Putin podpísal dekrét: TOTO JE ODVETA ZA SANKCIE!
26 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok podpísal dekrét o zavedení možných odvetných opatrení v prípade zhabania ruského majetku v zahraničí, informuje CNN s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.

Zhabú majetok nepriateľských krajín?

Dekrét, ktorý bol zverejnený aj na internetovej stránke Kremľa, načrtáva, že ak sa ruských aktív zmocnia „nepriateľské krajiny“, Moskva umiestni zahraničné aktíva v Rusku pod svoju dočasnú kontrolu.

V preambule dokumentu zverejnenom v utorok sa uvádza, že bol prijatý z dôvodu „potreby prijať naliehavé opatrenia“ v reakcii na nezákonné kroky Spojených štátov a iných krajín v súvislosti so zabavením majetku Ruska, jeho spoločností a občanov.

Ruský majetok a aktíva (cenné papiere a podiely v charterových kapitáloch ruských spoločností) subjektov z týchto krajín budú umiestnené do dočasnej administratívnej nútenej správy. 

Administratívnym správcom bude štandardne Ruská federálna agentúra pre správu štátneho majetku (Rosimushchestvo).

Správca bude vykonávať povinnosti vlastníka „okrem právomocí nakladať s majetkom“. Taktiež vykoná inventarizáciu majetku, ktorý je pod externou správou, a bude ho chrániť.

Ukrajinská požiadavka, ktorá by podľa Maďarov mohla rozpútať svetovú vojnu
O ukrajinskej požiadavke, ktorá by mohla rozpútať svetovú vojnu píše maďarský portál Origo. Požiadavku predniesol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre americký časopis o zahraničnej politike Foreign Affairs, ktorý... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Platí od utorka

"Výdavky súvisiace s administratívnou nútenou správou majetku budú kryté príjmami z jeho používania. Nútená správa môže byť ukončená rozhodnutím ruského prezidenta," píše sa v dokumente. Vyhláška nadobudla účinnosť v utorok.

Dokument obsahuje aj zoznam majetku pod externou správou. V súčasnosti má tri vstupy súvisiace s podielmi zahraničných akcionárov v elektroenergetickej distribučnej spoločnosti Unipro a energetickej spoločnosti Fortum.

Rosimushchestvo získalo dočasnú správu 83,73 % podielu v Unipro (vo vlastníctve nemeckej spoločnosti Uniper SE), 69 8807 % podielu v spoločnosti Fortum (vo vlastníctve Fortum Russia BV) a 28,3488 % podielu v spoločnosti Fortum patriacej Fortum Holding BV, informuje TASS.

Lavrov sa obul do českého prezidenta Pavla: Takto sa nespráva normálny politik!
V rozhovore pre POLITICO Petr Pavel – bývalý generál NATO – tvrdí, že Čína má z vojny príliš veľký prospech na to, aby hrala mierotvorcu. Výrok českého prezidenta podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova nezodpovedá činnosti... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik