Ukrajinská vláda po novom bojuje s abecedou. Pozrite čo zakázali
01 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Ukrajinská vláda zakázala výrobu a používanie kombinácií písmen Z a V na jednotlivých poznávacích značkách, uvádza webová stránka tamojšieho ministerstva vnútra.

„Nehovoríme o poznávacích značkách štátnej registrácie pre elektrické vozidlá,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Do zákazu teda spadajú písmená Z a V, ich používanie samostatne, ako aj v slovách písaných azbukou namiesto písmen З, С, В, Ф. To platí aj pre nápisy a obrázky komunistických symbolov, tzv. Národno-socialistický (nacistický) totalitný režim.

Je objasnené, že ak bolo označenie vyrobené pred nadobudnutím účinnosti nových pravidiel, majiteľ vozidla bude musieť prísť s inou kombináciou.

Okrem toho už nie je možné dať na ukrajinské poznávacie značky:

  • úplný alebo skrátený názov orgánu verejnej moci;
  • vojenské symboly Ukrajiny a iných krajín alebo medzinárodných organizácií;
  • vulgárne alebo diskriminačné nápisy z jazykových, národnostných, náboženských a rasových dôvodov.

Ako poznamenal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, kyjevské úrady už mnoho rokov presadzujú politiku agresívnej derusifikácie a nútenej asimilácie. V roku 2015 teda krajina prijala zákon o dekomunizácii, podľa ktorého sa začalo s demontážou pamätníkov súvisiacich so sovietskou históriou, ako aj s premenovávaním ulíc.

Ukrajina v poslednom čase začala bojovať nielen so sovietskou históriou, ale so všetkým, čo súvisí s Ruskom.

Český prezident odkazuje Rusom!
„Choďte domov, kým nebude neskoro“, prezident Českej republiky zanechal Rusom odkaz o vojenskej technike. Prezident ČR Petr Pavel počas návštevy Ukrajiny zanechal Rusom odkaz na pancieri vojenskej techniky. Vyzval ich, aby odišli z Ukrajiny.... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik