Autá za štvrť milióna v úrade, o ktorom ste možno v živote nepočuli
28 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Zdá sa, že hnutie Sme rodina sa o svojich nominantov vie postarať. Úrad pre územné plánovanie a výstavbu (ÚÚPV) vznikol na základe nového stavebného zákona. Ten presadil podpredseda vlády, relatívne nenápadný nominant práve Sme rodina, Štefan Holý. Jeho pravá ruka – Martin Hypký, šéfuje práve tomuto úradu. Je milovníkom luxusu ako predseda hnutia? Zdá sa, že áno! Pozrite na tie "fára" na úrade

Po ostatných voľbách sa podnikateľ Štefan Holý (Sme rodina) stal podpredsedom vlády. Na post štátneho tajomníka prijal svojho niekdajšieho kolegu z podnikania, z ktorého neskôr urobil riaditeľa ÚÚVP. Už v úrade podpredsedu vlády sa páni vozili v luxusných limuzínach. Novovzniknutý úrad tiež nakúpil autá za takmer štvrť milióna eur, čo ospravedlňujú ich ekologickosťou. To však nie je koniec, Hypkého úrad kúpil dve publikácie v hodnote 150 tisíc eur.

Vedeli sa zariadiť

Po voľbách 2020 sa Holý z podnikateľskej sféry dostal do štátnej správy, kam „stiahol“ aj svojho spoločníka v podnikaní, Martina Hypkého, z ktorého spravil štátneho tajomníka. Už na tomto poste sa vozil na luxusnej, 90-tisícovej hybridnej limuzíne BMW. Nákup áut pre štátnych tajomníkov bol síce limitovaný cenou 50 tisíc eur, ale ten sa netýkal ekologických variant, Takže pán štátny tajomník si doprial BMW 545e xDrive Sedan. Ministerstvo tiež využíva dva elektromobily Škoda Enyaq spolu za 105-tisíc eur.

„Vozidlá sú určené pre zamestnancov úradu podpredsedu vlády, ktorí doteraz využívali zapožičané vozidlá Úradu vlády SR,“ odpovedal na otázky Aktualít Štefan Holý.

Nový flek, staré spôsoby

Ani po tom, ako začal šéfovať ÚÚPV, preň zaobstaral hneď tri „bavoráky“ v sume 233 tisíc eur.

"Pri obstarávaní vozidiel Úrad v žiadnom prípade neporušil zákon a vozidlá nakúpil v rámci stanovených zákonných limitov. Úrad pri obstarávaní osobných automobilov nekládol dôraz na zakúpenie auta konkrétnej značky. Dôležité bolo splnenie požadovaných kritérií. Čo sa týka ceny vozidiel, tie boli vygenerované vo férovej a otvorenej súťaži, do ktorej sa mohli zapojiť všetci,“ reagovali z Hypkého úradu.

Prezidentka manuálnou prácou oslavovala
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa rada prezentuje aj ako ekologická aktivistka. V súvislosti so Svetovým dňom Zeme sa vybrala na Záhorie, kde sa aj s partnerom Jurajom Rizmanom pustila do sadenia stromčekov. Túto aktivitu vo vojenskom obvode... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Na prvom mieste ekológia

„Kritériá boli stanovené podľa limitov na jednotlivé pracovné pozície (predseda úradu, podpredseda a generálny tajomník služobného úradu). S rešpektom na životné prostredie sme stanovili kritériá tak, aby sme používaním vozidiel produkovali čo najmenšie množstvo emisií,“ uviedli.

Viete, kto je Jason Pomeroy?

„Bolo mi absolútnym potešením privítať na Wolfson College v Cambridge štátneho tajomníka Slovenskej republiky Martina Hypkého a hlavného projektového systémového analytika Pavla Kárásza,“ napísal singapurský architekt v júli minulého roku na Twitteri. Pomeroy tu ešte predtým bol na Hypkého pozvanie, aby neskôr podpísali dve zmluvy dokopy za 150-tisíc eur. Akadémia architekta má úradu dodať publikáciu o takzvanej Digitálnej dvojičke.

Kam nám mizne Slovensko, alebo Posledný nech zhasne
Pri otázke, kam sa stráca Slovensko sa pristihujem stále častejšie. Lebo verchuška už sa hádam ani netají tým, že do budúcnosti sa so Slovenskom neráta. Ale poďme z oblasti hmlistých teórii mojej „dezolé hlavy“ do faktov. Podložených. Nie mnou.... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik