Bidenov tím sa OBÁVA následkov NEVYDARENEJ UKRAJINSKEJ PROTIOFENZÍVY
29 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Administratíva sa za zatvorenými dverami obáva, čo môže Ukrajina dosiahnuť alebo skôr nedosiahnuť. Bidenova administratíva sa v tichosti pripravuje na možnosť, že ak jarná protiofenzíva Ukrajiny nesplní očakávania, kritici doma a spojenci v zahraničí budú tvrdiť, že Amerika tiež zaostáva, informuje POLITICO.

Stále hroziaca protiofenzíva Ukrajiny sa pokúsi znovu dobyť Rusmi zabraté územia s najväčšou pravdepodobnosťou na východe a juhu, aj keď z operačných dôvodov žiadni vysokí predstavitelia nemajú z Kyjeva podrobnosti.

Dvojhlavé monštrum

Verejne tím prezidenta Joea Bidena ponúkol Ukrajine neochvejnú podporu a zaviazal sa, že ju bude zásobovať zbraňami a ekonomickou pomocou na „tak dlho, ako to bude potrebné“. Ak však nadchádzajúca sezóna bojov prinesie len obmedzené zisky, predstavitelia administratívy sa súkromne vyjadrili, že sa obávajú, že budú čeliť dvojhlavému monštru, ktoré na nich zaútočí z jastrabieho aj holubičieho konca spektra.

To ani nezodpovedá reakcii amerických spojencov, najmä v Európe, ktorí môžu považovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom za atraktívnejšiu možnosť, ak Kyjev nevie dokázať, že víťazstvo je za rohom.

Vo vnútri administratívy predstavitelia zdôrazňujú, že robia všetko pre to, aby jarná ofenzíva bola úspešná. „Takmer sme splnili požiadavky na to, čo Ukrajina povedala, že potrebuje na protiofenzívu, keďže sme v priebehu posledných mesiacov dodali Ukrajine zbrane a vybavenie,“ povedal jeden z predstaviteľov administratívy. 

Kedy začne protiofenzíva? Na TOMTO závisí začiatok úderu
Ukrajina je pripravená! Ukrajinské sily dokončujú prípravy na dlho očakávanú jarnú protiofenzívu proti inváznym ruským jednotkám, vyhlásil minister obrany krajiny a priblížil, na čom závisí dátum začiatku úderu, informuje The Guardian. Božia vôľa,... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Za zatvorenými dverami narastajú obavy

Viera v strategickú príčinu je však jedna vec. Iná je viera v taktiku – a za zatvorenými dverami sa administratíva obáva, čo môže Ukrajina dosiahnuť.