Bloomberg: Východná Európa si POŽIČIAVA ako NIKDY PREDTÝM! Aj DLH SLOVENSKA rastie rekordným tempom
28 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Vlády východnej Európy si už tento rok požičali takmer 32 miliárd dolárov! To je trikrát viac ako v rovnakom období minulého roka, informuje agentúra Bloomberg.

Vojnové finančné mýto sa hromadí

Prvýkrát za desať rokov je medzi desiatimi najväčšími dlžníkmi z rozvojových krajín na zahraničných trhoch päť východoeurópskych krajín – Poľsko (9 miliárd USD), Rumunsko (6 miliárd USD), Maďarsko (5 miliárd USD), Slovensko (4 miliardy USD) a Slovinsko (3 miliardy USD)

"Východná Európa zažíva obrovské finančné straty, keďže vládne výdavky výrazne vzrástli kvôli potrebe kompenzovať vojenské náklady a náklady na pobyt ukrajinských utečencov," píše agentúra.

Autori sa domnievajú, že v dôsledku konfliktu na Ukrajine prešiel dlhopisový trh výraznými zmenami. Požičiavanie si je oveľa drahšie – dokonca aj pre najvyššie postavené vlády – potom, ako centrálne banky po celom svete zvýšili úrokové sadzby.

Zelenskyj volal s čínskym prezidentom. DIALÓG A VYJEDNÁVANIE sú jedinou cestou, hovorí Si
Rozhovory a vyjednávanie sú jediným východiskom z vojny! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v stredu uviedol, že mal „dlhý a zmysluplný“ telefonát s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom a dúfa, že to dá impulz vzťahom s Pekingom. O téme informuje... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Poľsko napríklad platí 5,5% ročne za nové 30-ročné dlhopisy. V roku 2021 by sa ten istý dlhopis predával za menej ako 4%, tvrdia odborníci.

Analytici Bloombergu odhadujú, že rozpočtový deficit východnej Európy sa tento rok prehĺbi na 4,3% hrubého domáceho produktu regiónu, z 1,3% v roku 2021. Predaj dolárových obligácií a eurobondov na rozvíjajúcich sa trhoch vlani podľa údajov agentúry Bloomberg klesol na 104 miliárd dolárov, čo je najmenej od roku 2013.

Východná Európa dominuje EM v predaji vládnych dlhov

Objem emisií devízových dlhov vládami v roku 2023

Zdroj: Bloomberg

Načasovanie nie je najlepšie

Požičiavanie si na dlhopisových trhoch sa stalo oveľa drahšie – dokonca aj pre vlády s vysokým ratingom, ako sú vlády vo východnej Európe – po tom, čo centrálne banky na celom svete minulý rok rýchlo zvýšili úrokové sadzby. 

Ba čo viac, ak sa ruská invázia na Ukrajinu pretiahne alebo zintenzívni a v celom regióne budú potrebné ešte väčšie výdavky financované z dlhu, zahraniční investori možno nebudú tak ochotní absorbovať dodatočné dlhopisy, ktoré zaplavia trh.

Existujú náznaky, že investori už začínajú byť trochu neochotní. Poľské dolárové dlhopisy sa už teraz obchodujú za výnosy podobné výnosom krajín, ktoré sa dlho považovali za rizikovejšie: Filipíny, Indonézia a Uruguaj.

Sergey Dergachev, vedúci korporátneho dlhu rozvíjajúcich sa trhov v Union Investment Privatfonds GmbH vo Frankfurte, hovorí, že zatiaľ nedokáže zistiť žiadne dodatočné náklady, ktoré investori pripisujú dlhopisom regiónu. Hovorí však, že „situácia do veľkej miery závisí“ od ťažko predvídateľných vecí, ako je vývoj na Ukrajine, čo znamená, že zhoršenie podmienok financovania „žiaľ nemožno vylúčiť“.

Rakúske noviny: Európa mení smer a Orbán sa môže stať vzorom!
Ak bude tento trend pokračovať, maďarský premiér, predtým označovaný za autoritárskeho a proputinovského, by sa dokonca mohol stať vedúcou osobnosťou európskeho hlavného prúdu, zdôrazňujú podľa Mandiner rakúske noviny Zurzeit. Orbánovi kritici sa... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik