Prvýkrát mohla Ukrajina použiť americké „inteligentné bomby“, ktoré spôsobili smrtiacu skazu v Bachmute (VIDEO)
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Je pravdepodobné, že Ukrajinci prvýkrát použili na Ukrajine systém JDAM, ktorý prišiel v marci. Zábery ukázali, akú smrtiacu skazu spôsobili v Bachmute. Zrovnali ruský muničný sklad so zemou a spôsobil zmätok na ruskej vojenskej strane. S týmto americkým systémom dostala Ukrajina vážnu útočnú zbraň, informuje portál Index.

Podľa účtu Ukraine Weapons Tracker na Twitteri, sa predpokladá, že je to prvýkrát, čo Ukrajinci použili "inteligentné bomby" poskytnuté Spojenými štátmi. JDAM (Joint Direct Attack Munition) je v podstate navádzací systém, ktorý môže byť namontovaný na rôznych bombách a umožňuje ich diaľkové ovládanie.

Podľa videa boli štyri bomby GBU-62 zhodené na ruský muničný sklad neďaleko Bachmutu

Bez preháňania možno podľa Indexu povedať, že ide o ničivú zbraň dlhého doletu. Bomby vybavené JDAM majú zhruba rovnaký dolet ako HIMARS dodané Ukrajine, s tým rozdielom, že ich hlavice môžu byť desaťtisíckrát väčšie – asi tisíc kilogramov – ako rakety vypálené HIMARS.

VIDEO:

Copy Code

Bomby sú založené na GPS a majú inerciálny navigačný systém, čo znamená, že aj keď sú signály GPS rušené, bomba má stále vysokú šancu zasiahnuť svoj cieľ (samozrejme, presnosť úderu je trochu znížená).

Nosné lietadlo môže spustiť bombu takmer za akýchkoľvek poveternostných podmienok.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik