Roth Neveďalová: Brusel bojuje za prílev produktov z Ukrajiny (VIDEO)
30 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Slovenská europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová informuje o hlasovaní vo Výbore pre medzinárodný obchod, ktorého je členkou. Ten sa v uplynulých dňoch zaoberal predĺžením liberalizácie a bezcolného a bezkvótového dovozu poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Ukrajiny do EÚ.

Začiatkom júna sa skončí platnosť opatrenia, podľa ktorého do EÚ môžu bez cla prúdiť produkty z Ukrajiny, Európska komisia preto potrebuje rýchlo schváliť jeho predĺženie. Neveďalová spolu s ďalšími europoslancami hlasovala proti, ich hlasy však nestačili. Európskej komisii preto zaslali stanovisko, podľa ktorého ukrajinské produkty ohrozujú živobytie našich poľnohospodárov a zdravie občanov. Rozhodnutie bude na EP. Predstavitelia EÚ však hovoria o potrebe podpory Ukrajiny aj týmto spôsobom.

Opatreniu čoskoro skončí platnosť

„Súčasné opatrenie je platné do začiatku júna a tak Eurokomisia tlačí na rýchle schválenie predĺženia o ďalší rok. Argumentujú tým, že Ukrajina ako kandidátska krajina do EÚ už aj tak má niektoré clá a kvóty zrušené a princípom prístupu do EÚ je postupné prepájanie ekonomík a obchodu,“vysvetľuje europoslankyňa, ktorá toto predĺženie nepodporila.

Spoločné stanovisko V4

„Napriek snahe nás niekoľkých poslancov z V4 a spoločnému tlaku, sme dnes boli prehlasovaní. Vytvorili sme teda aspoň spoločné stanovisko a zaslali ho aj kolegom, aj na Eurokomisiu, pretože si myslíme, že za vojnu na Ukrajine nesmú platiť naši farmári a občania. Počúvame hlas našich farmárov, aj ich kolegov z V4+, ktorí žiadajú o prehodnotenie opatrení, pretože lacné produkty z Ukrajiny priamo ohrozujú ich živobytie, nehovoriac o nedostatočnej kontrole kvality,“informuje Roth Neveďalová.

Branislav Becík: Vláda spochybňuje svojich vlastných odborníkov (VIDEO)
Zasadnutie výboru NR SR pre pôdohospodárstvo sa mal konať v piatok (28.apríla). Nekonal sa, nebol uznášaniaschopný. Branislav Becík tvrdí, že ak si zlikvidujeme pestovateľov obilia, s nimi skončí aj živočíšna výroba. Predseda Nitrianskeho... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Rozhodne sa o dva týždne

„Teraz je to na členských štátoch, ktoré ešte rokujú v Rade ministrov o stanovisku a my ako europarlament budeme o tom finálne hlasovať o 2 týždne v Štrasburgu. Nevzdávame sa. Budem vás informovať,“sľubuje europoslankyňa.

www.facebook.com/europoslankyna/videos/185867584344481

Podpora až za hrob?

EÚ po ruskej invázii zrušila colné bariéry na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu a teraz sa snaží predĺžiť platnosť politiky, ktorá vyprší 5. júna. Logistické prekážky však spôsobili, že veľká časť obilia zostala v EÚ, čo znížilo ceny a príjmy poľnohospodárskych podnikov v susedných krajinách.

Predstavitelia EÚ argumentujú, že pokračujúci vývoz obilia z Ukrajiny pomáha udržať krajinu nad vodou v čase, keď vláde v Kyjeve hrozí, že minie všetky peniaze.

EÚ JEDNOZNAČNE: Ukrajinské obilie potečie aj naďalej bez cla
Očakáva sa, že EÚ bude v piatok súhlasiť s tým, že ponechá svoje trhy otvorené pre ukrajinské obilie bez cla na ďalší rok. A to napriek námietkam krajín strednej a východnej Európy zasiahnutých klesajúcimi cenami poľnohospodárskych produktov,... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik