Prvý máj po francúzsky (VIDEO)
01 | 05 | 2023 I Milan Laca

Francúzsko zachvátili prvomájové demonštrácie, najmä proti Macronovej dôchodkovej reforme.

V celom Francúzsku sa 1. mája, keď krajina oslavuje Sviatok práce, konalo viac ako tristo odborárskych  demonštrácií, vrátane protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, píše Le Figaro.

Odborári v akcii

Francúzske odbory, po dvanástich podobných akciách v krajine, vyzývajú na pokračovanie protestov proti dôchodkovej reforme. Spomedzi viac ako 300 protestov, plánuú najväčší v Paríži.

Prečo je 1. máj štátnym sviatkom
Na rozdiel od väčšiny štátnych sviatkov v Nemecku, Prvý máj nemá náboženské pozadie. Čo je vlastne Sviatok práce? A čo ostatné krajiny? Zamýšľa sa na margo aktuálneho sviatku renomovaný a vplyvný nemecký magazín Der Spiegel. Že ide o "komunistické... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Policajti v pohotovosti

Muži zákona očakávajú, že na protesty príde 500 tisíc, až 650 tisíc ľudí, z toho 80  až 100 tisíc v hlavnom meste. Na zabezpečenie zákona a poriadku bude v uliciach nasadených 12 tisíc policajtov a žandárov, z toho 5 tisíc v Paríži. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že v Rennes a Nantes budú nasadené štyri mobilné tímy.

Bolo ich pol milióna

Popoludní Le Figaro odhadlo, že do ulíc vyšlo 418 tisíc demonštrantov. Je to viac ako 13. apríla, keď do ulíc vyšlo 200-tisíc Francúzov, no menej ako 7. marca (1,28 milióna). Lídri odborov vyhlásili, že 1. mája očakávajú „bezprecedentnú a výnimočnú“ mobilizáciu demonštrantov proti dôchodkovej reforme, ktorá bude tiež „rodinná“, „ľudská“ a „oslavná“.

Prvomájové demonštrácie vo Francúzsku 

Manifestácie

Ako pripomína Le Figaro, napriek masovej účasti, boli v posledných rokoch prvomájové demonštrácie v Paríži menej početné ako teraz. Minulý rok vyšlo do ulíc Francúzska 116 500 ľudí, z toho 24 tisíc  v Paríži.  

Bloomberg: Východná Európa si POŽIČIAVA ako NIKDY PREDTÝM! Aj DLH SLOVENSKA rastie rekordným tempom
Vlády východnej Európy si už tento rok požičali takmer 32 miliárd dolárov! To je trikrát viac ako v rovnakom období minulého roka, informuje agentúra Bloomberg. Vojnové finančné mýto sa hromadí Prvýkrát za desať rokov je medzi desiatimi... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik