The Daily Telegraph: Londýn a Peking na pokraji škandálu ohľadne korunovácie Karola III.
28 | 04 | 2023 I Ivan Mihale

Peking môže vyvolať diplomatický škandál, ak Čínu na korunovácii Karola III. zastúpi čínsky viceprezident Chan Čeng.

S odvolaním sa na zdroje z britského ministerstva zahraničných vecí o tom v stredu večer informovali noviny „The Daily Telegraph“.

Zdroj novinárom prezradil, že ministerstvo zahraničných vecí si je takmer isté, že do Londýna bude vyslaný Chan Čeng. Oficiálne pozvanie bolo adresované čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, no protokol stanovuje, že miesto pozvaného lídra môže zaujať ním vybraná osoba. Príchod zástupcu Si Ťin-pchinga, ktorý sa tejto funkcie ujal pred mesiacom, sa denníku „The Daily Telegraph“ javí ako mimoriadne problematický, keďže to bol Chan Čeng, ktorý posledných päť rokov dohliadal na politiku Číny voči Hongkongu, čo vyvolalo ostrú kritiku v Londýne a viedlo k zhoršeniu britsko-čínskych vzťahov.

"Prezident Rizman s partnerkou" dostali pozvánku. TO bude maškaráda
Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú spoločne s partnerom Jurajom Rizmanom pozvali na korunováciu britského kráľa Karola III. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Korunovácia sa bude konať 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Na... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Konzervatívci vo vytržení

„Tento muž je zodpovedný za to, že medzinárodná zmluva – čínsko-britská spoločná deklarácia (z roku 1984 o prevode Hongkongu do ČĽR)- bola zničená, keďže hongkonské úrady prenasledovali pokojných aktivistov, ktorí obhajovali demokraciu. Je jednoducho poburujúce mať tu tohto muža, vzhľadom na úlohu, ktorú zohral,​​“ povedal novinám Ian Duncan Smith, bývalý šéf vládnucej „Konzervatívnej strany“.

Konzervatívny poslanec Tim Loughton povedal, že výber Chan Čenga na korunováciu by bol „urážkou slobodu milujúceho ľudu“ Británie. Proti jeho prítomnosti na ceremoniáli sa postavil aj bývalý člen kabinetu Simon Clark. Buckinghamský palác sa zatiaľ zdržal komentárov.

Padlo aj varovanie

Kontroverzia okolo možnej návštevy Chan Čenga sa rozhorela počas širšej diskusie o politike Londýna voči Pekingu. Minister zahraničných vecí James Cleverley vystúpil 26. apríla s prejavom, v ktorom varoval pred studenou vojnou s Čínou a upozornil, že je potrebné udržiavať a rozvíjať vzťahy s Čínou za predpokladu, že kráľovstvo bude klásť na prvé miesto záujmy národnej bezpečnosti a bude naďalej otvorene kritizovať Peking, keď bude „porušovať svoje medzinárodné záväzky“. Pozícia ministra zahraničných vecí vyvolala nespokojnosť viacerých členov vládnucej strany, ktorí žiadali, aby bola Čína oficiálne vyhlásená za hrozbu pre kráľovstvo a vzťahy s ňou boli oveľa opatrnejšie.

Korunovať sa bude

Korunovácia Karola III. sa uskutoční za prítomnosti 2000 ľudí vo Westminsterskom opátstve v Londýne 6. mája, osem mesiacov po smrti Alžbety II. Pozvanie na ceremóniu prijali lídri Maďarska, Írska, Poľska, Filipín, Francúzska, španielski a švédski králi, monacké knieža, japonský cisársky dom, lídri EÚ, predstavitelia britského politického establišmentu a nový prvý minister Škótska Hamza Júsaf.

Biden nepríde

Americký prezident Joe Biden v telefonickom rozhovore s Karolom III. povedal, že jeho krajinu bude na korunovácii reprezentovať jeho manželka Jill. Dánska kráľovná Margrethe II. obrad vynechá kvôli operácii. Ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrei Kelin uviedol, že v súčasnej politickej realite pozvanie na korunováciu neočakáva.

Pavel a Čaputovová sú na Ukrajine, do Kyjeva prišli vlakom
Včera sme vás informovali o tom, ako Čaputová prijala zástupcov turistických značkárov z Klubu slovenských turistov (KST) a odovzdala im ďakovné listy. Dnes je už na Ukrajine s českým kolegom Pavlom. Cítite v tom aj vy tú symboliku? Prezident Petr... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme