Pavel a Čaputovová sú na Ukrajine, do Kyjeva prišli vlakom
28 | 04 | 2023 I Ivan Mihale

Včera sme vás informovali o tom, ako Čaputová prijala zástupcov turistických značkárov z Klubu slovenských turistov (KST) a odovzdala im ďakovné listy. Dnes je už na Ukrajine s českým kolegom Pavlom. Cítite v tom aj vy tú symboliku?

Prezident Petr Pavel a prezidentka SR Zuzana Čaputová sú na Ukrajine. Do Kyjeva prišli vlakom. Stalo sa tak krátko po nočných ruských útokoch.

Pavel a Čaputová sa majú okrem iného stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Pre Pavla, ktorý bol inaugurovaný v marci, je to jeho prvá cesta na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie.

Pavel sa na termíne cesty dohodol krátko po inaugurácii telefonicky so Zelenským. Obaja politici sa dohodli, že cesta sa uskutoční spolu s Čaputovou, ktorá už bola na Ukrajine skôr, po zvolení Pavla.

Rozcítená prezidentka

"Spoločná návšteva prezidenta Pavla na Ukrajine potvrdzuje novú éru vo vzťahoch slovenských a českých hláv štátov. Toto je naša prvá spoločná zahraničná cesta a som rád, že mieria na Ukrajinu. Na svete asi nie sú dva národy, ktoré by si boli bližšie ako Slováci a Česi... Náš odkaz je jasný: Ukrajina nás spája nielen hranicami a spoločnou minulosťou, ale aj spoločnou budúcnosťou," napísala prezidentka na Facebooku.

Po príchode na železničnú stanicu v meste Nemišajevo, ktoré leží desiatky kilometrov severozápadne od Kyjeva, prezidenta privítali okrem iných bývalý ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Jevhen Perebyjnis a český veľvyslanec v Kyjeve Radek Matula.

Prišli nevhod?

Obaja prezidenti pricestovali do ukrajinského hlavného mesta krátko po tom, ako Rusko skoro ráno uskutočnilo rozsiahlu sériu útokov na ciele v mnohých častiach Ukrajiny vrátane Kyjeva.

Letecká pohotovosť bola vyhlásená nad celou Ukrajinou s výnimkou jej západných regiónov. V mnohých častiach krajiny je počuť výbuchy. Útoky si vyžiadali najmenej päť obetí vrátane trojročného dieťaťa a mladej ženy.

V prvej časti výletu Pavel a Čaputová navštívia mestá Boroďanka a Buča, ktoré sa vlani na jar stali symbolom ruských vojnových zločinov. Niekoľko stoviek tiel ukrajinských civilistov, vrátane žien a malých detí, bolo nájdených na uliciach a v masovom hrobe v Buči po ústupe ruských jednotiek.

"Prezident Rizman s partnerkou" dostali pozvánku. TO bude maškaráda
Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú spoločne s partnerom Jurajom Rizmanom pozvali na korunováciu britského kráľa Karola III. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Korunovácia sa bude konať 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Na... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme