a rafinérie. Ukrajina, navyše, v týchto prípadoch (na rozdiel od útoku na Putinovu rezidenciu) svoju účasť nepopiera, píše denník Strana.ua.

Čo znamenajú údery a aké sú následky?  

1. Výroba a skladovanie paliva sú tradičnými cieľmi pre útoky počas akejkoľvek vojny, ktoré spôsobujú nepriateľovi celý rad problémov. Ďalšou otázkou je, nakoľko kritické sú tieto problémy. Rusko počas vojny pravidelne útočilo na ukrajinskú palivovú infraštruktúru. Avšak aj na Ukrajine, ktorá je úplne závislá od dovozu ropných produktov a celá logistika v celej krajine je potenciálne zraniteľná kvúli ruským útokom, viedli útoky na palivovú infraštruktúru iba ku krátkodobému nedostatku na trhu. Nestali sa kritickým problémom pre ukrajinské ozbrojené sily. Pokiaľ ide o Rusko, vzhľadom na to, že je jedným z najväčších producentov ropy a ropných produktov na svete, súčasné útoky dronov sa nestanú kritickým faktorom, ovplyvňujúcim akcie ruskej armády na fronte.

Reportáž ukrajinskej televízie: Útok na Kremeľ, ropné sklady v Tamani, vykoľajený vlak v Brjanskej oblasti, útok na letisko

2. Tieto útoky majú zároveň aj ďalší efekt – informačný. Keď palivo horí, stúpa obrovský čierny stĺp dymu, ktorý je viditeľný na mnoho kilometrov naokolo. Medzi civilným obyvateľstvom to vyvoláva prinajmenšom úzkostné pocity. Tie občas môžu prerásť až do paniky, najmä ak sa akcii intenzívne venujú médiá a sociálne siete.  

3. V prípade úderov proti Rusku je dôležitý aj informačný faktor. Popri vyhláseniach o ofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny, pripravovanej v najbližších týždňoch, Ukrajina, ako keby, vysielala Rusom signál – „Už sme všade. Bojte sa nás a traste sa." Snaží sa dosiahnuť efekt demoralizácie pred rozhodujúcou bitkou. A úder na Kremeľ tento signál maximálne posilnil.

4. V Rusku tento signál zachytili. Doslova každú hodinu píšu o „hroziacej katastrofe“, že „nás zasiahli, ale nikto nereaguje“ a hádajú sa na tému „načo potom vôbec potrebujeme jadrové zbrane“. Prigožin (majiteľ vojenskej skupiny Wagner) už oznámil „začiatok ofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny“. Za akým účelom to robia? Ide o kampaň, koordinovanú s ruskými orgánmi, ktorá má pripraviť pôdu pre nejaký hroziaci „odvetný úder“? Alebo pokus z vlastnej iniciatívy dotlačiť ruskú vládu k takémuto úderu? Alebo je to už vlastná hra proti ruskej vláde, ktorú (vrátane Putina) vykresľujú ako hlúpych trpiteľov?  

Ukrajinská ofenzíva sa vraj začala (VIDEO)
Akcie ozbrojených síl Ukrajiny južným smerom možno považovať za začiatok protiofenzívy. Pre televíziu CNN to vyhlásil zástupca šéfa ukrajinskej regionálnej rady Chersonskej oblasti Jurij Sobolevský. Konkrétny termín začiatku ofenzívy ukrajinskej... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme