Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva - 27. apríla
27 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Rýchly súhrn správ zo zahraničia

KYJEV - Jeden človek zahynul a vyše desať ľudí utrpelo vo štvrtok ráno zranenia pri ruskom raketovom útoku na mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny. "Okolo jednej hodiny ráno počuli obyvatelia Mykolajiva štyri hlasné výbuchy," napísal na Telegrame starosta tohto mesta Olexandr Sienkevyč.

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia v stredu oznámila, že úmrtia na ochorenie COVID-19 klesli od začiatku tohto roka o 95 percent - ale varovala, že koronavírus stále koluje. WHO uviedla, že covid tu zostane a krajiny sa musia naučiť, ako zvládať jeho nenaliehavé následky, vrátane postcovidového stavu (syndrómu) čiže dlhého covidu - a to popri iných infekčných chorobách.

"Pomoc" až za hrob. Ten vlastný (VIDEO)
Nápis „Nepečieme z ukrajinského obilia“ na jednej z rodinných pekární v Krnove rozvíril verejnú mienku v susednom Česku. Majiteľka ním pritom nechcela povedať nič iné, ako to, že pečú z múky, ktorá je vyrobená z obilia vypestovaného v Českej... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

LONDÝN - Dolná snemovňa britského parlamentu schválila v stredu večer návrh zákona, ktorý má zastaviť nelegálnu migráciu predovšetkým cez Lamanšský prieliv. Za návrh hlasovalo 289 poslancov a 230 bolo proti. Zákonom sa teraz bude zaoberať Snemovňa lordov, kde čelí silnému odporu.

ISTANBUL - Šéf tlačového oddelenia tureckej prezidentskej kancelárie Fahrettin Altun rázne odmietol fámy, ktoré sa šíria o zdraví prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Kategoricky odmietame takéto nepodložené tvrdenia o prezidentovom zdravotnom stave," napísal Altun v stredu neskoro večer na sociálnej sieti Twitter. Reagoval tým na niekoľko tvítov obsahujúcich tvrdenia, že Erdogan utrpel infarkt a bol hospitalizovaný v nemocnici.

BAKU - Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová začala v stredu návštevu Azerbajdžanu, kde bude s tamojším dlhoročným vodcom Ilhamom Alijevom rokovať o zmiernení napätia medzi touto krajinou a jej úhlavným nepriateľom, kaukazským susedom Arménskom. Baku a Jerevan sú už desaťročia v územnom konflikte o azerbajdžanský región Náhorný Karabach s arménskou etnickou väčšinou.

WASHINGTON - Ukrajina spolupracuje s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie aj s ďalšími bezpečnostnými službami USA na zhromažďovaní dôkazov o vojnových zločinoch spáchaných na jej území ruskými silami. Z bojísk zbierajú digitálne informácie vrátane geolokácie, vzoriek DNA, údajov z mobilných telefónov či analýzy častí tiel. Tvrdí to špeciálny agent FBI Alex Kobzanets.

TOKIO - Počet obyvateľov Japonska sa do roku 2070 zníži o viac ako 30 percent, na približne 87 miliónov, odhadujú výskumníci. Prognózu zverejnil v stredu Národný úrad pre výskum obyvateľstva a sociálneho zabezpečenia na základe sčítania ľudu z roku 2020.

Ukrajinský potravinový škandál nadobúda obludné rozmery
To, že agrárna komora (AK) ČR varuje pred vajíčkami a kuracinou z Ukrajiny, je v poriadku – nosnice na hydinových farmách predsa Ukrajinci kŕmia obilím. AK však prichádza s podozrením, že mäso a vajíčka sú prebaľované na Slovensku. Toto podozrenie... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik