Karol Farkašovský: Novinárov najskôr vychovajme a až potom ochraňujme
04 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Novinárov najskôr vychovajme – k zodpovednosti, profesionalite a dodržiavaniu etických princípov. Potom ich ochraňujme." Citát Karol Farkašovský (SNS), bývalý novinár a politik.

Názor bývalého novinára a politika, Karola Farkašovského, s názvom: "Novinárov najskôr vychovajme a až potom ochraňujme," zverejnený na sociálnej sieti, preberáme v plnom znení.

Napadla mi otázka...

Slovensko je vraj z pohľadu slobody tlače medzi 180 timi krajinami na 17. mieste. Pompézne to komunikovali na tlačovej konferencii demokrati.

Napadla mi otázka - kdeže sa tak nachádzame v slobode prejavu. Alebo presnejšie – v „slobode Po prejave“. Toto zrejme nikto skúmať nebude, aj keď je to nesmierne zaujímavé a dôležité pre hodnotenie úrovne demokracie na Slovensku.

Medzi demo-harcovníkmi za slobodu tlače rozpačito vystúpil poslanec Čekovský – odvolaný to predseda parlamentného Výboru pre kultúru a médiá.

Dozvedeli sme sa ako vládna koalícia ozdravila slovenské mediálne prostredie. Hosanna. No obraz o tom si môžete urobiť sami. Stačí pozrieť nedeľné politické „matiné“ a stratíte chuť do jedla na celý týždeň.

Štatistická sloboda tlače...

Neúcta, dešpekt, skákanie do reči, nadbiehanie, otvorené preukazovanie sympatií, zhovievavé otázočky, "starostlivý" výber hostí, pivničná úroveň diskusií, notorické mantry, pofidérna argumentácia, nulový dialóg, nulová názorová polemika, nulové rácio, nulová vyváženosť, nulová objektivita, nulová nestrannosť... Ale - štatistická sloboda tlače.

Čakám kedy sa niekto opýta – kde sa Slovensko nachádza v dôvere občanov k novinárom a médiám.

Podľa prieskumu Inštitútu pre žurnalistiku Reuters vlani skončilo Slovensko medzi 46-timi najcivilizovanejšími krajinami sveta na predposlednom 45 mieste s rovnakým počtom bodov ako posledné USA. U nás dôveruje novinárom a médiám slabých 25 percent verejnosti. Vo Fínsku takmer 70 %.

To o niečom svedčí. Takže páni demokrati, veľmi neskáčte od radosti a neprisvojujte si úspech keď vám nepatrí. A pokiaľ ide o totálne rozvrátené mediálne prostredie na Slovensku, stačí si dať dolu ružové okuliare a zbaviť sa politickej slepoty.

Dobrá a logická rada na záver v kontexte všetkých slobôd

Novinárov najskôr vychovajme – k zodpovednosti, profesionalite a dodržiavaniu etických princípov. Potom ich ochraňujme.

Keď sa tak stane, napokon zistíme, že pri dodržiavaní zodpovednosti, profesionálneho prístupu a etických zásad žurnalistickej tvorby – je momentálna ochrana novinárov na Slovensku úplne postačujúca.

Aj novinári sú len ľudia. Najväčšou ochranou dobrého žurnalistu je jeho osobnostná integrita, česť, dôveryhodnosť a novinárska profesionalita.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Vážime si vašu podporu a pozývame na sociálne siete Facebook a Telegram tu: https://t.me/hlavnyden