Poludňajší súhrn medzinárodného spravodajstva
27 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 27. apríla - 12:00

PRAHA - Česká armáda získala z Nemecka dva tanky typu Leopard 2A4. Ide o ďalšiu časť dohodnutého daru 14 tankov a jedného vyslobodzovacieho vozidla, ktoré Nemecko prisľúbilo Česku ako čiastočnú kompenzáciu za pomoc Ukrajine. Okrem tankov a vyslobodzovacieho vozidla bude súčasťou dodávky aj balík náhradných dielcov, munícia a trojročná servisná podpora, ktorá zahŕňa aj výcvik českých vojakov.

MOSKVA/LONDÝN - Matku Jevgenija Prigožina, zakladateľa súkromnej žoldnierskej Vagnerovej spoločnosti, by Európska únia mohla opäť zaradiť na zoznam osôb, na ktoré sú pre rozpútanie vojny na Ukrajine uvalené sankcie. Začiatkom marca najvyšší súd Európskej únie zrušil obmedzenia, ktoré boli uvalené na 83-ročnú Violettu Prigožinovú. Jej právnikom sa vtedy nečakane podarilo preukázať, že viac ako päť rokov nebola nijako prepojená so štruktúrami svojho syna.

VARŠAVA - Prokuratúra a pracovníci bezpečnostných služieb v Poľsku preverujú zvyšky bližšie nešpecifikovaného "vojenského objektu", ktorý sa našiel v lese v centrálnej časti Poľska. Medzičasom poľské ministerstvo obrany uviedlo, že daný objekt nepredstavuje pre obyvateľstvo žiadne nebezpečenstvo.

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavil v stredu na 6. celoštátnej konferencii o zdravotnom postihnutí (CNH) sériu opatrení na zlepšenie každodenného života hendikepovaných ľudí. Tieto opatrenia zahŕňajú aj vyčlenenie 1,5 miliardy eur na úpravu prístupu do verejných priestorov. Združenia ľudí so zdravotným znevýhodnením však prijali Macronov plán chladne.

Erdoganova NEVOĽNOSŤ vyvolala divoké špekulácie! Bol prezident OTRÁVENÝ?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok večer náhle ukončil priamy televízny rozhovor. Vraj náhle ochorel a svoju neschopnosť pokračovať pripísal bolestiam žalúdka, informuje Breitbart. Začali sa však šíriť rôzne klebety. V hre je infarkt,... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa znova očakávajú obmedzenia v leteckej doprave spôsobené ďalšími ohlásenými štrajkami proti reforme dôchodkového systému. Od nedeľňajšieho večera do utorňajšieho rána treba počítať so zrušením a meškaním letov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, na letisku Paríž-Orly, ako aj v mestách Marseille, Lyon, Bordeaux, Nantes, Toulouse, Nice a Beauvais.

MOSKVA/LONDÝN - Ruské úrady vyšetrujú príčinu rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v utorok vo viacerých lokalitách Sverdlovskej oblasti ležiacej na hranici európskej a ázijskej časti Ruska. Požiar zachvátil pílu, polia, vagóny s drevom a stovky domov v priľahlých obciach. O život prišli dvaja ľudia, zhorelo vyše sto domov, 659 ľudí vrátane 148 detí zostalo bez strechy nad hlavou.

PARÍŽ - Francúzsko loďou evakuovalo z ťažkými bojmi zmietaného Sudánu dovedna 398 ľudí. Medzi evakuovanými sa okrem piatich francúzskych občanov nachádzali aj Nemci i občania z ďalších 50 krajín. Fregata francúzskeho námorníctva prepravila evakuovaných ľudí z prístavného mesta Port Sudan (Búr Súdán) ležiaceho na pobreží Červeného mora do saudskoarabskej Džiddy.

Babiš odhalil dôkazy a ŠOKUJE: „Hmyz namiesto mäsa. Tajne.“
Namiesto mäsa budeme jesť jedlý hmyz. Ten navyše bude v potravinách „tajne“. Tvrdí to expremiér Andrej Babiš (ÁNO), ktorý sa opiera o dôkazy v podobe legislatívy EÚ. „A predstavte si, že jediná krajina, podľa tej reportáže, ktorá má zákon, aby... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik