Čo hlásia z frontu. Rusi opäť útočili (VIDEO)
01 | 05 | 2023 I Milan Laca
Ruské jednotky zničili pri Kramatorsku vlak s muníciou Ozbrojených síl Ukrajiny.

Ministerstvo obrany oznámilo zničenie ešalónu s 200 tonami munície ukrajinskej armády.

Zničili vlak
Ako sa píše v  správe ruského  ministerstva obrany,  "V dôsledku úderu na ešalón na železničnej stanici pri osade Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike, bolo zničených až 200 ton munície Ozbrojených síl Ukrajiny ". Okrem toho v oblasti Belogorovka (LĽR) ruské jednotky zasiahli veliteľské stanovište 81. leteckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a v okolí Svessy ( región Sumy) - opravárenské  stredisko 17. brigády územnej obrany.
Rusko náhle vymenilo námestníkov ministra obrany
Rusko vymenilo námestníkov ministra obrany. Rozhodnutie prišlo neočakávane, Konštatuje web rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie - orf. at. Po viac ako 14 mesiacoch od začiatku vojny proti Ukrajine bol novovymenený jeden z námestníkov... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík
Bojové akcie

Údaje z ministerstva obrany, DĽR a LĽR k 29. aprílu 2023

- Počas uplynulého dňa ruské jednotky porazili nepriateľa v Charkove, Chersonskej a Záporožskej oblasti, Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. Ozbrojené sily Ruskej federácie začali 28. apríla večer skupinový úder námornými presnými zbraňami dlhého doletu na mieste veliteľského štábu Chersonskej zjednotenej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny. Cieľ bol dosiahnutý.

Útočné čaty pokračujú vo vysoko intenzívnych bitkách na západnom okraji Arťomovska (Bachmutu).  
- Paralelne bolo zlikvidovaných 92 delostreleckých posádok, 126 priestorov zoskupenia živej sily a techniky, niekoľko muničných skladov. Akcie piatich sabotážnych a prieskumných skupín boli potlačené. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili vrtuľník Mi-8, zachytili 14 bezpilotných lietadiel a štyri granáty HIMARS.
Bachmut (Arťomovsk)
Čo hlási Ukrajina

Ako informuja Strana.ua, Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny zverejnil operačnú správu z frontu k 30. aprílu večer. Podľa nej ukrajinské jednotky odrazili viac ako 20 útokov na Donbase, Rusi odpálili rakety na Kramatorsk a Konstantinovku.

Hlavné udalosti z večerného hlásenia

- Nepriateľ podnikol 2 raketové útoky na Kramatorsk a Konstantinovku, 15 leteckých útokov, asi 30 ostreľovaní z MLRS.

- Nepriateľ naďalej sústreďuje svoje hlavné úsilie na útočné operácie v smere Bachmut, Avdejevsky a Maryjinsky. Postupuje tam v oblasti niektorých osád
 - Ukrajinské letectvo odpovedalo tromi cielenými útokmi na oblasti, kde sa sústredil nepriateľský personál.

- Jednou z hlavných úloh najnovších ruských raketových útokov môžu byť najnovšie systémy protivzdušnej obrany dovezené na Ukrajinu. Ruské lietadlá zhadzujú letecké bomby bez toho, aby vstúpili do oblasti, pokrytej ukrajinskou protivzdušnou obranou.

NATO tancuje s Ukrajinou, devuche sa to máli
Návštevy západných predstaviteľov na Ukrajine nie sú ohlasované vopred, ale až dodatočne. „Táto návšteva Jensa Stoltenberga je prvá od vojny v plnom rozsahu – interpretujeme ju ako znamenie, že aliancia je pripravená začať novú kapitolu vo vzťahoch... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme