Pápež v Maďarsku vyzýva Ukrajinu na DIALÓG s Ruskom
28 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Pápež František pricestoval v piatok na trojdňovú návštevu Maďarska. Očakáva sa, že vojna na Ukrajine, migrácia a kresťanské korene Európy budú na prvom mieste jeho verejných prejavov a súkromných rozhovorov s premiérom Viktorom Orbánom, informuje The Guardian.

Lietadlo na palube s pápežom Františkom pristálo predpoludním na letisku v Budapešti. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi absolvuje v Maďarsku svoju 41. apoštolskú cestu. V prvý deň trojdňovej návštevy sa stretne s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom.

Pápežova návšteva je prvou, odkedy bol v marci prijatý do nemocnice pre bronchitídu. V nedeľu by mal predsedať omši pod holým nebom pred parlamentom, píše agentúra Reuters.

František pripustil, že obsah návštevy bude ovplyvnený súčasnými udalosťami, aj keď jej hlavným cieľom je v piatok stretnutie s maďarskými katolíkmi a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Posolstvo Svätého Otca Františka: Hovoriť so srdcom
Posolstvo Svätého Otca Františka na 57. svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov Hovoriť so srdcom. „Podľa pravdy a v láske“ (Ef 4, 15) Posolstvo Svätého Otca Františka zverejnené na webovej stránke Konferencie biskupov Slovensko... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Jediní v Európe, čo volajú po mieri

Orbán povedal, že Maďarsko a Vatikán sú jediné dva európske štáty, ktoré možno vo vzťahu k Ukrajine označiť za „promierové“. 

Orbán aj pápež vyzvali na prímerie a rokovania s cieľom ukončiť vojnu a František vyzval Ukrajinu, aby bola otvorená dialógu s Ruskom, čo Ukrajina doteraz vylučovala.

Maďarsko, ktoré podporuje suverénnu Ukrajinu, no stále má silné ekonomické väzby na Rusko, odmietlo poslať Ukrajine zbrane. Pápež povedal, že posielanie zbraní na Ukrajinu je morálne prijateľné, ak sa používajú len na sebaobranu.

Maďarská prezidentka: Nebudeme posielať našich manželov a synov na bojisko na Ukrajine
Návšteva pápeža Františka v Maďarsku je cťou pre všetkých Maďarov, povedala Katalin Novák pre nemecký katolícky týždenník Die Tagespost. Podľa maďarskej hlavy štátu prináša Svätý Otec povzbudenie a nádej v čase vojny. Maďarská prezidentka Katalin... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik