Andrej Danko: Nepozerám sa len na najbližšie voľby (VIDEO)
27 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Andrej Danko sa v stredu (26.4.) stretol s Robertom Ficom Pokračuje tak v spájaní pronárodných strán. Hoci Smer a Hlas sú ľavicové strany, SNS skôr pravicová, Danko pripomína, že obe sociálnodemokratické strany sa hlásia k národnému princípu. Spája ich však oveľa viac.

Danko pripomína poučenie z nedávnej minulosti, kedy už tiež hrozilo, že bude zostavená pre Slovensko neprijateľná vláda. Danko tiež vníma ako nebezpečné, tendencie Hlasu k liberálnym stranám. Keďže je presvedčený, že sa do parlamentu dostanú, hovorí o potrebe tieňovej vlády hneď z niekoľkých dôvodov. Tiež je presvedčený, že keby šli so sociálnodemokratickými stranami do volieb, ako koalícia, dosiahli by ústavnú väčšinu. Pellegriniho však varuje, že si bude musieť prejsť tým, čo on a Fico už absolvovali. Danko však vidí do vzdialenejšej budúcnosti a nehrá len o najbližšie voľby.

SNS so sociálnymi demokratmi spája veľa

„Dnes sa tu vedú debaty, kto zostaví vládu. Aj Smer, aj Hlas majú ambíciu vyhrať voľby. Pokiaľ neukážu ústretové kroky, že dokážu viesť dialóg, tak to dopadne tak, ako v roku 2016, že sa do poslednej chvíle nevedelo, či Sulík, Matovič a Kollár zostavia vládu „bláznov“, alebo reálnu vládu, ktorú sme zostavili,“ pripomína Danko a upozorňuje aj na to, že aj vtedy šli do vlády s dovtedy nepredstaviteľným partnerom. Súboj Fico-Pellegrini podľa Danka oslabuje predpoklad budúcej stabilnej vlády.

Robert Fico a Andrej Danko rokovali!
Mimoparlamentná SNS má mnoho programových prienikov so Smerom-SD. Skonštatoval to šéf národniarov Andrej Danko po stredajšom stretnutí s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom v centrále SNS. Pozvanie dostal aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Nebezpečné vyhlásenia

Andrej Danko sa vracia k vyhláseniam Petra Kmeca (Hlas-SD), podľa ktorého by bola najlepšia vláda Hlasu s PS a Saskou, ktoré sú podľa predsedu SNS nebezpečné. Danko podľa svojich slov chcel pomôcť Pellegrinimu tým, že ho podporia v národnej petícii.

„A súčasne aby sme vytvorili nejaký dialóg medzi stranami. Ten môj prvý cieľ bol, aby Fico, Pellegrini a SNS spolupracovali už v komunálnych voľbách,“pripomína Danko, podľa ktorého už dnes mohli riešiť tieňovú vládu.

Peter Kmec. Reprofoto FB (@ Peter Kmec)

Prečo stále tá tieňová vláda

„Po voľbách bude neskoro na to, aby sme sa šli zoznamovať, alebo obrusovať hrany. 30. septembra musí prísť stabilná vláda, pretože bude treba zostavovať štátny rozpočet, prijímať zásadné opatrenia, tam nebude priestor pýtať sa na to, kto s kým bude zostavovať vládu,“vysvetľuje Danko, prečo tak trvá na úradníckej vláde.

Vstupu do parlamentu verí

Danko je pritom realista a je mu jasné, že všetko môže byť úplne inak. Nechce však ostať zaskočený prípadnou alternatívou, že budú zostavovať vládu Smer a Hlas, ku ktorým by sa SNS mohla pridať. Napriek tomu, čo ukazujú prieskumy verí, že SNS voliči do parlamentu prekrúžkujú. Je však nutné, aby stranícke špičky prekročili svoje egá.

Kam nám mizne Slovensko, alebo Posledný nech zhasne
Pri otázke, kam sa stráca Slovensko sa pristihujem stále častejšie. Lebo verchuška už sa hádam ani netají tým, že do budúcnosti sa so Slovenskom neráta. Ale poďme z oblasti hmlistých teórii mojej „dezolé hlavy“ do faktov. Podložených. Nie mnou.... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Kandidáti na ústavnú väčšinu

Preto SNS rokuje s malými politickými stranami. Môže tým spôsobiť problém Hlasu a Smeru.

„Ak by Pellegrini a Fico rozmýšľali vopred, tak už dnes by sme rozprávali o tom, že ideme do volieb spoločne, čo sa nepodarilo,“presviedča Danko a upozorňuje, že trio strán SNS – Hlas-SD a Smer-SSD by mohli získať ústavnú väčšinu a že keby nebolo pnutie medzi Ficom a Pellegrinim, mohla vzniknúť koalícia, ktorá by už z volieb vyšla s ústavnou väčšinou.

Nezažil to, čo Danko a Fico

Danko verí, že Peter Pellegrini nechce byť novodobým Radom Procházkom. Pellegrini potvrdil, že list s oficiálnym pozvaním na rokovania dostal, pozvanie však odmietol. Odôvodnil to s tým, že už má iný program, no je ochotný dohodnúť si iný termín. Podľa Danka Pellegrini však nevidí dôvod na stretnutie, na ktorom bude aj Robert Fico. Danko pripomína Pellegrinimu, že nezažil to, čo zažili Danko s Ficom (výsluchy, prenasledovanie rodiny atď), no ak nebude silná spolupráca, tak ho to podľa Danka čaká.

Vabank

„Hlas má ďalší problém – financovanie kampane. Dva milióny do kampane, je otázka, odkiaľ budú a plno iných vecí. Peter chce byť premiér,“ myslí si Danko s tým, že aj Fico má ambície, no možno sa bude sústrediť na zahraničnú politiku, možno pôjde do prezidentských volieb. Obaja hrajú podľa Danka vabank, no pripomína, že aj Mečiar vyhral voľby, no odstavilo ho to, že nebol schopný koalície.

HLAS: AK VLÁDA OKAMŽITE NEZAČNE RIEŠIŤ DRAHÉ POTRAVINY, BUDÚ ĽUDIA ČORAZ HLADNEJŠÍ
Ak vláda okamžite neprijme kroky proti prudko rastúcim cenám potravín, budú ľudia na Slovensku buď čoraz hladnejší, alebo budú jesť čoraz nekvalitnejšie jedlo. Seniori sa budú ešte častejšie rozhodovať, či si kúpia potraviny alebo lieky, upozornila... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vidia sa vo vláde

„Ak tam nebudeme, hrozí tu reálne nezostavenie vlády,“hovorí Danko o úlohe SNS v budúcom parlamente a práve preto sa chopil príležitosti spojiť drobné strany, pri ktorých ráta s efektom nabaľovania sa voličov. Danko však vidí ďalej, ako len po najbližšie zostavovanie vlády. SNS sa snaží zostaviť blok strán, ktorý svoje reálne ambície ukáže aj vo voľbách 2027. Budúcnosť vidí v antiliberálnych stranách.

FB / Robert Fico

Tvrdá ruka štátu

Andrej Danko sa netají, že štát by mal kontrolovať energetiku. Jeho názor o tvrdej ruke štátu však hovorí o ďaleko viac témach.

„Poďme povedať, že Rázsochy sa nedostavajú, ale hovorme o tom, že každý kraj bude mať špičkovú nemocnicu na kvalitnej úrovni, hovorme o športoviskách dostupných pre každého. My vieme, čo štát potrebuje,“ pripomína Danko s tým, že aj minister obrany kúpil rovnaké vozidlá, z ktorých sa pred tým smial, len jeho nákup bol o 25 percent drahší.

Harabin to Čaputovej zrátal: "Kryje trestnú činnosť páchanú v mene štátu"
Bývalý minister spravodlivosti a sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin sa rozhodol opäť kandidovať na prezidenta SR a tentokrát dáva jasný a nemenný sľub. Podľa Štefana Harabina aktuálna prezidentka kryje trestnú činnosť páchanú v mene štátu aj za... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik