Čo bude s Vlčanom? Čaputová si dáva na čas, opozícia chce rázne kroky
04 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ďalší postup po doručení Vlčanovej žiadosti oznámi prezidentka budúci týždeň. Opozícia však očakáva rázne riešenie. Mimoparlamentný Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja. Smer-SD dodáva, že prezidentka je plne zodpovedná za výkon inštitúcií na Slovensku, pričom za tú najdôležitejšiu označil vládu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup po doručení žiadosti povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o odobratie poverenia na budúci týždeň. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan dnes doručil do prezidentskej kancelárie žiadosť o odobratie svojho poverenia," uviedol Strižinec. Ozrejmil, že prezidentka sa v najbližších dňoch stretne s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Ďalší postup oznámi začiatkom budúceho týždňa.

Odstúpenie Vlčana nestačí

Opozícia očakáva v prípade kauzy Samuela Vlčana od Čaputovej vyvodenie zodpovednosti. Mimoparlamentný Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja. Smer-SD dodáva, že prezidentka je plne zodpovedná za výkon inštitúcií na Slovensku, pričom za tú najdôležitejšiu označil vládu.

Hlas-SD považuje rezignáciu Vlčana za zlyhanie vládnej politiky, ktorá podľa strany nepomáha ľuďom a sústreďuje sa na politiku klientelizmu a korupcie. "Očakávam, že prezidentka Čaputová prijme jeho rezignáciu. Chcem však zdôrazniť, že odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu," uviedol líder strany Peter Pellegrini.

Veronika Remišová má odkaz pre Samuela Vlčana!
Riešením kauzy o pridelení dotácie rodinnej spoločnosti nie je vzdanie sa funkcie, ale vzdanie sa nároku na dotáciu. Dočasne poverenému ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi to odkázala vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Bieda vládnutia posledných troch rokov

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) takisto očakáva vyvodenie zodpovednosti zo strany prezidentky aj voči Budajovi. Pre Smer-SD je neprijateľné, že Vlčan len odíde z funkcie, ale dotáciu by si jeho firma nechala. Blanár zároveň kritizuje OĽANO, ktoré podľa neho zvykne ostatných obviňovať z korupčného či klientelistického správania.

Šéf Smeru-SSD Robert Fico si myslí, že ide o typický obraz biedy vládnutia posledných troch rokov. Vlčan podľa neho klamal, keď povedal, že o projekte prakticky nič nevie. Považuje to za evidentné rodinkárstvo, kde došlo k porušeniu všetkých etických pravidiel.

Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) krok Vlčana neočakávala, ale považuje to za prejav politickej kultúry. "V poslednom období čelil viacerým kauzám a nespokojnosti. Táto dotácia bola asi len vyvrcholením," povedala v parlamente novinárom.

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) vo štvrtok oznámil, že sa rozhodol odísť z funkcie pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala od Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur.

Agrominister nevidí zo strany spoločnosti ani zo svojej strany žiadne porušenie zákona ani etických princípov. Nechce však zotrvávaním vo funkcii spôsobovať problémy danej komunite ľudí na južnom Slovensku.

Andrej Danko: Spájame sa, aby žiaden hlas neprepadol (VIDEO)
Keď sa predseda SNS Andrej Danko na sociálnych sieťach „pochválil“, že letí do Bruselu, mnohým asi napadlo, že sa ide stretnúť s Miroslavom Radačovským, slovenským europoslancom a predsedom strany Slovenský patriot. Mýlili sa. Nešlo len o obyčajné... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik