Nová mapa Slovenska? Rozdeľovanie krajov a okresov POBÚRILO Slovákov
01 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Nedávno sa v médiách objavila informácia o plánovanej reforme Ministerstva vnútra SR, ktorou by sa zmenilo súčasné rozdelenie slovenských krajov a okresov. Zo súčasných 8 krajov by vzniklo iba 5. Slováci sa začali búriť a spokojní nie sú ani predstavitelia miest. O reforme informuje portál regiony.zoznam.sk

Tieto informácie sa dostali na verejnosť aj napriek tomu, že reforma je v internej fáze príprav a nemala by sa posunúť do legislatívneho procesu v tomto volebnom období. Ministerstvo považuje tento únik za kontraproduktívny, pretože dehonestuje prácu všetkých odborníkov, ktorí na reforme pracujú.

“Reforma verejnej správy je komplexnou a dôležitou témou, ktorá bola na Slovensku bola desiatky rokov zanedbávaná a ministerstvo vnútra si uvedomuje, že tento druh reformy nie je možný bez riadnej a odbornej debaty, preto jej príprava trvá dlhšie obdobie,”uviedlo MV SR vo svojom vyhlásení.

Kompetentní reformu kritizujú

Podľa informácii z portálu Zregionu.sk plánovanú reformu ministerstva kritizuje aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. “Nové plánované rozdelenie krajov a okresov nezodpovedá tomu, čo potrebujú samosprávy a čo očakávajú mestá a obce od okresných úradov. Všetky zmeny musia vychádzať z postupných krokov a musia končiť mapami, opačný prístup nemôže fungovať,”povedal pre portál.

Podľa jeho slov prinesie modernizácia úspech, najmä ak podporí rozvoj miest a obcí. Zmeny vo fungovaní verejnej správy boli súčasťou programového vyhlásenia vlády, takže predpokladá, že ide o nejakú snahu o čiastočné plnenie tejto časti vládneho programu. “Chaos prichádza tým, ako sme z médií informovaní o zámeroch bez toho, aby sa tvorili za našej aktívnej účasti,” dodal.

Redaktori Zregionu.sk oslovili aj  Úniu miest Slovenska, ktorá aktuálne nepozná, akú úlohu budú hrať mestá v navrhovanom usporiadaní a do akej miery prinesie predložený návrh  lepšie podmienky pre ich rozvoj. “ÚMS má viaceré zásadné výhrady a nebude podporovať  čiastkové návrhy, ktorých realizácia výrazne ovplyvní kvalitu života obyvateľov obcí  a miest. Stojíme si za tým, že predložený materiál rezortu vnútra neobsahuje súvisiace opatrenia, ktoré by mali byť nevyhnutnou súčasťou diskusie o komunálnej, a regionálnej reforme,” prezradila pre zRegiónu.sk hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Aktuálny návrh ministerstva je podľa jej slov iba ďalší z názorov na zmenu územnosprávneho usporiadania, aké tu  boli aj v minulosti. “Naviac si myslíme, že takto zahájený proces reformy verejnej správy je chybný. Rovnako kritický postoj máme aj k fungovaniu novovytvorenej pracovnej skupiny k reforme pod vedením rezortu, pretože zásadná zmena spravovania štátu nemôže byť rezortnou záležitosťou,” dodala.

Negatívny dopad na mestá

Viac informácií poskytol primátor Nového Mesta nad Váhom František Mašlonka. Podľa nového rozdelenia by viac toto mesto nebolo okresným, čo by podľa jeho slov nemalo pozitívny vplyv, minimálne na imidž mesta. “Pokusov o „nakreslenie“ nového územnosprávneho členenia bolo niekoľko. Verím, že aj tento úlet je len téma blížiacich sa predčasných volieb. MV SR to údajne pripravuje od roku 2021, ale nikto zo samospráv (mestá, obce, ZMOS, Únia miest) nebol prizvaný. Preto verím, že ako sa táto téma v médiách objavila, zasa postupne zanikne. Minimálne do času, kým sa nebude pracovať s dátami a možným dopadom pri návrhu nového členenia,” prezradil primátor pre zRegiónu.sk.

Vyjadril sa tiež primátor Prešova František Oľha. Podľa nového návrhu by mal totiž Prešovský kraj zaniknúť. “Prešovský kraj je jeden z najľudnatejších a najchudobnejších, a preto si vyžaduje samostatný prístup z hľadiska riadenia a vyrovnávania regionálnych rozdielov. Pre mesto Prešov a pre celé východné Slovensko by takéto rozdelenie bez prerokovania a bez jasnej koncepcie mohlo priniesť zásadné problémy,” prezradil nám. K tomuto návrhu má preto vážne výhrady a nepovažuje ho za správny.

Zdroj: Zregionu.sk