Vojnové paradoxy. Nehnuteľnosti v ukrajinských Karpatoch idú na dračku (VIDEO)
01 | 05 | 2023 I Milan Laca

V Karpatoch vypukol stavebný ošiaľ.

Pred letnou sezónou prudko vzrástol v  ukrajinských Karpatoch dopyt po pozemkoch a domoch. Stavebné tímy nestíhajú prijímať zákazky, napísala ukrajinská Strana.ua.

Kupujú a kupujú

"Žiadané sú pozemky od niekoľkých árov po hektár aj viac. Kupujú aj hotové domy - pre seba, aj na prenájom. Ľudia s peniazmi, ktorí kedysi investovali do kyjevských nehnuteľností, sa teraz presťahovali do Karpát. Ceny pozemkov vzrástli len za posledných niekoľko mesiacov o tretinu a v porovnaní s minulým rokom o 2 až 2,5-násobok. V niektorých obľúbených turistických oblastiach nie sú žiadne voľné pozemky. Investori ich predávajú s dobrou maržou. Do pôdy investovali v predchádzajúcich rokoch.

Výstavba chát v Karpatoch

Idú na dračku

"Napríklad vo Verchovyne sa pred vojnou dal pozemok kúpiť za tisíc, až tisíc dvesto dolárov za sto štvorcových metrov. Teraz je cena 2,5 tisíca a je celý rad tých, ktorí chcú kúpiť,“ vyhlásil miestny realitný maklér Dmitrij, píše Strana.ua. Zároveň podľa neho v okolitých obciach, najmä vo vyššie položených v horách, sú pozemky za 100-300 dolárov za sto štvorcových metrov.  "Potom však treba zaplatiť stavbárov. Dovoz materiálu, zhotovenie cesty, napojenie na komunikácie v horách, sú minimálne dvakrát drahšie," vyhlásil maklér.

Výstavba frčí

Napriek tomu je výstavba v Karpatoch v plnom prúde. Najpopulárnejšie sú teraz malé drevené domy 15-20 metrov štvorcových. Hlavným „vrcholom“ sú obrovské panoramatické okná, ktoré ponúkajú výhľad na Karpaty.

Biznis

Takéto domy je možné prenajať za 2-3 tisíc hrivien za deň. Aj v apríli mala väčšina prenajímateľov málo voľných termínov, hoci tento rok počasie na horách nepraje - je zima a často prší. V máji sa očakáva plná obsadenosť. To znamená, že na prvý pohľad sa investície môžu vrátiť pomerne rýchlo.

Dobré investície

Niektorí developeri v očakávaní turistického boomu, ponúkajú „domy na investíciu“. Sľubujú výnos 20 % ročne. Podľa realitného experta Michaila Artjuchova, sú však tieto čísla jednoznačne nadhodnotené. Napríklad pred vojnou mali nájomcovia v Kyjeve  v najlepšom prípade 12% ročne.

Zelenského ostrá kritika Maďarov vyvolala okamžitú reakciu Petra Szijjártóa!
Minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Péter Szijjártó reagoval na Zelenského rozhovor zverejnený v sobotu večer v štyroch bodoch. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský vo svojom prejave ostro kritizoval maďarskú vládu! Minister... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme