Líder dôchodcov zvozil Hegera: Doteraz ste na nás kašlali! (VIDEO)
05 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Nie je tomu tak dávno, čo Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) začala spolupracovať s opozičnými stranami Smer-SSD a Hlas-SD. V týchto dňoch došlo k dohode aj s hnutím Republika. Mnohým voličom koaličných strán prekáža, že JDS spolupracuje s opozičnými stranami. Michal Kotian, predseda JDS vysvetlil, prečo tomu tak je.

Na tlačovej besede s predstaviteľmi hnutia Republika vysvetlil, že za tri roky vládnutia tejto koalície sa pod hranicu chudoby vďaka absencii systémových opatreni dostalo veľké množstvo seniorov. Čiastkové úspechy síce penzisti dosiahli, no ako veľký problém pociťujú niekoľkonásobne zvýšené zálohové platby za energie, ktoré ukrajujú z rozpočtu napríklad na lieky a zdravie. Tu pripomenul problém s čoraz viac sa vyskytujúcimi platbami v ambulanciách, ktorých senior musí navštevovať mesačne aj niekoľko.

Prečo spolupráca s opozíciou

„My sme u koaličných strán zatiaľ nezískali žiadnu takú podporu, aby sme sa na ne aspoň trochu mohli spoľahnúť. Vláda urobila jednorazové opatrenia, systémové ani jedno,“vyčíta Kotian vláde s tým, že pribudlo 170-tisíc dôchodcov s príjmom nižším, ako je minimálny dôchodok.

Rozmrazené

Kotian však pripomenul aj jediný výdobytok – rozmrazenie minimálnych dôchodkov, ktoré sa chystá od júla.

„Druhý výdobytok sme dosiahli včera – dali nám k štátnej dotácii na kúpele z 50 na 100 eur. Stále však visí vo vzduchu mimoriadna valorizácia, ktorá bola koalíciou odložená až na budúci rok,“upozornil Kotian s tým, že to prichádza do úvahy len ak bude inflácia vyššia, ako 5 percent.

„Zdá sa, že inflácia taká vysoká nebude, ale dôchodcovia peniaze potrebujú aj teraz. Potrebovali ich už minulý rok,“ pripomína Kotian aj petíciu, v ktorej JDS žiadala o mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o osem percent.

Mazurek: Zahrávate sa tu s ohňom, budeme ako v Severnej Kórei (VIDEO)
Hnutie Republika bije na poplach. Tentokrát pri novele trestného zákona, ktorú parlament posunul do druhého čítania. Milan Mazurek dokonca tvrdí, že odporcovia povinného očkovania, či kritici lekárov a novinárov môžu skončiť vo väzení. Podľa... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Kým mu vrátia zálohy, aj umrie

Kotian upozornil na zvýšené zálohové platby za energie či vodu. Tie boli JDS vládou odargumentované, že veď to sú zálohy, ktoré im na konci každého roka po vyúčtovaní spoločnosti vrátia.

„Ale dôchodca tam dá peniaze, o ktoré príde, veď do konca roka možno ani žiť nebude,“ vysvetľuje Kotian s tým, že zvýšená platba sa prejaví na inej položke v domácom rozpočte seniora – zhruba 483-tisíc seniorov žije pod hranicou biedy. Poradil preto ministrovi Krajniakovi, nech skúsi vyžiť z 380 eur mesačne – aj s výdavkami na lieky, ktoré má popri strave a bežných výdavkoch na život.

Zdravie ako pasca

Problémom sú nie len výdavky na lieky, ale aj výdavky na poplatky u mnohých lekárov. Predseda JDS síce chápe lekárov, pretože nedostali za covid príplatky, ktoré im boli sľúbené a tiež sa im nevyhli zvýšené zálohové platby za energie v ambulanciách, no senior, ktorý je nútený navštíviť mesačne aj niekoľko lekárov, má s takto vyrúbenými poplatkami problém.

„Som rád, že keď už koalícia nie, aspoň na opozíciu sa môžeme obrátiť, títo ľudia nám aspoň ako-tak pomáhajú,“poďakoval na záver tlačovej besedy predseda JDS Michal Kotian.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

SLK žiada poslancov, aby odmietli chaos v predpise liekov
Slovenská lekárska komora (SLK) vyzýva poslancov parlamentu, aby odmietli zmenu predpisovania liekov v navrhovanom znení. Je presvedčená, že vládou schválená novela zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva znamená pretrvávanie problémov... Čítať ďalej
03 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennikĎakujeme