Na horách sa ešte stále môžu vyskytnúť lavíny
02 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Malej Fatre pretrváva nad hranicou 1400 metrov nad morom malá hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Hlavným problémom je mokrý sneh. Lavínu je podľa Buliaka možné uvoľniť veľkým dodatočným zaťažením v strmých žľaboch najvyšších polôh. "Na miestach s veľkou zbernou plochou sa môžu vyskytnúť aj samovoľné malé až stredné lavíny z mokrého snehu," upozornil.

Ako doplnil, počas utorka bude počasie na horách ovplyvňovať okraj tlakovej výše a nastupujúci studený front. Dopoludnia bude polooblačné počasie, popoludní zamračené so slabými dažďovými zrážkami aj v najvyšších polohách. Teploty dosiahnu v stredných polohách deväť až 14, v najvyšších nula až deväť stupňov Celzia.

Sneh sa vyskytuje už len od stredných polôh. Následkom kladných teplôt počas pondelka (1. 5.) je vlhký a premočený aj v najvyšších polohách. "Celkovo sa snehová pokrývka v slovenských horách nachádza od 1300 metrov nad morom, Vo Veľkej Fatre sa už súvislá skoro vôbec nenachádza," priblížil Buliak

Vážime si vašu podporu a pozývame na sociálne siete Facebook a Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme