Babiš odhalil dôkazy a ŠOKUJE: „Hmyz namiesto mäsa. Tajne.“
27 | 04 | 2023 I Ivan Mihale

Namiesto mäsa budeme jesť jedlý hmyz. Ten navyše bude v potravinách „tajne“. Tvrdí to expremiér Andrej Babiš (ÁNO), ktorý sa opiera o dôkazy v podobe legislatívy EÚ. „A predstavte si, že jediná krajina, podľa tej reportáže, ktorá má zákon, aby ľudia vedeli, že takéto, neviem, ako to nazvať, také veci, ktoré by som ja v živote nedal do úst, tam sú, je Maďarsko. No zase ten Viktor, peklo,“ „odhalil“ vo videu, ktorého predmetom bol napríklad chrobák potemník múčny.

„Šialenci z Európy vymysleli zase niečo nové. Že namiesto normálnych potravín budeme jesť hmyz. Predstavte si! Hmyz pridaný na zoznam schválených európskych potravín má nahradiť mäso. Podľa štúdií budí odpor. To som ešte nevidel. Takže tu je nejaký... larvy potemníka múčneho, to by sa malo dávať do potravín a dokonca nie je ani povinnosť to označiť. Videl som reportáž na Nove, dali to ľuďom zjesť, no ale potom, keď im povedali, čo to je, tak sa netvárili vôbec. A predstavte si, že jediná krajina, podľa tej reportáže, ktorá má zákon, aby ľudia vedeli, že takéto, neviem, ako to nazvať, také veci, ktoré by som ja v živote nedal do pusy, tam sú, je Maďarsko. No zase ten Viktor, peklo,“ povedal Babiš vo svojom facebookovom príspevku. 

Týmto ODPADOM nás dlhé roky kŕmia! Chrobáky, zvratky a výkaly v potravinách, ktoré tak milujete
Viete, čo sa nachádza vo vašich obľúbených potravinách? Predstavíte si pod označením „prírodná aróma“ vôňu malín alebo pravú vanilku? Asi by vám nenapadlo, že pod týmto nevinným označením sa môže skrývať látka Castoreum, ktorá sa získava zo žliaz... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

České prvenstvo

Reportáž TV Nova priniesla správu o hmyzom hamburgeri. Česi majú podľa spravodajstva ďalšie prvenstvo v Európe: V prepočte na obyvateľa zjeme najviac jedlého hmyzu, vlani sme ho zjedli za 50 miliónov korún. V Brne dokonca začali vyrábať hmyzí hamburger, ktorý ochutnal reportér TV Nova Michal Borovský.

„Sme prví v Česku teraz, a dokonca jedni z prvých v Európe, s tým, že vlastne tento burger je unikátny v tom, že tam je tridsaťpercentný podiel múčnych červov, je tam vlastne veľa vitamínov, minerálov,“ uviedol autor prvého hmyzieho hamburgera Adam Dostál.

Reportér TV Nova následne ochutnal. „Hamburger je vynikajúci a ja osobne by som vôbec nespoznal, z čoho je vyrobený. S plackou, ktorá je vyrobená z červov, sme vyšli na ochutnávku medzi ľudí. Z čoho je vyrobená, sme im ale zatajili,“ uviedol Borovský. Ľudia v ankete po ochutnaní uvádzali fašírky, niekto hovoril o tom, že by to mohlo byť niečo vegetariánske, niekto hovoril o zmesi. 

Ako prasa bránku...

Keď sa potom ochutnávači dozvedeli, čo jedli, zaznelo okrem iného toto: „No, to ste spravili ako prasa bránku. Ja sa s červami nekamarátim.“ „Je to veľmi dobré.“ „Môžem to vrátiť?“ 

A práve reportér TV Nova upozornil na to, že produkty z hmyzu, ktoré nájdete v slovenských supermarketoch a predajniach, zatiaľ nemusia byť špeciálne označené. Napríklad v Maďarsku povinnosť výrobcu informovať spotrebiteľa o tom, že vo výrobku sú produkty z hmyzu, už platí.

K otázke hmyzu sa v minulých dňoch vyjadroval aj cestovateľ Dan Přibáň. Presedlal na ich obhajobu, najmä na firmu, ktorá sa podnikaním v tejto oblasti živí. Požívanie chrobákov totiž  veľmi preslávilo Svetové ekonomické fórum a jeho zakladateľ Klaus Schwab . Podľa neho je potrebné na uživenie všetkých ľudí na planéte zemi, aby sa do ľudského jedálnička zaradil hmyz. Argumentuje novými možnosťami chovu hmyzu, bohatosťou takejto stravy na proteín, zdravotnými benefitmi a tiež udržateľnosťou.

Rovnako ako ďalšie nápady z pera Klausa Schwaba a Svetového ekonomického fóra sa aj toto stalo terčom vtipov, ale aj odporu z radov tých, ktorí si myslia, že ide o ďalší spôsob, ako ľudí zotročiť a prevychovať. Zvolanie „Nežeru chrobáky!“ sa ustálila ako jedna z fráz odmietajúcich výplody WEF. Dokonca si môžete aj objednať mikiny. 

NECHUTNÉ: Sajfovci kŕmia vlastnu dcéru červíkmi! Kotleba reaguje
Moderátor, zabávač a influencer Matej Sajfa Cifra nahral desivé video, kde jeho mala dcérka Sára konzumuje tepelne upravené červy. Ide momentálne o tému, ktorá Slovákov pobúrila. Sajfa však ako správny influencer nezaháľa a chce riešiť svetovú... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

"Český start-up Sens Foods vyrábajúci jedlo z hmyzu prišiel kvôli hlupákom šíriacim dezinformácie o odberateľov, ktorí odmietli s firmou spolupracovať, pokiaľ budú dezoláti zamorovať verejný priestor svojimi bludmi o jedlom hmyze," tvrdí v tejto súvislosti Pribáň.

Zdroj: Parlamentnilisty

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme