Popoludňajší súhrn medzinárodného spravodajstva
29 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 29. apríla - 15:30

KYJEV - Jasným posolstvom spoločnej deklarácie prezidentov Ukrajiny, Česka a Slovenska je podpora suverénneho práva Ukrajiny rozhodovať o vlastnej budúcnosti a zvoliť si vlastné bezpečnostné opatrenia, uviedol v sobotu na sociálnej sieti Facebook český prezident Petr Pavel, ktorý je spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou na návšteve Ukrajiny.

-- Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v sobotu v rámci svojej návštevy Ukrajiny stretla s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom a od predstaviteliek ukrajinského verejného sektora si prevzala ocenenia. Čaputová v piatok navštívila i centrum pre týrané a zneužívané ženy.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová, foto: FB/ZČ

MOSKVA - Ruská okupačná správa v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu uviedla, že mesto Nova Kachovka sa ocitlo pod "intenzívnou delostreleckou paľbou" zo strany ukrajinských jednotiek. V dôsledku paľby boli v meste údajne prerušené aj dodávky elektriny.

VARŠAVA - Poľsko v sobotu oznámilo, že obsadilo budovu strednej školy blízko ruskej ambasády v hlavnom meste Varšava, určenej pre deti diplomatov. Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev označil tento krok za "nelegálny". Spor v súvislosti s viacposchodovou budovou zo 70. rokov, ktorú občania Varšavy prezývajú "špiónske hniezdo", pretrváva už rok.

SEVASTOPOL - Rozsiahly požiar skladu paliva v prístavnom meste Sevastopol na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove sa v sobotu podarilo po niekoľkých hodinách uhasiť, uviedol Moskvou dosadený tamojší gubernátor Michail Razvožajev. Z prvých informácií týkajúcich sa príčiny požiaru podľa Razvožajeva vyplýva, že bol spôsobený útokom dvoch dronov.

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v sobotu objavil na verejnosti prvýkrát po chorobe, ktorá ho na niekoľko dní vyradila z kampane pred nadchádzajúcimi kľúčovými voľbami v krajine. Turecké televízne stanice priniesli zábery 69-ročného prezidenta na verejnosti v Istanbule. Navštívil leteckú show s názvom Teknofest na tamojšom starom letisku Mustafu Kemala Atatürka.

Spojené štáty bijú na POPLACH: Strácajú kontrolu na KYJEVSKÝMI JASTRABMI!
USA sú znepokojené stratou kontroly nad ukrajinskými údermi hlboko do Ruska. Spojené štáty sa obávajú, že zvýšené údery Ukrajiny hlboko do Ruska by mohli viesť k nebezpečnej eskalácii, píše komentátor Mark Galeotti v komentári pre The Spectator.... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik