EÚ JEDNOZNAČNE: Ukrajinské obilie potečie aj naďalej bez cla
27 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Očakáva sa, že EÚ bude v piatok súhlasiť s tým, že ponechá svoje trhy otvorené pre ukrajinské obilie bez cla na ďalší rok. A to napriek námietkam krajín strednej a východnej Európy zasiahnutých klesajúcimi cenami poľnohospodárskych produktov, informuje The Guardian.

Predĺženie bezcolného prístupu

Očakáva sa, že návrh na predĺženie bezcolného prístupu pre ukrajinské obilie do polovice roku 2024 schváli väčšina členských štátov EÚ. Odpor Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska príliš nezmôže, uvádza diplomatický zdroj.

Poslanci vo výbore Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod vo štvrtok odhlasovali ponechanie pozastavenia dovozných ciel na ukrajinské poľnohospodárske produkty na ďalší rok, čím sa otvorila cesta k dohode s členskými štátmi EÚ.

EÚ po ruskej invázii zrušila colné bariéry na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu a teraz sa snaží predĺžiť platnosť politiky, ktorá vyprší 5. júna. Logistické prekážky však spôsobili, že veľká časť obilia zostala v EÚ, čo znížilo ceny a príjmy poľnohospodárskych podnikov v susedných krajinách.

Prvýkrát mohla Ukrajina použiť americké „inteligentné bomby“, ktoré spôsobili smrtiacu skazu v Bachmute (VIDEO)
Je pravdepodobné, že Ukrajinci prvýkrát použili na Ukrajine systém JDAM, ktorý prišiel v marci. Zábery ukázali, akú smrtiacu skazu spôsobili v Bachmute. Zrovnali ruský muničný sklad so zemou a spôsobil zmätok na ruskej vojenskej strane. S týmto... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Sto miliónová kompenzácia

Európska komisia minulý týždeň navrhla kompenzačné platby vo výške 100 miliónov eur pre farmárov v Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku po tom, čo tri z týchto krajín zakázali dovoz obilia a iných potravinárskych výrobkov. Tieto krajiny tiež budú môcť zakázať predaj ukrajinského obilia v rámci svojich hraníc, hoci potraviny môžu naďalej putovať do iných štátov EÚ a krajín po celom svete.

Predstavitelia EÚ argumentujú, že pokračujúci vývoz obilia z Ukrajiny pomáha udržať krajinu nad vodou v čase, keď vláde v Kyjeve hrozí, že minie všetky peniaze. 

Jeden vysoký predstaviteľ EÚ porovnal 26 miliárd eur, ktoré ukrajinské podniky zarobili za posledných 12 mesiacov z vývozu vrátane obilia, s 18 miliardami eur, ktoré má EÚ v úmysle tento rok požičať Kyjevu na udržanie fungovania ukrajinského verejného sektora. „Ak by sme týchto 26 miliárd EUR nemali, pomoc EÚ by musela byť ešte vyššia.

Babiš odhalil dôkazy a ŠOKUJE: „Hmyz namiesto mäsa. Tajne.“
Namiesto mäsa budeme jesť jedlý hmyz. Ten navyše bude v potravinách „tajne“. Tvrdí to expremiér Andrej Babiš (ÁNO), ktorý sa opiera o dôkazy v podobe legislatívy EÚ. „A predstavte si, že jediná krajina, podľa tej reportáže, ktorá má zákon, aby... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik