Provládna žurnalistika sa vrátila do čias normalizačnej tlače
03 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Normalizačný jazyk sa vracia. český komunálny politik, bývalý hajtman Juhomoravského kraja a advokát Michal Hašek neskrýva svoj údiv nad tým, akým spôsobom pracujú české médiá. (Treba dodať, že nielen české, ale aj slovenské - princíp je totiž úplne rovnaký.) Otvoril si úplne bez cenzúry ústa na sociálnej sieti.

Hašek okomentoval úroveň dnešnej žurnalistiky a ako príklad si vzal dianie okolo súčasného prezidenta Petra Pavla. A nie je sám, kto nad osudom našej žurnalistiky vidí otázniky. 

„Chápem, že pani mala radosť… Len to žurnalistické spracovanie by mohlo súťažiť so slovníkom Červeného práva z najtvrdšej normalizácie pri návšteve generálneho tajomníka ÚV KSČ… Nie, Novinky.cz a Česká republika 2023, priatelia…,“ napísal vo svojom príspevku Hašek. Príspevok bol o tom, ako novozvolený prezident navštívil jednu výrobnú prevádzku.

Desivá úroveň novinárčiny a adorácia moci

"Úroveň novinárčiny v Čechách priam padá." Varuje Hhašek a trefne popísal zúfalý stav provládne orientovaných médií, ktoré svojimi výtvormi dnes skôr naozaj pripomínajú propagandistické plátky minulých režimov. A voľne nadviazal no to, o čom nedávno hovoril mediálny expert profesor Ján Jirák. 

V médiách aj na sociálnych sieťach totiž vyvolal pred časom veľký rozruch rozhovor pre server Echo24.cz, v ktorom Jirák kritizoval niektorých novinárov za to, že počas prezidentskej voľby otvorene fandili a stránili Petrovi Pavlovi a Andreja Babiša automaticky označili ako zosobnené zlo. Podľa jeho slov mali novinári jasnú predstavu o výsledku volieb.

Neinformujú, lezú do niekam páčivej moci

„Rozhodne som mal pocit, že aspoň u časti médií bola zreteľná predstava, ako by prezidentské voľby mali dopadnúť. Bolo to poznať na tom, ako sa správajú ku kandidátom, či už počas rozhovorov s nimi alebo pri referovaní o nich,“ povedal vtedy Jan Jirák.

„Nakoniec to bolo zrejmé aj z reakcií, ktoré sa po voľbách objavili vo víťaznom štábe. Myslím si, že určitá forma natešenia na tento výsledok sa dá u časti novinárov vysledovať,“ uviedol v rozhovore profesor Jirák.

„Skutočne dochádzalo k tomu, že jeden kandidát mal viac pokoja a priestoru na vyjadrenie a druhý bol častejšie prerušovaný, častejšie konfrontovaný so svojimi staršími výrokmi. Bola tam teda určitá miera akejsi, povedzme, zníženej rovnováhy,“ dodal ešte Jirák. 

Podľa Jiráka preto bolo pred voľbami jasne viditeľné, že významná časť českých novinárov skryto či otvorene prejavila sympatie voči Petrovi Pavlovi. 

Cítia sa politicky najdôležitejší, pritom majú iba informovať

„V tomto prípade sa časť novinárskej obce skutočne identifikovala s predstavou, že ich pocity a ich náhľad na priebeh a výsledky volieb sú nejakým spôsobom dôležité. A to sa trochu míňa s tradičnou predstavou, že novinár je nezúčastnený pozorovateľ. Možno tým vstupujeme do novej etapy žurnalistiky,“ zamyslel sa Jirák na stavom českej žurnalistiky.

Ale ako sa zdá, o žiadnu novú etapu zrejme rokovať nebude. Pretože ako hovorí klasik, história sa opakuje. A od doby tej najtvrdšej normalizácie, ktorú spomenul vo svojom príspevku Hašek, zase tak dlhá doba neuplynula.

V tomto kontexte sa vybavia slová Jarka Nohavicu, ktorý v jednej piesni spieval "... ľuďom to fakt raz nestačí...". 

Mimochodom, už tušíte, prečo Nohavicu český mainstream nenávidí?

Zelenskyj spochybňuje povesť USA
Zelenskyj sa dodatočne naštval. Vyjadril sa k uniknutým citlivým dátam z USA. Vraj, nikto ho nijak a o ničom neinformoval. Povedal tiež, že ho prekvapil únik citlivých dokumentov americkej vlády o vojenskej situácii v jeho krajine. Správu priniesol... Čítať ďalej
03 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme