Maďarská prezidentka: Nebudeme posielať našich manželov a synov na bojisko na Ukrajine
28 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Návšteva pápeža Františka v Maďarsku je cťou pre všetkých Maďarov, povedala Katalin Novák pre nemecký katolícky týždenník Die Tagespost. Podľa maďarskej hlavy štátu prináša Svätý Otec povzbudenie a nádej v čase vojny.

Maďarská prezidentka Katalin Novák verí, že počas jeho pobytu v roku 2021 urobila na pápeža Františka veľký dojem a to môže byť hlavný dôvod, prečo sa rozhodol opäť navštíviť Maďarsko. Pápež by podľa neej mohol zohrať kľúčovú úlohu pri začatí mierových rozhovorov v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

"Môže hovoriť priamo s oboma stranami konfliktu a ich partnermi, on je ten, kto dokáže stavať mosty a preraziť múry. Preto je jeho osoba taká dôležitá," vyhlásila maďarská prezidentka.

Katalin Novák potvrdila, že Maďarsko odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri suverénnej Ukrajine. Podľa nej je pozitívnym vývojom, že čoraz viac popredných politikov verí, že mierové rozhovory sú potrebné čo najskôr.

"Nepošleme našich manželov a synov na bojisko na Ukrajine. To nikto nemôže chcieť. Nechceme, aby v tejto vojne prišlo o život viac nevinných ľudí," povedala a dodala, že je rada, že pápež František chce navštíviť Kyjev a Moskvu. Povedala, že je múdre, aby hlava cirkvi plánovala rokovania s oboma stranami.

Nakoniec zdôraznila, že sila modlitby by sa nemala podceňovať.

"Sme v Božích rukách. My Maďari sa budeme modliť spolu so Svätým Otcom za pokoj. Ako kresťanka verím, že Boh nám môže dať silu ukončiť tento konflikt," zdôraznila maďarská prezidentka.

Pápež František bude od piatku na trojdňovej návšteve Maďarska. Hovoriť tam má najmä o konflikte na Ukrajine, ekumenizme, či európanstve. František sa v Budapešti stretne aj s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom. V nedeľu odslúži omšu pred sídlom parlamentu. (pozn. redakcie).

The Daily Telegraph: Londýn a Peking na pokraji škandálu ohľadne korunovácie Karola III.
Peking môže vyvolať diplomatický škandál, ak Čínu na korunovácii Karola III. zastúpi čínsky viceprezident Chan Čeng. S odvolaním sa na zdroje z britského ministerstva zahraničných vecí o tom v stredu večer informovali noviny „The Daily... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik