Noční vlci vyrazili na Berlín
30 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

"Noční vlci vyrazili na spanilú jazdu z Moskvy do Berlína, niektorí majú na motorkách symbol ruskej invázie" - informuje český web novinky.cz. Ruský motorkársky klub Noční vlci, ktorý má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimíra Putina, vyrazil na „vlasteneckú“ spanilú jazdu z Moskvy do Berlína. Do nemeckej metropoly chcú motorkári, vybavení symbolmi na podporu vojny na Ukrajine, dôjsť 9. mája. V Rusku sa tento deň oslavuje ako Deň víťazstva a pripomienka porážky nacistického Nemecka.

Podľa agentúry AFP je ale "ťažko predstaviteľné", že by motorkári do Berlína došli, a to vzhľadom na sankcie, ktoré na Nočných vlkov uvalila Európska únia. Agentúra ale súčasne bez ďalšieho upresnenia upozornila, že klub má svojich stúpencov aj v balkánskych krajinách.

Zastaví ich niekto? Dajú sa zastaviť?

Na sankčnom zozname EÚ sú Noční vlci od minulého leta kvôli podpore vojny na Ukrajine. Na zozname je od roku 2014 kvôli schvaľovaniu anexia ukrajinského Krymu Ruskom aj osobne ich vodca Alexander Zaldostanov, ktorý sa označuje za Putinovho priateľa a ktorý v sobotu stál na čele spanilej jazdy.

Kolóna motoriek vyrazila z južného okraja Moskvy, kde majú Noční vlci svoje sídlo. Niektorí motorkári na svoje stroje nalepili písmeno Z, ktoré je symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani vo februári. Objavilo sa aj niekoľko ruských a sovietskych vlajok.

Etapy, ktoré sú známe

Podľa usporiadateľov motorkári 1. mája dorazia do Volgogradu, predtým nazývaného Stalingrad, kde došlo ku krvavým bojom počas druhej svetovej vojny. Po bitke pri Stalingrade získali Sovieti a ich spojenci prevahu nad Nemcami.

Ďalšou zastávkou Nočných vlkov má byť Doneck na Donbase na východe Ukrajiny, kde zúria tvrdé boje. Motorkári tam plánujú rozdávať humanitárnu pomoc miestnym obyvateľom a ruským vojakom.

„Obyvatelia Donbasu a my sme rovnaký národ,“ povedal pre AFP 34-ročný robotník Arťjom, ktorý sa zúčastňuje jazdy.

Z minulosti

V máji 2019 sa členovia kontroverzného ruského motorkárskeho klubu Noční vlci na svojej ceste do Berlína zastavili na Olšanských cintorínoch v Prahe, aby si uctili pamiatku ruských vojakov padlých počas druhej svetovej vojny.

Noční vlci už niekoľko rokov organizujú jazdy Európou do Berlína pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny. Niektoré krajiny tieto výpravy považujú za provokáciu a hodnotia ich ako bezpečnostné riziko. V minulosti im vstup zakázalo napríklad Poľsko, Bosna alebo Gruzínsko.

Toľko informácie webu novinky.cz.

NATO tancuje s Ukrajinou, devuche sa to máli
Návštevy západných predstaviteľov na Ukrajine nie sú ohlasované vopred, ale až dodatočne. „Táto návšteva Jensa Stoltenberga je prvá od vojny v plnom rozsahu – interpretujeme ju ako znamenie, že aliancia je pripravená začať novú kapitolu vo vzťahoch... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik