Kedy začne protiofenzíva? Na TOMTO závisí začiatok úderu
29 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina je pripravená! Ukrajinské sily dokončujú prípravy na dlho očakávanú jarnú protiofenzívu proti inváznym ruským jednotkám, vyhlásil minister obrany krajiny a priblížil, na čom závisí dátum začiatku úderu, informuje The Guardian.

Božia vôľa, počasie a velitelia

Agentúra Reuters uvádza, že Oleksii Reznikov v piatok na online brífingu povedal: "Akonáhle bude Božia vôľa, počasie a rozhodnutie veliteľov, urobíme to." Neuviedol žiadny dátum, kedy sa protiofenzíva začne.

Oleksij Reznikov/TASR

"Prípravy sa blížia ku koncu," povedal Reznikov novinárom v Kyjeve. „Zariadenie bolo prisľúbené, pripravené a čiastočne dodané. V globálnom zmysle sme pripravení,“ dodal.

Kyjev už mesiace pripravuje veľkú "jarnú" protiofenzívu a tlačí na svojich západných spojencov, aby dodali muníciu a zbrane. Hoci detaily ofenzívy zostávajú nejasné, pravdepodobne sa uskutoční v polovici mája alebo začiatkom júna.

(NE)Splnené sľuby Západu?

NATO vo štvrtok uviedlo, že jeho spojenci a partnerské krajiny dodali Ukrajine viac ako 98 % prisľúbených bojových vozidiel, čím posilnili schopnosti Kyjeva.

Jens Stoltenberg / TA SR

Spolu s viac ako 1550 obrnenými vozidlami, 230 tankami a ďalším vybavením poslali západní spojenci „obrovské množstvo munície“ a vycvičili a vyzbrojili viac ako deväť nových ukrajinských brigád, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Rusko v piatok odpálilo 23 rakiet zameraných na niekoľko ukrajinských miest, pričom do krytu musela ísť aj vysokopostavená návšteva v Kyjeve - český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Pápež v Maďarsku vyzýva Ukrajinu na DIALÓG s Ruskom
Pápež František pricestoval v piatok na trojdňovú návštevu Maďarska. Očakáva sa, že vojna na Ukrajine, migrácia a kresťanské korene Európy budú na prvom mieste jeho verejných prejavov a súkromných rozhovorov s premiérom Viktorom Orbánom, informuje... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik