Situácia v Bani Nováky je už bezpečná
27 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

V stredu podvečer došlo v Bani Nováky k vyhoreniu metánu. Riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík informoval, že situácia v Bani Nováky je už bezpečná.

Niekoľkých zranených záchranári odviezli do nemocníc ešte v stredu večer. Požiar bol podľa neho uhasený a dnes (vo štvrtok) ráno do bane sfárala komisia, ktorá rozhodne o spustení pracoviska, ktoré nebolo poškodené. Ak bude spustené, bude podliehať dozoru, no momentálne je čisté. Zatiaľ nevedia povedať, čo bolo príčinou výburchu v tomto úseku, tzv. prvom horizonte Bane Nováky.

Výbuch na Hornej Nitre

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová pre TASR potvrdila, že krátko po 17.00 h prijali informáciu o tom, že v bani vybuchol plyn a na mieste sa nachádza väčší počet zranených.

"Záchranná akcia pod zemou bola v réžii Banskej záchrannej služby, zranených na povrchu prevzali záchranári. Aktuálne posádky ošetrujú päť ťažko zranených a jedného ľahšie zraneného a pripravujú ich na prevoz do nemocníc alebo na špecializované pracoviská," spresnila Krčová.

Potvrdené! V Bani Nováky došlo k výbuchu, evidujú viacerých ťažko a ľahšie zranených!
V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k výbuchu. Pre TASR to potvrdila trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. Na miesto podľa nej smerujú všetky záchranné zložky. Zdravotní záchranári informovali, že dostali... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Od rána komisia

"Požiar už bol uhasený. Nočnej zmene sa podarilo odvetrať priestory, ktoré boli ešte zaplynované. Ráno bola situácia na pracovisku bezpečná, o 8.00 h tam fárala komisia obvodného banského úradu," uviedol Paulík, podľa ktorého je na rade rozhodnutie komisie o opätovnom spustení pracoviska. Jeho zariadenie, ani úsek bane nie sú poškodené.

Jednorazová udalosť

„Ak komisia skonštatuje, že pracovisko môže byť spustené do prevádzky, bude obsadené stálym technickým dozorom a bude na ňom zvýšený dozor. Momentálne je bez metánu, je čisté. Vyzerá to, že tam došlo k náhlemu vytlačeniu metánu. Čo to však spôsobilo, to nevieme povedať. Pracovisko bolo bezproblémové, fárali sme tam v stredu dopoludnia,"ozrejmil riaditeľ HBZS s tým, že prístroje na meranie boli funkčné.

Na prvom horizonte

"Na druhom horizonte, ktorý je približne o 120 metrov hlbšie, sa pracovalo v stredu i vo štvrtok. Na prvom horizonte sú momentálne záchranári a nevyhnutní pracovníci," uzavrel Paulík s tým, že udalosť sa stala na prvom horizonte.

Polícia začala v súvislosti s nešťastím v Bani Nováky trestné stíhanie
Polícia začala v súvislosti so stredajšou (26. 4.) mimoriadnou udalosťou v Bani Nováky trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý. K mimoriadnej... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vyšetrovanie už začala aj polícia

Na miesto mimoriadnej udalosti sa podľa hovorcu Krajskej prokuratúry Trenčín Mariána Sipavého dostavila krajská prokurátorka Krajskej prokuratúry Trenčín, okresný prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza spolu so službukonajúcim prokurátorom okresnej prokuratúry. "Dozor v predmetnej trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín," dodal Sipavý.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik