Poludnajší súhrn medzinárodného spravodajstva
28 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 28. apríla - 12:00

KYJEV - Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom v piatok ráno pricestovali na návštevu Kyjeva. Čaputová a Pavel dorazili do Kyjeva vlakom. Navštívili už ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky. Okrem iného majú na programe aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 -- Prezident ČR Petr Pavel v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj mesto Buča, ktoré sa stalo symbolom ruských zverstiev páchaných na ukrajinskom civilnom obyvateľstve. Pavel v Buči položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob.

BUDAPEŠŤ - Lietadlo na palube s pápežom Františkom (86) pristálo v piatok na letisku v Budapešti. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi tu absolvuje svoju 41. apoštolskú cestu. V prvý deň trojdňovej návštevy Maďarska sa stretne s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom.

Maďarská prezidentka: Nebudeme posielať našich manželov a synov na bojisko na Ukrajine
Návšteva pápeža Františka v Maďarsku je cťou pre všetkých Maďarov, povedala Katalin Novák pre nemecký katolícky týždenník Die Tagespost. Podľa maďarskej hlavy štátu prináša Svätý Otec povzbudenie a nádej v čase vojny. Maďarská prezidentka Katalin... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v piatok najnovšie raketové útoky Ruska na Ukrajinu a prisľúbil odpoveď na "ruský teror". Ruské raketové útoky na Ukrajinu z piatka rána si podľa najnovšej bilancie vyžiadali najmenej 12 obetí, medzi ktorými je aj dvojročné dieťa. Zranenia utrpelo najmenej 17 ľudí.

CHARTÚM - Bojujúce strany v Sudáne sa vo štvrtok dohodli na predĺžení prímeria o ďalšie tri dni. Predchádzajúce prímerie sa skončilo o polnoci miestneho času v noci na piatok. Toto prímerie sa síce dodržiavalo len čiastočne, ale umožňovalo evakuáciu cudzincov z krajiny.

MOSKVA/PRAHA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos umožňujúci deportovať z anektovaných ukrajinských území tých miestnych obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo. Z textu výnosu vyplýva, že ukrajinskí občania žijúci na anektovaných územiach sa musia buď stať ruskými občanmi, alebo to oficiálne odmietnuť. Tí, ktorí si zvolia druhú možnosť, budú od 1. júla 2024 považovaní za cudzincov.

WASHINGTON - Troch mŕtvych a jedného zraneného si vyžiadala zrážka dvoch vojenských vrtuľníkov, ku ktorej došlo na Aljaške. Vrtuľníky sa zrazili pri návrate z výcvikového letu. Dvaja vojaci zahynuli na mieste nešťastia, tretí podľahol zraneniam pri prevoze do nemocnice v meste Fairbanks. Štvrtého zraneného vojaka hospitalizovali.

NYT: Amnesty International SKRITIZOVALA UKRAJINU! Dostala po prstoch
The New York Times informovali, že organizácia pre ľudské práva Amnesty International pred časom obvinila ukrajinské sily, že nezákonne ohrozujú civilistov. Tieto obvinenia vyvolali ostrú reakciu a hnev najmä ukrajinského prezidenta Volodymyra... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik